Nápoly környékén hamisítják a legjobban az eurót

2012. március 19.

print

Nápoly környékén hamisítják a legjobban az eurót

Az eurózónában forgalomban levő hamis pénz felét a Nápoly környéki illegális pénznyomdákban készítik.





Az eurózónában forgalomban levő hamis pénz felét a Nápoly környéki illegális pénznyomdákban készítik - derült ki a La Repubblica olasz napilapnak az euróhamisításról szóló online riportjából.

Az euró-országok hatóságai 2011-ben 606 ezer darab hamis euró bankjegyet foglaltak el, ebből 215 ezret Olaszországban. Ez csekélység a becslések szerint az eurózónában forgalomban levő több mint 14 milliárd darabhoz képest. Az euró 2002-es bevezetése óta ötmillió darabot foglaltak le összesen 400 millió értékben - nyilatkozta a La Repubblica internetes kiadásának Alessandro Gentili ezredes, az olasz csendőrség pénzhamisítási ügyekre szakosodott csoportjának parancsnoka. A hamis eurók felét Olaszországban készítik.

Az illegális pénznyomdák fellegvárának a Nápolytól északra levő Giugliano és Aversa városa számít
: itt dolgozik Európában a legtöbb pénzhamisító és itt készítik a legtökéletesebb másolatot. A hatóságok NapoliGroup (Nápolyi Csoport) névvel ismerik a camorra bűnszervezete irányította pénzhamisító hálózatot. "Itáliának ezen a részén évszázados hagyománya van a pénzhamisításnak. A második világháború után a dollárt, majd a lírát, most az eurót utánozzák mesterfokon" - magyarázta Gentili. Elmondta, hogy a legtöbbet hamisított bankjegy a húsz eurós, gyakori használata miatt és azért, mivel nem kelt gyanút. A fémpénzek között a hamis két eurósból van a legtöbb.
Az Olaszországban gyártott hamis euró "minőségi termék", ezért Kelet-Európába, Afrikába, Dél-Amerikába és a Közel-Keletre is exportálják. A hamisító szakember általában nem büntetett előéletű és a nyomtatáson túl nem foglalkozik a pénz forgalmazásával. Ez az úgynevezett elosztók feladata: nagy tételben a camorra adja el a hamis eurót például kábítószerért cserébe, kisebb tételben a drogárusok árulják az eredeti érték húsz-huszonöt százalékáért.

A La Repubblica értesülései szerint a nápolyi pénzhamisítóknak egyedül a bolgárok jelentenek konkurenciát mégpedig a kétszáz eurós hamisításában, melyet Bulgáriában tökéletesítettek. A bolgár hatóságok már az euró bevezetése után két évvel hamis kétszáz euróst gyártó pénznyomdákat foglaltak le az országban. Az olasz napilap arra emlékeztetett, hogy tavaly nyáron egymillió darab hamis eurót találtak egy varsói lakásban. A pénzt az idei labdarúgó EB alatt akarták piacra dobni. (MTI)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play