Ellopták Bari egyik legféltettebb kincsét

2022. március 22.

print Hetedhétország.hu

Ellopták Bari egyik legféltettebb kincsét

A szobrot orosz és ortodox hívők ezrei tisztelik, ezért az elmúlt hetekben a béke szimbólumaként hivatkoztak rá.





Értékes tárgyakat loptak el kedd éjjel a dél-olaszországi Adriai-tengeri kikötővárosban, Bariban található Myrai Szent Miklós-bazilikából. Hajnali 4.00 óra körül ismeretlenek betörtek a Szent Miklós-bazilikába, és a szent szobrának kezéből tárgyakat loptak el.

Elloptak egy három ezüstgömböt tartalmazó könyvet és egy ezüst keresztet néhány drágakővel, amelyet a szobor az egyik kezében tartott. A másik kezéből pedig egy aranygyűrűt néhány kővel és egy ereklyés nyakláncot - jelentette az olasz média. 

Bari, Olaszország, Templom, Belül, Lelkész, Hit, Szent

Szent Miklós szobra Bariban, a Szent Miklós bazilikában (c) pixabay

A szobrot orosz és ortodox hívők ezrei tisztelik, ezért az elmúlt hetekben a béke szimbólumaként hivatkoztak rá. Szent Miklós Bari város védőszentje, a keleti egyházak és a latin egyház egyik legismertebb szentje. Emléknapját, december 6-át az egész kereszténység ünnepli, és számos szokás kapcsolódik hozzá.

A bűncselekmény hírét Bari polgármester "a város mély sebeként" ítélte el. "Ez a lopás nemcsak szentségtörés, hanem nagy sértés is a hívők közössége és Bari városa számára, amely identitásának nagy részét védőszentjének üzenetére építette" - mondta Antonio Decaro.

Miklós a 4. század első felében a kis-ázsiai Lícia területén, az akkor a Római, majd a Bizánci Birodalomhoz tartozó, ma Törökországhoz tartozó Myrában püspökként szolgált. Görög neve Nikolaos azt jelenti, hogy "a nép győzelme", és már a kereszténység előtti időkben is használatos volt.


Szent Miklós ereklyéi Bari gyönyörű bazilikájában találhatók. 

A Szent Miklós bazilika Bari és az európai kereszténység egyik legjelentősebb egyházi építménye, jelentős búcsújáró hely. Az óváros északkeleti részén áll, a kikötő közelében.

A pugliai román építészeti stílus legszebb emlékét, a Szent Miklós székesegyházat 1087-1197 között az ereklyék őrzésére emelték. A kriptát, ahol az ereklyéket őrzik, II. Orbán pápa szentelte fel 1089-ben, a templom felszentelésére 1197-ben került sor.

A bazilika történelmének magyar vonatkozása is van. Itt őrzik azt az ereklyetartót, amit Nagy Lajos király adományozott a templomnak, amikor 1350. május 8-án (miután rövid ostrom után elfoglalta a várost) látogatást tett a templomban, hogy Szent Miklós koporsójánál köszönetet mondjon az Adriai-tengeren való sikeres átkelésért.

 


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play