Újdonságok Róma 3 legikonikusabb helyszínén

2023. július 8.

print Hetedhétország.hu

Újdonságok Róma 3 legikonikusabb helyszínén

Íme, milyen változásokra számíthatsz az Örök Város néhány legismertebb ikonjánál.





Largo di Torre Argentina

A Largo di Torre Argentina régészeti zóna area sacra (szent terület) - az a hely, ahol Julius Caesart állítólag meggyilkolták, a legtöbb helybéli számára azonban inkább közlekedési csomópontként és macskamenhelyként ismert - mostantól látogatható. Korábban a helyszín csak az utcaszintről volt látható, de az új fejlesztések a Bulgari olasz luxus ékszermárka finanszírozásával váltak lehetővé.

A helyszín híres macskái még mindig itt vannak, de mostantól az emberi látogatók is szabadon felfedezhetik, a süllyesztett területet körbejáró magasított ösvényeken sétálva.

A kerekesszékkel és babakocsival járható útvonalakon közelről láthatók a négy római köztársasági templom maradványai, amelyeket egyszerűen "A", "B", "C" és "D" jelzéssel látnak el. A látogatók felfedezhetik a Curia di Pompeo (Pompeius színháza) maradványait is, ahol Julius Caesart a feltételezések szerint i. e. 44-ben, március idusán meggyilkolták.

Két új kiállítási területet is érdemes megemlíteni: a középkori Papito tornyát és a Via di Nicola de' Cesarini utcaszint alatti több helyiséget. Az új terek az elmúlt évszázadban feltárt leletek kincsestárát mutatják be, köztük feliratok, szarkofágok, építészeti díszítések és két nagyméretű márványfej, amelyek a környéken imádott istenségek szobraihoz tartoznak.

Largo di Torre Argentina
Bejárat a Via di S. Nicola de Cesarini felől
Nyitva tartás: 9.30-tól 19.00 óráig (télen 18.00 óráig), kedd-vasárnap. Utolsó belépés zárás előtt egy órával.
Jegyek: 5 €

Pantheon

A Pantheon a császári Róma egyik leglátogatottabb és legjobban megőrzött épülete, amelynek márvány küszöbét évente mintegy 9 millió ember lépi át. Mostanáig az egykori római templom látogatása nem került egy fillérbe sem, bár évek óta folynak a tárgyalások a belépődíj bevezetéséről. Július 3-tól a felnőtt látogatóknak 5 eurót kell fizetniük azért, hogy beléphessenek a világ legnagyobb vasalatlan betonkupolájába.

Mivel a Pantheon a 7. század óta templom, a jegybevétel 30%-át a római egyházmegye kapja, míg a másik 70%-ot az olasz kulturális minisztérium kapja, hogy finanszírozza a műemlék és a körülötte lévő tér karbantartását és biztonságát.

Pantheon
Piazza della Rotonda
Nyitva: naponta 9-19 óráig. Utolsó belépés 18.30-kor
Jegyek: Felnőttek 5 €, 18-25 éves korig 2 €. 

Colosseum

A május végén felavatott, újonnan épített lift lehetővé teszi a mozgáskorlátozott látogatók számára, hogy a Colosseum legfelső szintjeit vagy felsőbb "rendjeit" - amelyek korábban csak lépcsőn keresztül voltak megközelíthetők - is meglátogassák.

A hatóságok hangsúlyozták, hogy a lift megépítésével tiszteletben tartották a műemlék épségét, amely a valaha épült legnagyobb amfiteátrum, és amelyet a világ hét csodája közé soroltak. Az új lift a Colosseum második és harmadik "rendje" közötti galériára szállítja az utasokat, és útközben madártávlatból nyílik kilátás a környékre.

A bővítést az Italian Cinema Orchestra 200 000 eurós beruházása tette lehetővé. 2018-ban, Ridley Scott Gladiátor (2000) című filmjének vetítése során, amelyen Russell Crowe színész is részt vett, Marco Patrignani, a zenekar igazgatója bejelentette, hogy a csoport szponzorálja a kezdeményezést.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play