» Görögország

» Görögország » Attika » Attika

Mit vigyünk haza egy athéni utazásról?


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Sokan - vagy valljuk be, mindenki -, aki Görögországba látogat, hazautazáskor szuvenír formájában szeretne hazavinni egy kis darabot ebből a gyönyörű országból. 5 különleges szuvenír Athénból.


Mati, vagy a gonosz szem

Ha Görögországban jár, mindenhol kék-fehér szemet viselő embereket fog látni.

A görögül "gonosz szemnek" vagy "mati"-nak nevezett szimbólum abban a babonában gyökerezik, hogy ha valaki rád néz - különösen, ha féltékenység táplálja - megátkozhat, ami kellemetlen fizikai tünetekben, például fejfájásban nyilvánul meg.

Bár vannak olyan görögök, akik valójában nem hisznek a matiban, az országban még mindig sokan hisznek benne, és még speciális "gyógyítókhoz" is fordulnak, akik meg tudják gyógyítani őket az átoktól. A kék szín vagy a gonosz szem amulett viselésével azonban könnyen elkerülheted, hogy megátkozzon a gonosz szem.

Ez gyakori ajándék a kisbabáknak, valamint a szép fiatal nőknek, akik gyakran féltékenység tárgyai. A mati ereje mellett önmagában is nagyon vonzó és ikonikus szimbólum, és csodálatos, a görög kultúrában gyökerező ajándéktárgyat alkot.

Az ókori görög szobrok által ihletett ajándéktárgyak

Az ókori görög szobrok világszerte ismertek nagyszerű szépségükről és kulturális jelentőségükről. Miután meglátogatta az ország számtalan lenyűgöző múzeumát és régészeti lelőhelyét, érdemes hazavinnie magával az ókor egy darabját.

Szerencsére Athénban számos olyan üzlet található, amely az ókori műalkotások gyönyörű másolatait, valamint az ókori szobrok által ihletett egyéb darabokat árul.

Még olyan iskola is van, amely művészeket és szobrászokat képez ki, hogy tökéletes másolatokat készítsenek az ókori remekművekről, amelyeket később az üzletekben árulnak majd.

Az ókori görög művészet legikonikusabb darabjainak pontos másolatait tehetséges szobrászok, festők, restaurátorok és kézművesek kézzel, nagy szakértelemmel készítik az Athéni Régészeti Erőforrás Alap műhelyeiben.

A műhelyek a görög kulturális minisztérium felügyelete alatt állnak, amely támogatja erőfeszítéseiket, hogy a görög művészet remekműveinek másolatát magánértékesítésre, oktatási célokra vagy akár kiállításokra készítsék el.

Mindkét műhely - az egyik Athénban, a másik az észak-görögországi Pellában található - a legmodernebb eszközökkel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik a művészek és kézművesek számára, hogy a lehető legnagyobb pontossággal és szépséggel alkossák újra a remekműveket.

Ókori görög hajkoszorúk és ékszerek

Megihlették a görög istennők? Úgy nézhet ki, mint Afrodité vagy Athéné egy arany olajkoszorúból készült hajpánttal, amelyet a hajadba tűzhet, vagy vehet egy ókori görög ihletésű ékszert is.

Az ilyen darabok Athén-szerte megtalálhatók, de Görögországon kívül meglehetősen ritkák.

Bőrszandálok

Az ókori görög mintákkal díszített bőrszandálok kihagyhatatlan szuvenír, ha Görögországban jár.

Egyszerű és minimalista megjelenésükkel ideális választás a nap bármely szakában és bármilyen divatstílusban. Egyesek apró fémes részletekkel, mások csipkével és szegecsekkel rendelkeznek, rockos vagy csillogó megjelenést kölcsönözve.

Divattörténet

A szandálok az idők során világszerte a legnépszerűbb lábbelitípusok közé tartoztak. Akár az ókori görög történelemig, akár a mitológiáig megyünk vissza, a szandálok jelen voltak.

Hermész isten hírnökként tollas szandált viselt, hogy Zeusz parancsait végrehajtsa a szárazföldön és a tengeren.

Másik népszerű szandál volt Aegeusé, aki úgy döntött, hogy karddal együtt egy szikla alá rejti. Úgy tervezte, hogy ezeket a tárgyakat jelként fogja használni, hogy felismerje a fiát, Thészeuszt, aki majd felfedezi őket, amikor elérte a felnőttkort és visszatér Athénba.

A művészetben a leghíresebb szandál Aphrodité és Pán márvány csoportszobrán látható. Aphrodité istennő fenyegetően tartja kezében szandálját, amellyel megpróbálja elfordítani magától a szerelembe esett kecskelábú Pán istent (Kr. e. 100. Nemzeti Régészeti Múzeum). Az Akropolisz Múzeumban található "Nike Sandalizousa" dombormű az Athéné Nike (vagy Apterou Nikes: görögül szárnyatlan győzelmet jelent) templomából, amely Nike-t ábrázolja, amint átrendezi szandálját.

Végül, de nem utolsósorban, a Parthenon fríz nyugati részén Pheidiasz egy fiatalemberrel kezdi leírását, aki a szandálját fűzi fel.

Az elmúlt évtizedekben számos híres ember választott görög szandált, és ezzel egy új, forró nyári trendet indított el. A Beatles, Jackie Kennedy, Barbra Streisand, Rudolf Nurejev, Anthony Quinn, Gary Cooper, Sophia Loren, csak néhány azok közül, akik a görög bőrszandált híressé tették.

A szandálok paradicsoma

Ezeket a divatos szandálokat a legjobban az Athén történelmi részén található Monastiraki negyedben lehet megtalálni, amely a bolhapiacáról híres, és a 20-as években a cipészek negyedeként volt ismert. Az Akropolisz-sziklával szemben, a Mitropoleos teret a Monastirakival összekötő Pandrossou nevű szűk sétálóutcában számos, a szandálkészítés és más bőráruk hagyományait őrző üzletet fedezhet fel.

Ezen a környéken biztosan talál minőségi szandálokat sok színben, csodálatos, az ókori görög stílus által ihletett dizájnokkal. A modern élet igényei szerint készült szandálok kényelmes járást biztosítanak, miközben olyan divatos viseletet alkotnak, amely a nap bármely szakában elkísér. Még mindig több olyan műhely létezik, amely személyre szabott ókori görög stílusú szandálokat készítenek, és amelyek a Psyrri Andrianou, Normanou és Theklas utcákban találhatók.

Komboloi

A Komboloi, vagyis az aggodalomgyöngyök a görögországi laza mentalitás egyik legjellemzőbb szimbóluma lehet, amely a 20. század közepe óta széles körben ismertté vált Görögországban és Cipruson egyaránt.

Pedig a komboloi története és eredete egészen az ősidőkig nyúlik vissza, amikor az Athosz-hegyen élő szerzetesek úgy kezdtek gyöngyfüzéreket készíteni, hogy rendszeres időközönként csomókat kötöttek egy madzagra, hogy így mondják el imáikat Istenhez.

A modern időkben azonban az aggódó gyöngyöket gyakran nem vallási vagy szertartási célokra, hanem kikapcsolódásra használják.

Akár az utcán, akár egy repülőgépen vagy egy forgalmas belvárosi kafeneionban, az emberek különböző módon játszanak az aggódó gyöngyökkel, sőt, még szaltókat és trükköket is csinálnak velük, és elengedik a stresszt és az aggodalmakat, miközben egyik gyöngy szándékosan mozog a másik felé.

Az aggodalomgyöngyök bármilyen típusú gyöngyből készülhetnek, bár a borostyán, a borostyángyanta (például a faturan) és a korall előnyben részesül, mivel úgy gondolják, hogy ezek kellemesebben kezelhetők, mint a nem szerves anyagok, például a fém vagy a kő.Tartomány:Attika
Település:Athén
Cím:Monastiraki
GPS: 37° 58′ 35.15052″, 23° 43′ 33.25908″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward