Szlovénia megnyílik a nyaralók előtt

Szlovénia megnyílik a nyaralók előtt

A Szlovéniába érkezőknek már nem kell karanténba vonulniuk, a szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket.

A szlovén kormány május 14-én bejelentette, hogy hivatalosan is vége van Szlovéniában a koronavírus-járványnak. Az országban az elmúlt két hétben naponta már kevesebb mint heten fertőzödtek csak meg.

Szlovénia határainak nagy részét megnyitja az EU-állampolgárok részére, akiknek nem kell már hét napra karanténba vonulni. Az unión kívüli országokból érkezőkre viszont nem vonatkozik ez a szabály, nekik ezután is két hétre karanténba kell vonulniuk.

Az Ausztriával közös határszakaszon 19 határállomáson keresztül, ellenőrzés mellett közlekedhetnek majd az uniós állampolgárok, az Olaszországgal közös határszakaszon kilenc, a Magyarországgal közös szakaszon pedig öt ilyen átkelő lesz. Továbbra is lesznek olyan határátkelőhelyek, ahol csak a határ térségében lakók, az ingázók és a helyi földtulajdonosok mehetnek át.

Az országban nem léphetnek be azok, akiken látszódnak a koronavírus tünetei.

Szlovéniában hétfő óta folytatódik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása, szigorú óvintézkedések mellett kinyithatnak a bevásárlóközpontok, a szálláshelyek, a kávézók és éttermek. A korábbi bejelentésektől eltérően azok az éttermek és kávézók is kinyithatnak május 18-án, amelyek nem rendelkeznek terasszal, valamint elkezdhetik működésüket a kisebb szálláshelyek, amelyek legfeljebb 30 szobával rendelkeznek.

Szlovéniában péntek reggel 1464 igazolt fertőzöttről tudnak. Egy közvélemény-kutatás szerint a szlovénokat egyre kevésbé aggasztja a koronavírus-járvány, és egyre többen - a megkérdezettek 42 százaléka - gondolják, hogy az elővigyázatossági intézkedések túl szigorúak, míg 11 százalékuk szerint nem elég szigorúak. Egy március végén elvégzett felmérésben a válaszadóknak  a 82 százaléka mondta, hogy aggasztja a járvány, most már csak 52 százaléka fejezte ki aggodalmát.

Az magyar operatív törzs május 16-i tájékoztatóján Szlovénia határnyitásával kapcsolatban elhangzott: a magyar határvédelmi szervek feladatai nem változtak meg ennek tükrében sem. A hatályos szabályok szerint a külföldről hazatérő magyar állampolgárok a határon egészségügyi vizsgálaton esnek át. Ha felmerül velük szemben a fertőzés gyanúja, kijelölt karanténba kerülnek. Ha nem merül fel fertőzésgyanú, akkor elrendelik velük szemben a hatósági házi karantént. Mentesül a hatósági házi karantén alól az, aki meggyógyult a fertőzésből és tünetmentes, valamint az, aki igazolja, hogy külföldön 14 napos vagy azt meghaladó járványügyi megfigyelés hatálya alatt állt. A hatósági házi karantén elrendelése alól különös méltányosságot lehet kérni még a beutazást megelőzően. Az ügyintézéshez szükséges kérvény a rendőrség honlapján, a police.hu oldalon található meg.

Három nappal a határnyitást követően szigorított a beutazási szabályokon Szlovénia.

A korábbi kormányrendelet szerint az Európai Unió állampolgárai nem minden, de sok átkelőnél újra beléphettek az országba, és nem kellett betartaniuk az addigi előírást, a belépés utáni hétnapos karantént. A kormány vasárnap este módosította ezt a rendeletet.

Csak azon schengeni övezethez tartozó országok és az Európai Unió állampolgárai léphetik át korlátozások nélkül a szlovén határt, amelyekkel kétoldalú technikai megállapodást kötött Ljubljana vagy EU-szinten általános megállapodás született róla. Ezen országok listáját folyamatos frissíti és hétfőtől közlik a külügyminisztérium, valamint a közegészségügyi intézet honlapján.

Az unión kívüli országokból érkezőknek ezután is két hétre karanténba kell vonulniuk, ez alól csak kevés kivétel van. Nem kell például karanténba vonulnia azoknak a nem uniós állampolgárnak, akik egy nap alatt átutaznak Szlovénián.

A szlovén állampolgárok - Horvátország kivitelével - továbbra is csak üzleti, egészségügyi vagy családi okok miatt utazhatnak más országokba.

(Címlapfotó: Piran, Szlovénia (c) flickr/Nicolas Vollmer)


Kapcsolódó hírek