» Horvátország

» Horvátország » Split-Dalmácia » Szigetek


Értékeld Te is:

A szőlők és olajfák szigetének is nevezett Brač Dalmácia legnagyobb, és az Adria 3. legnagyobb szigete.


Brač híres az ókor óta fejtett fehér mészkövéről, melyet a washingtoni Fehér ház, a berlini Reichstag, a spliti Diocletianus-palota, a trogiri katedrális, és több velencei palota építéséhez is használtak. Splitska falu közelében fekszik a nevezetes Rasohe kőfejtő. Az itt bányászott fehér kőből épült fel Dalmácia egykori palotáinak, templomainak sora, és sok velencei palota is. Ma is látható itt egy sziklába faragott Herkules-dombormű.

A sziget a középkorban sokáig magyar felségterület volt. 1102-ben Könyves Kálmán uralmát ismerte el a sziget, II. András a szigetet a Krk-i Frangepán családnak adományozta. Majd a velenceiek és a magyar-horvát királyok váltották egymást egészen a 15. századig. 

A szigeten található az adriai szigetek legmagasabb csúcsa, a 778 méteres Vidova Gora, ahonnan tiszta idő esetén az összes dalmát szigetet láthatjuk.

Zlatni Rat

Ha felmászunk rá, megcsodálhatjuk a Bol település közelében fekvő, kristálytiszta vizű ZlatniRat (Aranyszarv) partszakaszt, a tengerbe benyúló híres földnyelv a hullámzás és a tengeri áramlatok következtében hónapról hónapra változtatja a formáját.

Dominikánus kolostor

Bol keleti szélén, egy kis félszigeten áll az 1475-ben alapított dominikánus kolostor, ahol különleges botanikus kertet és múzeumot látogathatunk meg. Különösen értékes Jacopo Tintoretto „A Madonna a gyermekével és szentekkel” című oltárképe, amelyet 1563-ban festett a velencei mester.

Pustinja Blaca kolostor

Bol és Milna között fekszik a Pustinja Blaca kolostor, amely egymáshoz kapcsolódó sziklák, barlangok összessége, egykor a remete szerzetesek lakóhelye volt. A valaha elszigetelt, titokzatos épületben ma az egykori szerzetesek mindennapi életébe betekintést nyújtó múzeum működik.

A Blaca-völgyet 1551-ben Brač kormányzója adományozta a poljicai atyáknak, akik a török elől menekültek a szigetre és a Ljubitovice alatti barlangban húzták meg magukat. 1570-ben kaptak engedélyt templom és kolostor építésére. A templom építése 1588-ban fejeződött be és Mária mennybevétele tiszteletére szentelték fel. Később barokk stílusban újították fel.

1590-ben Petar Celudin hvari püspök kánonjogi elismerésben részesítette a szerzeteseket, akik a püspök által meghatározott rend szerint élhettek itt és idővel virágzó gazdaságot működtettek. Elsősorban bor, méz, sajt és pálinkatermeléssel foglalkoztak. A kolostor fénykorában a szerzeteseknek három kereskedelmi hajójuk volt, amellyel a teljes Adriai- és a Földközi tenger jó részét elérték. Az épületek a mai napig jó állapotban maradtak fenn.

A kolostor különösen értékes tárgyakkal rendelkező múzeummal rendelkezik, mely könyvtárból, kis nyomdából és csillagvizsgálóból áll. A kolostorban fegyvergyűjtemény, számos festmény és számos értékes használati tárgy található. A közelben vízesés és egy mély barlang is van.

A sziget fővárosa Supetar

Itt található a sziget kompkikötője, amelyen keresztül menetrendszerű hajóforgalom köti össze a közeli Split városával.

A kompkikötő az egyik legforgalmasabb a horvát Adrián, évente egymillió utas veszi igénybe.

Olívaolaj-múzeum

szigeten, Mirca faluban található gyűjteményt egy most is működő olajsajtolóban alakították ki. Régi gépek, eszközök, az olajsajtolás kellékei láthatók a termekben a múltat bemutató fotók mellett.

