» Egyiptom

» Egyiptom »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Kihagyhatatlan turistalátványosságok Egyiptomban.


Kairo

Kairó, Egyiptom fővárosa, ahol megdöbbentő 20 millió ember él. Bár zsúfolt és szennyezett utcáiról ismert, hihetetlen gyöngyszemeket is rejt. A város büszkélkedhet a Tutanhamon-sírból származó felbecsülhetetlen értékű műtárgyakkal teli nagy múzeummal, valamint a Sainte-Marie és a Saint-Serge kopt templomokkal, a Ben Izra zsinagógával, a Fusta szukkal, a Hasszán és Rifay, valamint az Ibn Tulun mecsetekkel, a Szaladin fellegvárral, és végül az Al-Azhar parkkal.

Gízai piramisok és a Szfinx

Ha Egyiptomban tartózkodik, ne hagyja ki a gízai piramisok (Kheopsz, Kephrén és Mykerinosz) és a Szfinx (amely egy oroszlántest, egy emberfej és egy királyi fejdísz) megtekintését. Ezek a hihetetlen nevezetességek Kairó külvárosában találhatók, és 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek.

Alexandria

Alexandria, az ország második városa gazdag örökséggel büszkélkedhet Nagy Sándor és Kleopátra óta. Ha csak egy napra látogat el ide, erősen ajánlott felfedezni a könyvtárat, sétálni az Anfushi negyedben, és élvezni egy romantikus sétát a Földközi-tengerre néző Corniche partján.

Luxor

Luxor, Egyiptom kilencedik legnagyobb városa Kairótól mintegy 700 km-re fekszik a Nílus partján. A város elsősorban a turizmusból él, évente átlagosan 4 millió látogatója van. Ez nem meglepő, hiszen Luxor ad otthont a legősibb egyiptomi műemlékeknek. Különösen az Amun-templomot kell feltétlenül meglátogatni. Az ókori Théba városának szívében található. Számos magaslati épülettel büszkélkedhet, köztük egy nagy pylon és két jól megőrzött udvar impozáns oszlopcsarnokkal.

Karnak

A kosfejű szfinxekkel szegélyezett sikátoron végigsétálva a karnaki templomba érkezik, amely az Amun-templom meghosszabbítása. Ezt az ősi templomot a Kr. e. 14. században, III. Amenhotep uralkodása idején építették, majd II. Ramszesz módosította. II. Ramszesz hat szobrot és két obeliszket épített hozzá, az egyik obeliszk ma a párizsi Place de la Concorde-on áll. Csodálatos látványt nyújt!

Királyok Völgye

Luxor közelében fekszik a Királyok és Királynők völgye, amelyet a Memnon-kolosszusok jeleznek. Ebben a völgyben nyugszanak az Újbirodalom korának leghíresebb fáraói és hitveseik. Különösen nagy becsben tartják I. Szeti, VI. Ramszesz és Nefertari sírját.

Ízisz temploma

A régi asszuánigáttól délre található Ízisz/Filé templomát 1974 és 1976 között telepítették Aquilka szigetére, hogy megvédjék a víz emelkedésétől. Ezt a gyönyörű templomot vízitaxival lehet megközelíteni, és ha egyszer bejutottál, lenyűgöznek a gyönyörű hieroglifák, díszes oszlopok és lenyűgöző mennyezetek. A templom békés légköre és a szép megvilágítás emlékezetessé teszi a látogatást.

Abu Simbel

A Nasszer-tó partján, a szudáni határ közelében található Abu Simbel egy figyelemre méltó templom Egyiptomban, amelyet megmentettek az áradástól. Ez az ősi templom három istennek van szentelve: Re, Amun és II. Ramszesz tiszteletére. A hiposztílusteremben Osiris szobra található, a következő terem pedig Ptah istennek van szentelve.

Asszuán

Asszuán a nílusi élet édességét ígéri: induljon el egy felukán, hogy meglátogassa a núbiaiak színes és kézműves falvait, és hagyja, hogy a tekintet a sivatag és a folyó domborművei mentén vándoroljon.GPS: 26° 15′ 14.57748″, 29° 16′ 3.16884″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward