A Ski amadé és öt régiója számtalan felfedeznivalót kínál az ínyenceknek

2018. október 4.

print

A Ski amadé és öt régiója számtalan felfedeznivalót kínál az ínyenceknek

Termelői piac, felvonókabinban elfogyasztott vacsora vagy borkóstoló? De akár új ínyenc síútvonalak segítségével felfedezhetjük a Ski amadé síszövetség régióinak kulináris fénypontjait - a saját ritmusunkban, síelve, egyiket a másik után felkeresve.

Ski amadé - Ausztria legnagyobb síszövetsége sokszínű gasztronómiai kínálattal vár. A Ski amadé síszövetséghez tartozó síterepeken (Salzburger Sportwelt, a Schladming-Dachstein, a Gastein, a Hochkönig és a Großarltal sírégiók ) már évek óta egyedülállóan gazdag kulináris kínálat várja a vendégeket – legyen szó alpesi kunyhókról, menedékházakról, vagy a völgyekben található szállodákról és éttermekről. A gasztronómiai kínálat középpontjában a helyi gazdák és termelők által előállított regionális termékek állnak.

A regionális finomságok többnyire ott ízlenek a legjobban, ahonnan származnak. Ahol télen a síelők carvingoznak a sípályákon, ott nyáron gyógynövények és üde, zöld fű terem a teheneknek. Az állatok tejéből készül aztán az az ízletes sajt, amelyet a hütték egyik jellegzetes étele, a sajtos galuska (Kasnocken) készítéséhez használnak. Ilyen a gasztronómia, amely regionálisabb már nem is lehetne. Egy körforgás, amely a Ski amadé síszövetségben nagyszerűen működik, mert az itt élő emberek szeretik a tradicionális ízeket, a helyi és ízletes ételeket. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a Ski amadé területén található síkunyhókban, szállodákban és éttermekben kapható regionális finomságok még ízletesebbek legyenek.

Kitüntetett hütték kiemelkedő étel- és borkínálattal, különleges hangulattal A síelőknek a Ski amadé síszövetségben számtalan lehetőség kínálkozik, hogy meggyőződjenek a gasztronómiai kínálat sokszínűségéről és kiváló minőségéről. A Ski amadé kulináris kezdeményezéseinek köszönhetően a síszövetséghez tartozó régiók időközben az ínyencek kedvelt találkozóhelyévé váltak. Ez köszönhető annak a 22 „sí- és borélmény hüttének”, ahol az osztrák borok és kiváló minőségű regionális ételek széles választéka várja a vendégeket. A válogatott menedékházak bejáratánál plakett jelzi a kiemelt státuszt, a különféle helyi és szezonális alapanyagokból frissen készített fogásokat pedig felszolgálva kapják meg a vendégek. Emellett ízletes osztrák borok is szerepelnek a kínálatban, ráadásul nemcsak egy teljes üveggel lehet rendelni a borból, hanem kimérve is, illetve egy sommelier is segítségünkre van az adott ételhez legjobban illő bor kiválasztásában. A válogatott menedékházak kimagasló állandó kínálata mellett a téli szezon másik gasztronómiai fénypontját a márciusi Sí- és borélményhét jelenti, az Alpok legmagasabban fekvő termelői piacával.

ÚJ: kulináris síútvonal ínyenceknek

Az egyedülállóan gazdag gasztronómiai kínálatot az idei téli szezontól az új ínyenc síútvonalak egészítik ki: valamennyi Ski amadé régióban új, kulináris témájú síútvonalakat alakítottak ki. Ezek a síútvonalak nagyszerű lehetőséget kínálnak,

Minden régióban két kulináris síútvonalat fedezhetünk fel, segítségükkel megismerhetjük az adott régió kulináris különlegességeit. A kínálat részeként a vendégek különleges tippeket is kapnak völgyben található olyan kiemelt vendéglátóhelyekre vonatkozóan, mint például Johanna Maier filzmoos-i és Vitus Winkler St. Vet-i díjnyertes étterme. Az új tematikus útvonalak a Ski amadé Guide applikációban is megtalálhatóak, minden síelő számára egy nap alatt könnyedén teljesíthető és nem jár plusz költségekkel (kivéve a menedékházakban fogyasztott ételeket és italokat).

"Made my day” gasztronómiai élménynapok

A Ski amadé gasztronómiai sokszínűségét egyes „Ski amadé made my day” ajánlatcsomagokkal is fel lehet fedezni, ilyen például a „4-hegy lakoma túra” a Schladming-Dachstein régióban vagy a „Királytúra ínyenceknek” a Hochkönig régióban. A Ski amadé régiókon átívelő kulináris kezdeményezésein túl mind az öt régió kínálatában szerepelnek saját, helyi gasztronómiai események és ajánlatok is.

A Großarl síterepen például a vendégek egy felvonókabinban fogyaszthatják el a vacsorát: a völgyállomáson történő minden áthaladáskor pedig egy-egy újabb fogás kerül felszolgálásra. A Großarl síterepen foglalható „Skikeriki” alkalmával a hajnali síelést követően regionális finomságokból álló reggelit kapnak a résztvevők.

A Hochkönig régióban márciusban rendezik a Craft Beer Fesztivált, a síterepen bőséges vegán és vegetáriánus kínálat várja a síelőket, a „Sundowner” kezdeményezés keretén belül pedig naplementekor hűsítő koktélokat és osztrák fingerfoodot kínálnak a menedékházakban.

A Schladming-Dachstein régióban két alkalommal is minden a grillezés körül forog: a „Snow & Beef” és a tévés sztárszakáccsal, Johann Laferrel töltött grillnap alkalmával egyaránt a grillen készült finomságoké a főszerep. Emellett a régióban külön „Genussspecht” kitüntetés jár a legjobb hüttéknek.

Gasteinban heti egy alkalommal napfelkelte reggelit szolgálnak fel a panorámagömbben (Panoramakugel), a Sportgastein síterepen a szabad ég alatt tartanak teliholdas vacsorákat, valamint a síterep hat kiválasztott menedékházában egy-egy díjnyertes salzburgi szakács által megálmodott ételt szerepeltetnek az étlapon.

Különleges kulináris élmények – Sí- és borélményhét

2010 óta minden évben megrendezésre kerül a Sí- és borélményhét. Március közepén (2019. március 16-tól 23-ig) több mint 20 szálloda kínál ajánlatcsomagokat, melyek a síelés és bor tematikához kapcsolódnak. A síterepeken található „sí- és borélmény hüttékben”, valamint az akcióhoz csatlakozó szállodákban a tematikus hét alkalmával borkóstolásokat tartanak. A Großarltal régióban ezen a héten felvonókabinban vacsorázhatnak a vendégek, magnum üvegekben elrejtett nyeremények után kutathatnak a síterepen és számtalan borkóstoláson vehetnek rész.

Emellett 2015 óta ezen a héten rendezik az „Alpok legmagasabban tartott termelői piacát is”. A régióban élő gazdák és termelők a síkunyhók mellett található piaci standokon kínálják saját készítésű termékeiket. Akárcsak a völgyben rendezett piacokon, a síelők itt is közvetlenül a termelőktől vásárolhatnak sajtot, sonkát, kolbászt és snapszot, de lekvár, méz, tea, vagy akár saját készítésű kötött zokni is szerepel a kínálatban. Egyes termelők pedig streetfood jelleggel is kínálják termékeiket, vagyis az érdeklődők mindjárt meg is kóstolhatják azokat. Így a pongaui húsos fánkot vagy káposztás fánkot kínáló standok egyfajta minőségi sí-drive-in büfékké lényegülnek át. Az összesen 30 piaci stand közül a legmagasabban fekvő 2700 méterrel a tengerszint felett található a sportgasteini Kreuzkogelen, amely a Ski amadé síszövetség legmagasabb pontja is egyben. 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play