A múzeumban az érdeklődők megvásárolhatják az olajbogyóból készült termékeket az olajtól a szappanig. 

Mirca

Mirca faluban mindössze 300 ember lakik, olajbogyó termesztésből és feldolgozásból, valamint halászatból élnek. 

Brač  szigetén különben hét olajüzem működik, és a termelők már számos díjat nyertek az extra szűz - első sajtolású -olívaolajukkal.

Atombunker

A szigeten a mintegy 250 kisebb-nagyobb barlang és egy régi bánya mellett turistalátványosság az 1950-1953-ban épült atombombunker is. Az építés idején a jugoszláv védelmi rendszerhez tartozó, jól őrzött titkos földalatti létesítménynek a főbejáraton kívül még négy kijárata volt különböző szinteken.

A Horvátországhoz tartozó sziget észak-keleti részén lévő, ma már elhagyott atombunkernek volt saját áramfejlesztője, szellőztető berendezése, szennyvízcsatornája, egészségügyi felszerelése, hatalmas ivóvíz-tartálya. A földalatti létesítményben ma barlangászok vezetésével tehetnek látogatást a turisták.

Selca

A 12. és a 14. század között Selca a brači kőbányászat egyik szimbolikus helye volt, amely az itteni élet fő bevételi forrását adta. Az itt bányászott kőből több korabeli templom és számos lakóház épült. 

Selca-ban áll Hans-Dietrich Genscher, volt német külügyminiszter bronzszobra. A José Gomez latin-amerikai művész által készített mellszobor, a Genscherről elnevezett parkban áll. A korábbi német külügyminiszternek nagy része volt abban, hogy az Európai Közösség 1992. január 15-én önálló államként elismerte Horvátországot.

Vidova Gora-hegység

Boltól kiépített út vezet a 778 méter magasságú Vidova Gorára, gyönyörű kilátással a sziklás Bračra és a környező szigetekre. Az itt található kilátóról a sziget legnagyobb része egészen a Hvar-szigetig belátható. Közelében található a Vladimir Nazor menedékház, mely különböző brači különlegességekkel várja a turistákat.

A Vidova Gora közelében található a 46 méter hosszúságú Vičja-barlang. A sziget legmélyebb barlangja a Vidova Gorától északkeletre fekvő 285 méter mélységű Matešića stana-barlang.

Sárkánybarlang

Brač-sziget déli lejtőin, Bol és Murvice falucska között félúton, csodálatos és érintetlen, tipikus földközi-tengeri környezetben helyezkedik el a Sárkánybarlang. Dragonjina Barlang néven is ismert, méretével, környezetével és a belsejében található különlegesen faragott reliefjeivel külön figyelmet érdemel. 

Körülbelül 300 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el, belső tere körülbelül 19 méter hosszú. Három válaszfal osztja három egyenlő részre. Az első rész a legfontosabb kis kápolnájával a jobboldali – keleti oldalon. Bár csak 3 m hosszú és 2 m széles, a barlang belseje bizonyos módon a klasszikus keresztény bazilikák építésének logikáját követi a sziklába faragott szentéllyel, középső és oldalhajóival, amelyek egyedi rusztikus stílust adnak az egésznek. 

Via Brattia túraút

Az újonnan kialakított, egyedülálló túraútvonal az egész szigeten át kalauzolja a kirándulókat. A hegyi útvonal összesen 135 kilométer hosszan húzódik és behálózza szinte az egész szigetet; áthaladva 12 történelmi emlékhelyen és a sziget legszebb pontjain.

Érinti Supetar, Mirca, Sutivan, Bobovisca, Lozisca, Milna, Murvica, Bol, Sumartin, Povlja, Pucisca, Postira, Skrip településeket és azok nevezetességeit, valamint a legszebb brači tengerpartokat: Farska, Rasotica, Lovrecina és Smrka vízpartjait.Tartomány:Split-Dalmácia
Település:Brač
GPS: 43° 19′ 26.34168″, 16° 39′ 17.34862″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward