Michelangelo Bécsben

2010. október 6.

print

Michelangelo Bécsben

Az Albertina októbertől, több mint 20 éve először mutatja be az első nagy Michelangelo kiállítást „Michelangelo. Egy zseni rajzai" címmel. 

Az Albertina októbertől, több mint 20 éve először mutatja be az első nagy Michelangelo kiállítást „Michelangelo. Egy zseni rajzai" címmel.A múzeum arra vállalkozik, hogy Michelangelo emberábrázolásaihoz készült tanulmányok, vázlatok segítségével a kezdetektől az időskori alkotásokig átfogó képet adjon a reneszánsz művészóriás életművéről.

A bemutatásra kerülő 120 rajz és vázlat egy része az Albertina saját gyűjteményéből való, másokat magángyűjteményekből és olyan neves külföldi múzeumokból kölcsönöztek, mint a firenzei Uffizi képtár, a párizsi Louvre, a New York-i Metropolitan és a londoni British Museum.

A rajzok egy jelentős részét a Casa Buonarotti bocsátja az Albertina rendelkezésére. A kicsiny firenzei múzeumban őrzik a Michelangelónak tulajdonított rajzok és vázlatok mintegy harmadát, kétszáz darabot, emellett a művész számos feljegyzését, levelét. A Casa Buonarotti legszebb rajzainak kétharmadát adja oda egy időre a bécsi múzeumnak. A Casa Buonarottiban őrzött levelek érdekes részletekkel szolgálnak a kutatóknak Michelangelo életéről és műveiről. Az egyiken fennmaradt például egy saját magáról készített hevenyészett rajz, amelyből kiderül, hogy a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóját állva festette, és nem hanyatt fekve, mint ahogy azt sokáig gondolták.

kiállítás középpontjában Michelangelo Buonarotti (1475-1564) testekről készült rajzai állnak.

A látnivalók skálája a legkorábbról megmaradt „A cascinai csata" című falfreskó 12 tervrajzától egészen a világhírű Sixtusi kápolna freskóinak vázlataiig nyúlik. Ezen kívül festményeket és domborműveket is bemutatnak, melyek Michelangelo tervei nyomán keletkeztek.

A bécsi tárlat anyagában megtalálható Michelangelo egyik korai rajza - egy Giotto után készült másolat - éppúgy, mint a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóihoz készült vázlatok és a művész Krisztus keresztre feszítését ábrázoló, közel nyolcvanéves korában készített rajzai.

Különleges kiállítási tárgy: Michelangelo levele szerelméhez, Giovanni da Pistoiahoz, melyben a mester szonett formában ír a Sixtusi kápolna mennyezetén végzett, megerőltető munkáról.
A kiállítást újszerű módon prezentálják: a Sixtusi kápolna mennyezeti freskóit kivetítik az Albertinában.

Michelangelo. Egy zseni rajzai
2010.10.8 - 2011.1.9.
naponta 10-19, szerdánként 10-21óráig

Albertina
1., Albertinaplatz
Belépő:
9,50 euró, Bécs kártyával (Vienna-Card) 8 euró
19 éves kor alatt ingyenes a belépés.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play