Nápoly korlátozni akarja a turisták kedvencét

2023. július 28.

print Hetedhétország.hu

Nápoly korlátozni akarja a turisták kedvencét

A pizza fővárosába pedig mindenki ezért is utazik el.





A következő három évben nem lesz új engedély a vendéglátóhelyek számára - a belváros eredetiségének védelme érdekében, a hírek szerint.

Nápoly pizzafővárosa meg akarja őrizni a belváros eredetiségét, és megtiltja újabb vendéglátóhelyek nyitását. A következő három évben nem adnak több engedélyt további pizzériák, büfék és gyorséttermek nyitására - döntött Gaetano Manfredi polgármester. Mint mondta, a cél a már meglévő vendéglátóhelyek és a városközpontban élők életminőségének védelme.

Nápoly történelmi belvárosának 1,2 négyzetméteres területén 1500 vendéglátóhely található. Számuk az elmúlt három évben tíz százalékkal nőtt. A rendelettel a város el akarja kerülni, hogy Nápoly központja Velencéhez hasonlóan a turisták tanyájává váljon, ahonnan az önkormányzat szerint elűznék a lakosokat.

Nápoly belvárosa az Unesco világörökség része, mert sok műemlék és műkincs található benne.

Nápoly példáját más olasz városok is követik, amelyek szembesülnek a tömegturizmus problémájával. Róma kampányt indít a kebabozóhelyek, gyorséttermek, olcsó szuveníreket árusító üzletek, minipiacok és internetpontok ellen. A városi tanács szigorúbb szabályokat fogadott el az új üzletek megnyitására vonatkozóan a városközpontban. A cél az, hogy véget vessenek az üzletnyitások elmúlt években tapasztalt liberalizálódásának.

A római önkormányzat egyebek mellett korlátozni kívánja az ázsiai bevándorlók által üzemeltetett, éjjel-nappal nyitva tartó internetpontok, játéktermek, szexshopok, masszázsközpontok és élelmiszerüzletek számát. Cserébe a kézműves boltokat, antikváriumokat és könyvesboltokat kívánják támogatni.

Róma Firenzéről és Velencéről vesz példát. Mindkét város a közelmúltban szigorúbb szabályokat fogadott el az új üzletek megnyitására vonatkozóan a városközpontban. A toszkán Lucca megtiltotta a középkori belvárosban az etnikai éttermek megnyitását, hogy megőrizze "a városközpont gasztronómiai hagyományait és építészeti jellegzetességeit". A gyorséttermek megnyitását is megtiltották. Előírták, hogy minden étteremnek legalább egy, a régióra jellemző ételt kell kínálnia.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play