Ezentúl függőhíd köti össze Ausztriát és Csehországot

2023. április 10.

print Hetedhétország.hu

Ezentúl függőhíd köti össze Ausztriát és Csehországot

A napokban egy új függőhidat és egy közös túraútvonalat nyitottak meg a cseh és osztrák határon átnyúló Thayatal-Podyjí Nemzeti Parkban.





Egy új függőhíd köti össze a két nemzeti parkot, a Thayatal és a Podyjí nemzeti parkot, és egy új, határokon átnyúló, a Thayabrückét is magában foglaló körgyalogos túraútvonalat nyitottak meg Hardeggben.

Ahol egykor a vasfüggöny választotta el Csehországot és Ausztriát, ma a Thayatal és a Podyjí nemzeti parkok szorosan együttműködnek a Thayatal természetének a lehető legjobb módon történő védelme érdekében. A Thayan átívelő új függőhíd látható szimbóluma ennek a jó együttműködésnek. A két ország látogatói számára ez a találkozás helyszíne, a védett terület az új körösvénynek köszönhetően még inkább a határok nélküli túrázók paradicsomává válik.

A Hardegg melletti Thaya-völgyet sokáig a vasfüggöny alakította, a határnyitás után a határon átnyúló nemzeti parkká vált. A természetet az emberi beavatkozás nagyrészt érintetlenül hagyta, és a látogatók számára szabadon hozzáférhető túraútvonalak és különleges ajánlatok állnak rendelkezésre a természet megismeréséhez.

A 2023-as szezon kezdetével a Thayatal Nemzeti Park új attrakcióval bővül. A "Bridges to Neighbours" INTERREG-projekt keretében a Thayatal és a Podyjí nemzeti parkok tavaly egy függőhidat építhettek a Thaya felett, a Hardegg alatt mintegy 2 km-re fekvő Einsiedlerwiese-nél. Ezt április 2-án egy határon átnyúló túra során ünnepélyesen felavatták. A függőhíd átível az országhatáron, így a híd nemcsak a két nemzeti parkot, a Thayatalt és a Podyjí-t, hanem a két országot, Ausztriát és Csehországot is összeköti. A hardeggi Thaya-híddal együtt így egy közös, határon átnyúló, körkörös túraútvonal jött létre, amelyet ma már mindkét ország természetbarátjai használnak.

Einsiedlerfelsen. Az új túraútvonal Hardeggből két kilátóponton keresztül vezet lenyűgöző kilátással a Thayatalba, az "Einsiedler"-hez. (c) NP Thayatal/Ch. Übl

Határok nélküli túrázás a Thayatal Nemzeti Parkban

Az új túraútvonal Hardeggből két kilátóponton keresztül vezet lenyűgöző kilátással a Thayatalba, az "Einsiedler"-hez. Ez egy magas sziklafal egy rét szélén, közvetlenül a Thaya mellett, ahol kb. 8 méteres magasságban egy sziklakunyhó látható. A legenda szerint a keresztes háborúk idején egy remete élt itt. A rét és a sekély Thaya a folyóparton való elidőzésre és pihenésre invitál. Ezután a turista átkelhet az újonnan épített hídon a cseh oldalra, és visszasétálhat Hardeggbe, felfelé a folyón.

Az indulás a Nemzeti Park Házánál is lehetséges. Az ösvény emelkedők nélkül vezet a vadmacskás túraútvonalon vagy a két kilátón keresztül le a Thaya melletti remetelakra. A cseh oldalon a rét szélén vezető ösvényt követve jutunk vissza Hardeggbe. A Thaya mindkét oldalán a körösvényt Einsiedlerweg néven kék jelzéssel jelölik.

Tipp: A cseh oldalon lévő egykori vámházban a szezonban mindig érdekes kiállítások látogathatók, az osztrák vámházban pedig a Thaya-híd történetéről van egy kis látványos előadás. Hardeggből a kastély óratornyától a Kirchensteig-en keresztül visszasétálhatunk a Nemzeti Park Házba.

(Címlapfotó: NP Thayatal/Imre Antal) 





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play