Karintia: Újra látogatható egy régi háborús alagút

2022. március 1.

print Hetedhétország.hu

Karintia: Újra látogatható egy régi háborús alagút

Osztrák és olasz katonák ádáz csatát vívtak a Plöcken-hágón az első világháború idején. 





Az utánpótlás számára egy alagutat ástak, amely most vezetett túrák során ismét látogatható. A 180 méter hosszú járat látogatható része az osztrák-olasz határon található. Megközelítéséhez egy közepes emelkedőn, 110 méteres magasságot kell leküzdeni.

A járat részben függőlegesen vezet a hegyen keresztül

1915-ben az osztrák katonák a legegyszerűbb eszközökkel részben függőlegesen építették meg az alagutat, hogy nehéz csomagokkal és falétrákon keresztül biztosítsák az utánpótlást a hegyen. Az alagút területén barakkokat építettek, ahol a katonák aludtak.

A katonák több hetet töltöttek az alagútban

Különösen az 1915/1916-os tél volt rendkívül zord, a Plöcken-hágón akár tíz méteres hó és fagyos hőmérséklet uralkodott. "Ez valójában elképzelhetetlen. Több méteres hó volt, és a katonáknak hetekig, hónapokig kellett a hegyekben maradniuk. Nehéz elképzelni, hogyan élték ezt túl" - mondja Kogler, az Osztrák Alpesi Klub hegyi túravezetője.

Ma az alagút a sportos hegymászók minden korosztályának élményt nyújt. Bejárása közben kilátás nyílik a Plöcken-hágó körüli hegyvidékre. Az egész túra körülbelül három órát vesz igénybe, beleértve egy jó órát a járatban.


Plöcken-hágó

A Plöcken-hágó (1357 m) az ausztriai Kötschach-Mauthenből az olasz Timau felé vezető közúton található. A hágó közelében található a Karni Alpok legmagasabb pontjának számító Hohe Warte nevű magaslat. A Plöckenpass-Museumban az első világháború emlékei tekinthetők meg.

(Címlapfotó: K.u.K emlékkápolna a Plöcken-hágón (c) flickr/Erin Johnson)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play