Dél-Tirolnál nincs jobb hely a karácsonyi varázslat megtapasztalásához

2023. november 14.

print Hetedhétország.hu

Dél-Tirolnál nincs jobb hely a karácsonyi varázslat megtapasztalásához

A hagyományos dél-tiroli adventi vásárok kis hegyi falvakban vagy hihetetlenül festői helyszíneken kerülnek megrendezésre.





Kevesebb mint két hónap van karácsonyig és kevesebb mint egy hónap a karácsonyi vásárok kezdetéig.

Bolzano

A bolzanói karácsonyi vásár volt az első Olaszországban, amelyet a nürnbergi karácsonyi vásár ihletett.

Az 1991-ben alapított Christkindlmarkt már több mint 30 éve Olaszország leglátogatottabb karácsonyi vásárává vált. Az évek során az eredeti dél-tiroli piacok száma ötre nőtt: Bolzano mellett Merano, Vipiteno, Brunico és Bressanone piacai is működnek. Aztán jöttek a kis karácsonyi vásárok, amelyek csak néhány napig vagy egy egyszerű hétvégéig tartanak, és kis hegyi falvakban vagy hihetetlenül festői helyszíneken kerülnek megrendezésre. Ezek még hitelesebbek és még festőibbek, és arra hívják Önt, hogy megtapasztalja a karácsony igazi varázsát.

A bolzanói karácsonyi vásár, amely ismét elnyerte a Zöld Rendezvény címkét 2023. november 24-én, egy hónappal karácsony előtt kapcsolja fel a fényeket.

Száz faház mutatja be a dél-tiroli kézművesség és gasztronómia legjavát. Gömbök, angyalok, jászolok, nemezpapucsok és minden más, ami csak lehet, a nagyközönség számára is megtekinthető lesz. Aztán jöhet a speck, alpesi sajtok, Schüttelbrot - a jellegzetes rozskenyér - és sok fahéjjal illatosított forralt bor, hogy felmelegedjen a hideg télből.

A Piazza Walther november 24-én este kel életre, amikor a téren álló nagy, 20 méter magas karácsonyfa ünnepi fénybe borul. De a bódék és az advent szelleme a város más sarkaiban, utcáin, terein és udvarain is jelen lesz, igazi, széleskörű karácsonyi vásárrá változtatva Bolzanót.

Az Alcide Berloffa parkot karácsonyi kórusok, fények, díszek, jászolok és 32 bódé tesznek élővé.

A Palazzo Mercatile ad otthont az Un Natale di libri (A könyvek karácsonya) című rendezvénynek, ahol felolvasások és irodalmi előadások váltják egymást, valamint a 20. század egyik legnagyobb zongoristájának, Arturo Benedetti Michelangelinek szentelt fotókiállításnak.

A Piazza del Grano téren szolidaritási piacot rendeznek be, amelynek bevételét jótékonysági szervezeteknek ajánlják fel.

A Rittner Trenatal

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Südtiroler Bauernhöfe (@suedtirolerbauernhoefe) által megosztott bejegyzés

Bolzano felett minden évben felállítják a már említett kis hegyi karácsonyi vásárok egyikét. Ez a Trenatale del Renon, a Renon-fennsíkon, amely Bolzanóból mindössze 12 perc alatt elérhető felvonóval.

Itt a piac hangulata hegyvidéki, havas és fenyőerdővel tarkított. Igazán varázslatos. Az idén 115 éves fennállását ünneplő Renon vonat karácsonyi ruhába öltözik, és egyik piacról a másikra szállítja a látogatókat. Az első, a vonat Soprabolzanóban történő indulásakor történelmi vasúti kocsik formájú bódékkal, míg a második, Collalbóba érkezéskor környezetbarát kis házikókból áll.

A piac persze nem olyan nagy, mint a bolzanói, de a standokon kiállított kézműves termékek abszolút kézzel készültek. Nem hiányozhatnak a tipikus dél-tiroli gasztronómiai termékek sem, a zeltenektől, a szárított gyümölcsökből és kandírozott gyümölcsökből készült édességektől a mézig. Idén először a Costalovara-i történelmi Plattner-farm is megnyitja kapuit a látogatók előtt az adventi időszakban, hogy eredeti élményt nyújtson a méhek világának felfedezéséhez, azok minden titkával együtt.

