Salzburgi advent

2010. november 11.

print

Salzburgi advent

Az advent vitathatatlanul az egyik legszebb időszak Salzburgban. Amikor az égből szállingózni kezdenek az első hópelyhek, a gyerekek hóembert építenek a Mirabell kastély kertjében és az utcákat belengi a forralt bor illata. Ebben az évben különös jubileum ad okot a szokásosnál is nagyobb ünneplésre. Minden idők egyik leghíresebb karácsonyi dala, a Csendes éj – mely a Salzburgban gyermekeskedő Joseph Mohrnak köszönheti a szövegét és Franz Xaver Grubernek a dallamát – idén 190 éves.





Az advent vitathatatlanul az egyik legszebb időszak Salzburgban. Amikor az égből szállingózni kezdenek az első hópelyhek, a gyerekek hóembert építenek a Mirabell kastély kertjében és az utcákat belengi a forralt bor illata. Ebben az évben különös jubileum ad okot a szokásosnál is nagyobb ünneplésre. Minden idők egyik leghíresebb karácsonyi dala, a Csendes éj – mely a Salzburgban gyermekeskedő Joseph Mohrnak köszönheti a szövegét és Franz Xaver Grubernek a dallamát – idén 190 éves. Az évforduló tiszteletére a város kiállítást szervezett, melynek középpontjában a dal egyetlen, Joseph Mohr tollából származó eredeti verziója áll. Ugyancsak a dalnak tisztelegnek az idei évi Salzburgi Adventi Énekekkel, mely új zenei megoldásokkal dolgozza fel az adventi történéseket.
A Jézuska várás hosszú idejét Salzburgban régi népszokásokat felelevenítő rendezvények igyekeznek lerövidíteni: december elején például krampuszok és maskarások forgatják fel a közterek rendjét. A bozontos hajú, félelmetes külsejű figurák az Alpok istennőjét képviselik, az ő ijesztő üzenetét terjesztik. Akit megérintenek, vagy egy kicsit esetleg meg is löknek, ne aggódjon: ezek a fickók szerencsét hoznak!



Az adventi éneklés, szerenádok, misék, felolvasóestek és koncertek sokkal nyugalmasabb, meghittebb ünnepi készülődésre csábítanak: a tradicionális hegyi karácsony varázslatos élményével ajándékozzák meg a résztvevőket. Salzburghoz kapcsolódik továbbá a világhírű karácsonyi ének, a „Stille Nacht, heilige Nacht“ (Csendes éj) története is. A dal szövegének írója, Joseph Mohr Salzburgban született, a dal ősbemutatója pedig nem messze innen, Oberndorfban volt.



Karácsonyi hangulat és adventi vásárok
Salzburg karácsonyi kirakodó vásárai messze földön híresek: a dómtéren (Domplatz) és a Residenz előtt (Residenzplatz) tartott vásárok páratlan múlttal büszkélkedhetnek, hiszen a 15. század óta léteznek. A salzburgi karácsonyi vásár a legnevezetesebbek közé tartozik, a bécsivel, párizsival, amsterdamival és nürnbergivel együtt vonult be a történelembe. Egy 2007-ben végzett felmérés szerint a salzburgi karácsonyi vásár a német nyelvterület egyik legszebb ilyen jellegű rendezvénye. Aki advent idején érkezik Salzburgba, ne elégedjen meg egyetlen karácsonyi vásár felkeresésével, a Mirabellplatz, a Sterngarten, a Szent Péter Apátság, Maxglan és Hohensalzburg várának kisebb vásárai is igazán lenyűgözőek, kár lenne kihagyni őket.



Salzburg város híres karácsonyi vására, a Christkindlmarkt 2010. november 18-tól december 26-ig 2011. november 17-től december 26-ig a Dóm téren és a Residenz téren. Programok:
-naponta 17:00 órakor, szo/vas 15:00 és 17:00 órakor: kórusok és fúvósok fellépése a dóm előtt. Hangulatos dallamok, salzburgi és vendég kórusok.
-minden szombaton 16.30-tól: karácsonyi felolvasás kicsiknek és nagyoknak. A felolvasás után karácsonyi könyveket sorsol ki a Jézuska.
-minden szombaton 17.30-tól:Jön a Jézuska! A Jézuska a rezidencia balkonján jelenik meg, majd angyalaival együtt elvegyül a Christkindlmarkt látogatói között.
-salzburgi toronyzene 18.30-tól: Feledhetetlen élmény. Elhalványodnak a fények, elhalkul a szó és egészen különleges légkör lengi be a Residenz teret, mikor 3 toronyból hangzanak fel a karácsonyi toronyzene hangjai.
-december 5 17.30-tól: Krampuszok felvonulása. Krampusznak öltözött fiatalok csoportjai csörgetik láncaikat és kolompjaikat, „csapnak össze“ játékosan egymással és ijesztgetik a közönséget. Mindig hatalmas tömegeket vonzó, ősrégi szokás ez!
-december 6. 15.30-tól: Jön a Mikulás és a krampusz a gyerekek örömére. A Mikulást a krampusz kíséri, aki ajándékokkal teli zsákot hoz.
- december 21. (a téli napforduló ideje): Szép és csúf maszkosok csoportjainak felvonulása. Vad külsejű maszkokat viselő alakok hátborzongatóan érdekes és szép, zajos felvonulása. A csúf maszkok, a lánccsörgetés, a félelmetes zajok, hanghatások a telet hivatottak elijeszteni.



Nyitvatartás: hétfő – csütörtök 10:00 – 20:30-ig pénteken 10:00 – 21:00-ig szombaton és ünnepnapokon 9:00 – 21:00-ig vasárnap 9:00 – 20:30-ig december 24-én 9:00 – 15:00-ig december 25-én 11:00 – 18:00-ig

www.christkindlmarkt.co.at



Az adventi varázslat a Hellbrunni kastély festői kulisszái előtt már 10 éve elkápráztatja a világ minden tájáról érkező vendégeket: több mint 50 hagyományos kézműves kiállító, 350 karácsonyfa több mint 6000 piros gömbbel, barátságos kávézó és adventi lounge az Orangerie-ben, tradicionális osztrák zene, karének és válogatott zenészek karácsonyi dalai.
Nyitvatartás 2010. november 18. és december 24. között:
Szerda-péntek 13.00-20.00 óra
Szombat, vasárnap, ünnepnap 10.00-20.00 óra
december 24. 10.00-14.00 óra
December 1-től hétfőn és kedden is 13.00-20.00 óra





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play