Születésnapján mindenki ingyen mehet be a bécsi Kunsthistorisches Museumba

2021. január 15.

print Hetedhétország.hu

Születésnapján mindenki ingyen mehet be a bécsi Kunsthistorisches Museumba

A bécsi Kunsthistorisches Museum ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját.





Az évente több mint egymillió látogatót vonzó Bécsi Szépművészeti Múzeum, a Kunsthistorisches Museum idén ünnepli fennállásának 130. évfordulóját. Születésnapja alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak.

Háromszáz vendég jelenlétében, 1891. október 17-én nyitotta meg I. Ferenc József császár a Bécsi Udvar Szépművészeti Múzeumát, a mai Kunsthistorisches Museumot (KHM). A kiállítóházat 1891. október 22. óta látogathatja a nagyközönség. A jubileum alkalmából idén, a saját születésnapján minden látogató ingyen mehet be a múzeumba – ez az ajándéka a fennállásának 130. évfordulóját ünneplő kiállítóháznak. Az ünnepeltnek ehhez csupán egy fényképes igazolványt kell felmutatnia a jegypénztárnál, amely igazolja, hogy tényleg aznap született.

A jubileumi év legnagyobb dobása kétségtelenül az őszi Tiziano-kiállítás lesz, amely 2021. október 5-től 2022. január 16-ig lesz látható. A "Tiziano nőábrázolása: Szépség – Szerelem – Költészet" című tárlat hatvan, részben nemzetközi gyűjteményből származó alkotás mentén mutatja be, miként ábrázolták Tiziano és kortársai – Jacopo Tintoretto, Paolo Veronese, Paris Bordone és Lorenzo Lotto – a nőket. A kiállítás célja, hogy rámutasson a téma hihetetlen részletgazdagságára és segítsen helyesen értelmezni a gesztusokat, pillantásokat és sajátosságokat. A konkrét arcképeken át a költészet inspirálta portrékig a szerelem és a vágyakozás történelmi, mitológiai és allegorikus ábrázolásokon keresztül jelenik meg. A realista és az idealizált portrék lehetőséget adnak az akkori ruha- és frizuradivat valamint az aranyművesség értékes alkotásainak felfedezésére és kielemzésére. A tárlat nemcsak Bécsben, de Milánóban is látható lesz. A kiállítást egyébként már tavaly szerette volna bemutatni a KHM, de a Covid-pandémia miatt egy évvel el kellett halasztani.

A felsőbb erőkkel foglalkozik a Kunsthistorisches Museum tavaszi kiállítása, amely 2021. május 8-tól lesz látható. A "Felsőbb erők. Emberekről, istenekről és természeti erőkről" című kiállítás azt mutatja meg, miként viszonyultak a különböző kultúrák és korszakok a felsőbb erőkhöz, hogy aztán szabad utat engedjen a saját asszociációknak, érzelmeknek és meglepő találkozásoknak.

A pandémia miatt szintén el kellett halasztani egy évvel a múzeum kedvelt Ganymed projektjét, amelynek ezúttal a hatalom áll a középpontjában. A harminc művészből – táncosból, zenészből és színészből – álló csapat márciustól júniusig a múzeum egy-egy festményét - Bruegel, Caravaggio, Rembrandt és Rubens alkotását – kelti életre, hogy ezeken keresztül mutassa meg a társadalmat és a politikai életet a mai napig mélyen átható hatalomvágyat, a hatalom megsemmisülését és a hatalom megtévelyedését.

(Nyitókép: Tiziano Vecellio, Pásztor és nimfa, 1570/75 körül © KHM-Museumsverband)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play