Középkori karácsonyi vásár Klausenben

Középkori ruhákba öltözött árusok hívogatják vásárlásra a látogatókat az eisacktalii Klausenben. Az éjjeliőrök miközben az utcákat vigyázzák, történeteket mesélnek az elmúlt korokról.

Lámpások, gyertyák teszik még hangulatosabbá a vásárt Klausenben.

Arco: Habsburg hagyományok

A Garda-tótól északra fekvő Arco városkája Advent idején hangulatos karácsonyi vásárnak ad otthont, amely a Habsburg hagyományokat idézi. A város főterén mintegy 40 árus kínálja karácsonyi portékáját. A gyerekeket is számos különlegesség várja: ünnepi díszek és fények segítségével Arco híres ligeteit Elvarázsolt Kertté (Giardino Incantato) változtatják, ahol a gyermekek számára és méretére kialakított faházikók kínálnak édességet és játékokat.

Ezenkívül hétvégenként szórakoztató programok sokasága teszi a vásárt érdekesebbé, mint például vezetett városnézés, betlehemállítás, karácsonyi kisvonatozás. A Szeplőtelen Fogantatás ünnepén (december 8.) az Arcói Vár ünnepi díszbe öltözik, Adventi naptárt vetítenek az antik épületek falaira és lesz tűzijáték is.

Levico Terme: trentinói-tiroli néphagyományok

Advent időszaka ezen a vidéken visszaidézi az 1900-as évek eleganciáját, amikor a trentinói Levico Terme az osztrák és a közép-európai nemesség kedvelt üdülőhelyévé vált. A varázslatos hangulatú antik városka havas utcáit akár lovas hintóval, akár a jellegzetes kis vonattal is bejárhatjuk.

A Habsburg Parkban található több száz éves arborétum ad helyet a hangulatos karácsonyi vásárnak, amely az eredeti trentinói-tiroli néphagyományokat eleveníti fel, különös tekintettel a Habsburg nemesi tradíciókra.

A karácsonyi vásárra ellátogató turisták művészi jellegű kézműves darabokat, játékokat, díszeket, jellegzetes helybéli termékeket vásárolhatnak. Nem szabad kihagynunk a helyi finomságokat sem, úgy mint a sült gesztenyét forralt borral (caldarroste), a hegyi mézet, a helyi kolbász- és szalámiféléket (luganega, mortandela) és az enyhén füstölt vaddisznó-, őz- és libasonkát.

Eredeti dél-tiroli karácsonyi vásár Brixenben

Művészet és történelem. A karácsonyi vásárnak a 800 esztendős dóm előtti tér szolgáltat méltó kulisszát. A várban jászolkiállítás látható.


 
Vipitenó: Igazi kisvárosi hangulat

A Brenner-hágótól alig néhány kilométerre karácsonyi álomvásárként emlegetik a vipitenói adventi rendezvényt, amely lenyűgöző fényeiről, és a pompás illatokról híres.

A fenyőfákat itt a helyi hagyományok szerint almával, dióval, mézeskalács süteménnyel és hagyományos fából készült díszekkel teszik ünnepélyesebbé, és az árusok a karácsonyfa körül állítják fel standjaikat. A karácsonyi hangulathoz az olyan ünnepi finomságok is hozzájárulnak, mint a sült mandula, kandírozott gyümölcsök, meleg rétes és a forralt bor.

A vipitenói/sterzingi karácsonyi vásár november végétől egészen január 6-ig várja a nézelődőket.

Tradicionális dél-tiroli karácsonyi vásár Sterzingben

A késő középkori bányavárosban, a „Zwölferturm“ nevű torony tövében található a vásár, ahol a helyi kulináris termékek csábítják kóstolásra a látogatókat.

 

Enzianalm, az Alpok legmagasabban fekvő karácsonyivására

Enzianalm 2.000 m felett található, a Martelltalban. A hegyi karácsony egyedülálló hangulatot áraszt. A paraszti gazdaságok kézműves termékei és kulináris finomságai különleges karácsonyi ajándékok lehetnek.

Trento

Az trentói adventi vásárt az alpesi vidék egyik legelbűvölőbb karácsonyi vásáraként tartják számon. A város antik falai ölelik körbe a fényárban úszó faházakat, melyek karácsonyi díszek, angyalkák, gyertyák, szobrok, virág-kompozíciók, ünnepi édességek és ízletes helyi különlegességek vásárlására invitálják a járókelőt. 


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play