Caravaggio kiállítás Rómában

2011. január 3.

print

Caravaggio kiállítás Rómában

Hogyan festett Caravaggio sötét műteremben, sötét színekkel, miközben a modellt egyedül a tetőablakon érkező fénysáv világította meg? Erre keres választ a római Palazzo Venezia palotájában látható "Caravaggio. A zseni műhelye" (Caravaggio. La Bottega del genio) című kiállítás.

Hogyan festett Caravaggio sötét műteremben, sötét színekkel, miközben a modellt egyedül a tetőablakon érkező fénysáv világította meg? Erre keres választ a római Palazzo Venezia palotájában látható "Caravaggio. A zseni műhelye" (Caravaggio. La Bottega del genio) című kiállítás. Caravaggio festményeinek újabb titkaira kíván fényt deríteni a kiállítás, amely lezárja a barokk festő halálának négyszázadik évfordulójára rendezett olasz Caravaggio-évet.

Hogyan készültek Caravaggio remekművei? Ennek megválaszolására vállalkozott a megszokottól eltérő a kiállítás, amely átmenetet képez egy filmforgatás helyszíne és egy tudományos laboratórium között. A kiállításon nem alkotások sorakoznak fel, azok a témák láthatók, amelyek Caravaggio festményeire kerültek. A teljesen sötét első teremben a festő csendéleteiről ismert gyümölcskosarakat rekonstruálták három dimenzióban és különböző megvilágítással. A barokk korban használt optikai eszközökkel figyelhető meg, miként vetődik mindez a vászonra. A tükrök termében kiderül, hogy Caravaggio előszeretettel használta ezeket az eszközöket festményeihez. Ezt bizonyítja, hogy a Caravaggio római vagyontárgyairól 1605-ben készített feljegyzés külön kiemeli a mester tulajdonában levő "nagy tükröt".

A kiállításon rekonstruálták az Uffizi-képtárban őrzött Medúza-fejet és a római Borghese-képtárban látható Szent Jeromost. A látogatók körbejárhatják a könyvei fölé hajló tudós szentet ábrázoló viaszbábut - tökéletes mását a Caravaggio festményen szereplőnek. Csak így érthető meg igazán, mit látott maga előtt a mester, miközben alkotott.

A kiállítás 2011. május 29-ig látható.
Palazzo Venezia, Róma

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play