A világ leghosszabb sípályáját építik Zermattban

2021. január 26.

print MTI/Hetedhétország.hu

A világ leghosszabb sípályáját építik Zermattban

Az alpesi sízők világkupa-sorozatának leghosszabb lesiklópályáját fogják megépíteni Svájc és Olaszország határán.





A különleges projekt svájci vezetője egy helyi lapnak elárulta, hogy a tervek szerint az 5 kilométer hosszú pálya rajtja a svájci oldalon lesz majd 3900 méter magasan, míg a cél már Olaszországban, 1100 méteres tengerszint feletti magasságon.

A rekorder sípályát Zermatt olasz szomszédjával, Valtournenche-vel együtt tervezi, az elképzelések szerint a pálya már a 2022/23-as szezonban bekerül a férfi vk-naptárba. A versenyek ötlete eredetileg a szomszédos Valtournenche önkormányzattól származik. A projektet széles körben mindenki támogatja: a síegyesületek, a szállodák, a hegyi vasutak, a helyi lakosok, valamint az idegenforgalmi szervezetek, mindenki az ambiciózus tervek mögött áll. 

A sorozatban december előtt nem rendeznek lesikló viadalokat a kiszámíthatatlan időjárási és hóviszonyok miatt, ugyanakkor ez az új pálya már novemberben biztosan alkalmas lenne a versenyrendezésre, mert a Zermattnál található gleccsereken olyankor is van jó minőségű hó.

A projektvezető azt is elmondta, hogy a viadal nem akar konkurálni a legendás wengeni versennyel, amelyet hagyományosan januárban rendeznek. A vk-ban jelenleg a wengeni a leghosszabb futam, amelyen a sízők 4,4 kilométert tesznek meg. A nagy múltú viadal sorsa ugyanakkor egyelőre kérdéses, mivel a pálya tulajdonosainak a következő szezon után nincs szerződésük a nemzetközi szövetséggel.

(Címlapfotó: Zermatt és a Matterhorn © Pascal Gertschen)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play