» Svájc

» Svájc » Aargau


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Európa egyik leghatalmasabb uralkodócsaládja egy kis várból indult hódító útjára.


Svájcban, Zürich és Basel között fél úton, Aargau kantonban egy sziklán meredezik a Habsburg-vár, a császári ház ősi fészke. A család Habichtsburg váráról kapta a nevét, amely magyarul Héjavárat jelent.

Altenburgi Radbod, rokona, Werner strassburgi püspök segítségével építtette 1020-ban a vaskos tornyot a Wülpelsberg szikláján. Már a vár nevét felvevő grófok emeltették a hozzáillesztett, ugyancsak bástyaszerű úrházat. Itt lakott 1256-ig a később császárrá választott Habsburg Rudolf gróf, az ausztriai uralkodóház őse és alapítója. Lakhelyéről, a 2,5 méter vastag toronyból szép panoráma nyílik a Habsburg-ház egykori birodalmára.

A legenda szerint a Radbot azért építette a várat, mert egy vadászat során kedvenc madara, egy héja (Habicht németül) megszökött, majd hosszas keresgélés után egy sziklán pillantotta meg. Az eseményt égi jelnek tekintette és elhatározta, hogy várat épít a hegyen.

A Habsburgok számos várat és kolostort hoztak létre Aargau kantonban. Évszázadokkal később az utolsó osztrák uralkodó pár visszatért ősei földjére: a Muri-kolostorban őrzik az 1922-ben elhunyt utolsó magyar uralkodó, IV. Károly és felesége, az 1989-ben meghalt Zita királyné szívét. A kolostort 1027-ben szintén Radbot gróf alapította.Tartomány:Aargau
Település:Habsburg
GPS: 47° 27′ 45.36284″, 8° 10′ 50.71098″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward