Flandria legfontosabb kulturális eseményei 2022 őszén

2022. szeptember 4.

print Hetedhétország.hu

Flandria legfontosabb kulturális eseményei 2022 őszén

Kihagyhatatlan programok a művészet szerelmeseinek.

Pompa és remekművek: az antwerpeni Királyi Szépművészeti Múzeum újranyitása

KMSKA © Flandern Presse/Karin Borghouts

Az Antwerpeni Királyi Szépművészeti Múzeum (KMSKA) átfogó felújítás után 2022. szeptember 24-én nyitja meg újra kapuit a világ minden tájáról érkező művészetkedvelők előtt.

A divatos Het Zuid negyedben található KMSKA Európa egyik legjelentősebb múzeuma, gyűjteménye hét évszázadot ölel fel, és szinte teljes áttekintést nyújt a flamand és belga művészetről a 14. századtól a 20. századig.

A múzeumra jellemzőek a flamand mesterek gyűjteményei Peter Paul Rubens és a barokk más képviselőinek monumentális műveivel. Az úgynevezett flamand primitívek, például Jan van Eyck és Hans Memling festményei is megtekinthetők. Hasonlóan lenyűgöző a legjelentősebb Ensor-gyűjtemény és a világ legnagyobb Rik Wouters-gyűjteménye. A múzeum emellett számos nemzetközi remekművet mutat be, többek között Jean Fouquet, Tiziano és Amadeo Modigliani alkotásait, valamint Ossip Zadkine és Auguste Rodin szobrait. 

A 19. században épült művészet templomának felújításával szakszerűen restaurálták a stukkómennyezetekkel, tapétákkal, függönyökkel és parkettával ellátott történelmi termeket, de új termeket is létrehoztak izgalmas világítással és a legmodernebb technológiával. A múzeum homlokzata is megújult, és egy múzeumkertet is kialakítottak. A múzeum honlapján minden munka intenzíven dokumentálva van, izgalmas videók és művészi fotóművészeti alkotások engednek bepillantást a kulisszák mögé.

Nagy jubileumi év: 225 éves a genti Szépművészeti Múzeum

MSK Gent © MSK Gent

A genti Szépművészeti Múzeum, Belgium legrégebbi múzeuma 225 éves, és egy éven át ünnepel.

A jubileumi évben a látogatók a széleskörű kísérőprogram mellett három különleges kiállításra is számíthatnak. A jubileum szeptember 3-án Albert Baertsoenról szóló tárlattal kezdődik: a genti festő a 19. század végén számos városképet készített. A kiállítás bemutatja őt és különleges kapcsolatát a városi festőkkel, akik akkoriban Európa-szerte szenzációt keltettek (2022. november 26-ig).

A kiállítássorozat Theodoor Rombouts antwerpeni mesterrel folytatódik: Peter Paul Rubens és Caravaggio világsztárok között Romboutsot a maga korában a 17. század egyik legjelentősebb festőjének tartották. A nemzetközi szinten első önálló kiállításra a világ minden tájáról érkeznek művek Gentbe (2023. január 22. és április 23. között).

Végül 2023. május 20-án Erich Heckel német fauvista festőművészről nyílik kiállítás. Az első világháború idején lenyűgöző festményeket készített Flandriáról, amelyeken több szín és élet van, mint amire ez a sötét időszak alapján számíthatnánk. A kiállítás szinte kizárólag német gyűjteményekből származó kölcsönzésekből áll, mert bár Heckel sokat ábrázolta Flandriát, munkásságát alig őrzik belga múzeumokban (2023. szeptember 03-ig).

A múzeum állandó kiállítása több mint 600, főként dél-hollandiai remekművet mutat be, jelentős választékkal a 19. század és a 20. század első felének (belga) művészetéből, de a középkortól napjainkig nyomtatványok, szobrászat és európai festészet is szerepel a tárlaton. Régi mesterek, mint Hieronymus Bosch, Peter Paul Rubens és Anthony van Dyck mellett olyan impresszionisták, szürrealisták és modernisták, mint James Ensor, Auguste Rodin, Emile Claus, René Magritte és George Minne láthatók. 

Különleges kiállítás Brugge-ben: Hugo van der Goes "Halál a szemem előtt" című kiállítása

 

Hugo van der Goes, Mária halála © Musea Brügge, Dominique Provost

Október 28-tól a Musea Brugge a St. Jans kórházban mutatja be a "Halál a szemünk előtt" című kiállítást.

Az innovatív kiállítás középpontjában Hugo van der Goes (1430-40 - 1482) frissen restaurált "Mária halála" című remekműve áll, amely a restaurálás után először látható a nyilvánosság előtt.

Van der Goes Jan van Eyckkel, Rogier van der Weydennel és Hans Memlinggel együtt az egyik leghíresebb flamand primitív festő.

A kiállítás több mint hetven művet tartalmaz. Van der Goes remekműve mellett többek között Hans Memling, Jan Provoost és Albrecht Bouts festményei, valamint szobrok, kéziratok és zeneművek is megcsodálhatók. Öt "új mester" - Berlinde De Bruyckere, Anne Teresa De Keersmaeker, Ilja Leonard Pfeijffer, Sholeh Rezazedeh és Ivo Van Hove - egy-egy aspektusát mutatja be a kiállításnak, és új nézőpontot nyit a Musea Brugge világhírű "Flamand primitívek" gyűjteményének egyik legfontosabb alkotására.

A "Mária halála" című táblát valószínűleg 1470 és 1472 között festették Jan Crabbe, a koksijdei Ten Duinen apátság apátjának megbízásából. A mű a késő középkori művészet egyik leglenyűgözőbb haláljelenetét mutatja be az egyéni gyász realisztikus ábrázolásával: egy sápadt, kék ruhás Szűzanya a halálos ágyán, körülötte körben összegyűlt apostolok csoportja. Van der Goes az apokrif evangéliumokból és a Legenda Aureából merített ihletet ehhez a jelenethez. A látogató hét vízió vagy hét minikiállítás segítségével többet tudhat meg erről a festményről.

Miért 550 éve kulturális örökségünk egyik legnagyobb alkotása? És miért nyűgözi le a nézőt egészen napjainkig?

A kiállítás olyan időtlen és aktuális témákkal foglalkozik, mint a búcsúzás, az értelemadás és a spiritualitás. De Mária élete és ikonikus jelentősége is megvilágításra kerül, ahogyan maga a mester, Hugo van der Goes virtuozitása is. Hogy festészete aktuálisabb, mint valaha, azt az öt "új mester" bizonyítja, akik mindegyike a kiállítás egy-egy aspektusát mutatja be. Mindannyian virtuózok a maguk területén, és így vagy úgy, de megérintette őket "Mária halála". Videóüzenetben magyarázzák el a mű témáinak újító szemléletét.

2018 végén kezdődött meg a "Mária halála" című festmény tudományos vizsgálata és restaurálása. A Musea Brugge szakértő restaurátoraiból álló csapat egy nemzetközi felügyelőbizottság felügyelete alatt dolgozott. A "Mária halála" öt évig tartó alapos restaurálása után most már világos, hogy van der Goes milyen zseniálisan használta a színeket, a kompozíciót és a technikát. Másrészt van der Goes is atipikus flamand mester: bár meglehetősen hagyományos témát dolgoz fel, mégis innovatív és sajátos módon teszi ezt.

Sint-Janshospitaal, Brugge. 2022. október 28.-2023 február 5.

(Címlapfotó: KMSKA © Flandern Presse)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play