» Olaszország

» Olaszország » Umbria » Umbria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az umbriai kisváros képe élénken él a magyar kultúrában; Szerb Antal Utas és Holdvilág c. regényének megjelenése óta az Itáliába látogató magyarok, ha tehetik, elmennek Gubbióba, és megpróbálják rekonstruálni az ott történteket.


A városba jóval Szerb Antal hősei előtt egy alkalommal több száz magyar is ellátogatott, amikor 1433 kora őszén Zsigmond német-római császár és magyar király átvonult Umbrián.

Zsigmond 1431 novemberétől 1433 októberéig Itáliában tartózkodott. Utazását Romfahrtnak nevezik, ami azt jelenti, hogy a császár apjához IV. Károly németrómai császárhoz hasonlóan nemcsak a császári címet szerezte meg, hanem azt is elérte, hogy megkoronázása Rómában, a pápa által történjen.

Erre hosszas diplomáciai egyeztetések után, 1433. május 31-én került sor. Ez után Zsigmond elhagyta Rómát, és visszaindult a birodalom irányába. Ennek az útnak volt az egyik állomása Gubbio.

Ottaviano Nelli

Neves gubbiói festő. Nelli 1375 körül született Gubbióban. Munkássága Umbriához köthető. 1400-ban már Perugiában dolgozott. Szülővárosában, a Santa Maria Nuova templomban megfestette a Madonna del Belvederét.1417 és 1420 között Urbinóban tevékenykedett, két évvel később már Assisiben találjuk. 1424-ben Folignóban megfestette a Trinci család kápolnáját. 1424 és 1433 között újból Urbinóban dolgozott, elkészítve a Santa Croce templom freskóit. (Ez a munkája egy tűzvész folyamán sajnos elpusztult.) Bizonyos, hogy Nelli 1433 tavaszán viszszatért Gubbióba. Amikor 1433 kora őszén Zsigmond német-római császár és magyar király Gubbióba látogatott Nellire bízták a bevonulás koreográfiáját.

A források szerint Nelli a bevonulás napjára (augusztus 30.) a császár, IV. Jenő pápa, Guidantonio de Montefeltro és a város címereit, valamint egyéb címereket is megfestett, szám szerint 24-et. Selymet (tafota) is beszereztek, minden bizonnyal annak a 17 lándzsának a díszítéséhez is felhasználtak belőle, amelyeket erre az alkalomra vettek. Egy baldachint is előkészítettek, ehhez rudat, pisai kötelet és durvább minőségű papírt vásároltak. A szerkezetet hordozó személyek vadonatúj kesztyűt viseltek, amelyből 49 párat rendeltek, de kaptak kalapokat is.

A császárnak és kíséretének az ellátása nem kis terhet rótt a városra. Zsigmondot és a főurakat a Palazzo del Popolóban látták vendégül, míg a többieknek a szálláshelyükre szállították az élelmet. Az előkelőségek 6 ürüt, 4 borjút, 1 bárányt, különböző fajta húsokat, 84 csirkét, 8 libát és 2 libra fenyőmagos süteményt fogyasztottak el. Sajnos a menüt nem ismerjük, de az alapanyagokat látva biztosak lehetünk, hogy az umbriai konyha remekeit készítették el a szakácsok. Más kérdés, hogy a malacfejből, bélből, pacalból, malacfarokból, disznólábból készült helyi specialitáshoz, a roba cotta alla eugubinához mit szólhattak a vendégek.

Ottaviano Nelli Gubbióban található művei:

Madonna del Belvedere (1403), Santa Maria Nuova templom
Mária élete (1408 - 1413), freskó ciklus, San Francesco templom
Szent Ágoston élete, freskó ciklus, 1430-40, Sant'Agostino templom
Utolsó ítélet, freskó, Sant'Agostino templom
Madonna, freskó, Santa Maria della Piaggiola templom

A világ legnagyobb karácsonyfája 

A világ legnagyobb karácsonyfájának az olaszországi Gubbio fáját tekintik, bár ez nem igazi fa, hanem csak egy több száz izzóból álló 800 méter magas installáció a Monte Ingino hegy oldalában.

A gubbiói karácsonyfát 1981 óta minden évben önkéntesek építik fel. Az 1300 négyzetméternyi területen elterülő fának 300 zöld lámpa rajzolja ki a körvonalát.

A 750 méter hosszú és 450 méter széles gubbiói "karácsonyfa" 1991-ben került be a Guinness rekordokat jegyző könyvbe.

Festa dei Ceri 

A Festa dei Ceri az egyik legrégebbi olasz fesztivál. Gubbióban 1160 óta minden május 15-én Szent Ubaldo halálára emlékeznek. 

Tartomány:Umbria
Cím:Gubbio
GPS: 43° 21′ 4.74948″, 12° 34′ 31.13976″
Honlap: http://www.gubbionatale.it/Home.aspx

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward