Ausztria
» Ausztria

» Ausztria » Salzburg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Liechtenstein-szurdok nemcsak az Alpok egyik legszebb, hanem az egyik legmélyebb (300 m) és leghosszabb bejárható szurdoka. A szurdok felújítási munkák miatt várhatóan csak 2019 őszétől látogatható.

A legutolsó jégkorszak elmúltával a gleccserek magas peremet hagytak az általuk kivájt völgyek végében. A Großarler Ache patak csak évezredes munkával tudott átjutni a sziklákon, így keletkezett a 300 méter mély keskeny szurdok.

1875-ben kezdődött meg a kiépítése. A munkálatok során a pénz hamar elfogyott, így a Pongauer Alpenverein tagjai II. János, Liechtenstein herceghez fordultak, aki 600 guldennel támogatta az építkezést. 1876-ban megnyílt, és a herceg tiszteletére Liechtensteinklammnak nevezték el.

A monda szerint egy közelben élő kovács felajánlotta a lányát az ördögnek, ha az a háza elé vezeti a gasteini források vizét. A feltétel azonban az volt, hogy mire a kakas reggel megszólal, itt legyen a víz. A kovács felesége azonban véget akart vetni férje mohóságának, így éjszaka bedugta pár percre a kakast a kútba, aki ijedtében megszólalt. Az ördög - félúton hallván, hogy elkésett - mérgében olyan mélyre taszította a vizet, hogy azt senki ne érhesse el.

A szurdok 4 km hosszú, ebből 1 km látogatható. A szélessége helyenként mindössze egy méter, magassága 300 m. Pallóösvényeken, fahidakon, alagutakon kell áthaladni. A legszűkebb részeken kísérteties a nappali sötétség. Néhol az égbolt csak távoli keskeny kék csíknak látszik. A szurdok végében, ahol teljesen kivilágosodik, hatalmas 30 m-es vízesés zuhan alá a sziklafalról a patakba.

A Liechtensteinklamm különlegessége, hogy dél körül a napsugarak behatolnak a szurdok mélyére, és a vízesésekről leomló szitáló ködöt megvilágítva szivárványt láthatunk.

A szurdok bejárata St. Johann im Pongau központjától 5 km-re délre található, amelyet a parkolótól rövid sétát követően érjük el.

A szurdok bejárása kb. 1 óra. Babakocsival nem járható!

Tartomány:Salzburg
Település:St. Johann im Pongau
Cím:5600 St. Johann im Pongau
GPS: 47° 18′ 47.98004″, 13° 11′ 22.68355″
Honlap: https://www.josalzburg.com/de/sommer/liechtensteinklamm

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward