Kiderült, mikor indul a szezon Burgenland váraiban

2023. március 28.

print MTI/Hetedhétország.hu

Kiderült, mikor indul a szezon Burgenland váraiban

Húsvéti programok is lesznek Fraknó várában, a lakompaki és a kismartoni Esterházy-kastélyokban.





Az ausztriai Fraknó várában kézműves vásárral és gyerekprogramokkal, Lakompakon (Lackenbach) faültetési gyerekprogrammal, míg a magyarországi kismartoni Esterházy-kastélyban vonósnégyes-napokkal kezdődik az idei szezon, de mindegyik helyszínen húsvéti programokkal is készülnek majd a szervezők.

A magyar határtól nem messze fekvő Fraknó várában szombaton és vasárnap a kézműves vásár mellett Sárkány, egyszarvú, húsvéti nyúl címmel magyar nyelvű húsvéti vezetést is tartanak a látogatóknak a szervezők. Emellett lesznek kézműves foglalkozások, játék, német nyelvű meseelőadás, a felnőtteket pedig magyar nyelvű vezetett séta. A vásár, a húsvéti ösvény és a kézművesszoba is mindkét nap 10-től 17 óráig tart nyitva. Fraknó várában április 5-én és 8-án újabb húsvéti vezetésen vehetnek majd részt a látogatók.

Április 2-án a Lackenbachi-kastélyban faültető workshop, április 9-én húsvéti tojáskeresés és kézműves foglakozások várják a gyerekeket.

Március 30-ától április 1-jéig tartanak a Quartetto plus vonósnégyes-napok a kismartoni Esterházy-kastélyban. Március 30-án az Emerson String Quartet európai búcsúturnéjának utolsó koncertjét tartja, és Samuel Barber, Joseph Haydn és Franz Schubert egy-egy vonósnégyesét szólaltatja meg.

Március 31-én a Quartetto di Cremona olasz vonósnégyes koncertjén Ravel F-dúr vonósnégyese, Haydn, valamint Beethoven két késői alkotása csendül fel.

Április 1-jén három fiatal együttes zenél az Esterházy-kastély különféle tereiben. A vonósnégyesek délelőtt a Quartetto de Cremona mesterkurzusán vesznek részt. Az esti koncertsorozat a kastély kápolnájában indul, az Empire teremben folytatódik és a Haydn-teremben zárul. Az est Haydn Krisztus hét szava a keresztfán című művére épül. A darab egy-egy tételére kortárs zeneszerzők, Kaija Saariaho, Daniel Serrano, Busha El-Turk és Aida Shirazi műveivel reflektálnak a Leonkoro Quartet, az Adelphi Quartet és az Isidore Quartet zenészei.

Április 1-jétől a kismartoni Esterházy-kastélyban teljes nyitvatartással várják a látogatókat, akik újdonságként megnézhetik azt a hercegi hintót, amely három Esterházyt szolgált, valamint Keresztes Zsófi képzőművész The Wig című alkotását, amely a Budapesti Őszi Fesztiválon mutatkozott be, és most már része az Esterházy-gyűjteménynek.

A kismartoni Esterházy-kastélyban április 3. és 6. között lesznek különböző korosztályoknak húsvéti tojáskereséssel egybekötött vezetések, április 7-én pedig tojásfestés.

A kismartoni Esterházy-kastélyban április 16-án indul a kortárs kiállítás-sorozat. Elsőként Thomas Baumann művésznek a kastély díszlépcsőházába készített installációját mutatják be. Kertművészetek címmel pedig a Fehér teremben Anna Artaker, Katinka Bock, Susan Philipsz és Markus Schinwald a kastélykert rendezésére irányuló projekttervei lesznek majd láthatók.

(Címlapfotó: Burg Forchtenstein (c) Österreich Werbung/Andreas Tischler)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play