Ausztria 10 legszebb alpesi útja

2017. május 10.

print Hetedhétország.hu

Ausztria 10 legszebb alpesi útja

Az Alpokban nem kis élmény a bicikli-, motor- vagy autótúrát tenni. Mi most megmutatjuk az osztrák Alpok legszebb magaslati útjait és hágóit.

1. Großglockner Hochalpenstraße

Ausztria legmagasabb hegye a Großglockner (3.798 m), Salzburg tartomány és Karintia határán magasodik. A hágón átvezető 48 km hosszú Großglockner Hochalpenstraße 1930-1935 között épült, a karintiai Heiligenblutból a Salzburg tartományi Bruckba vezet. Legmagasabb pontjához, 2.504 méter magasba 36 hajtűkanyar vezet, legnagyobb emelkedési szöge 12 százalékos. Az út végén található a Kaiser-Franz-Josefs-Höhe kilátó, ahonnan lenyűgöző a panoráma a környező hegyekre.


Az út májustól-októberig van nyitva. Díjköteles, 33 euró személyautónként.

2. Arlberg-hágó

Az Arlberg-hágó (1.793 m) Vorarlberg és Tirol tartományt köti össze. A hágón átvezető autóút díjköteles, de aki a panorámában akar gyönyörködni, annak az ingyenes régi utat ajánljuk. A hágó ismert a veteránautók szerelmeseinek körében. Minden évben itt rendezik meg a híres Arlberg Classic Car Rally veteránautó versenyt. A versenyen az oldtimereknek 535 km kell megtenniük.


Az Arlberg-hágó egész évben járható, csak lavinaveszély idején zárják le.

3. Hahntennjoch

Ausztria legészakibb alpesi hágója a Hahntennjoch, melynek legmagasabb pontja 1.902 méter magasban van. A 25 km hosszú út a Felső Inntalt és a Tiroli Lechtalt köti össze. Az utat szeptember és április között lezárják. Az út minden jármű számára ingyenes.


4. Kaunertaler Gletscherstraße

Az Ötztali Alpokban található a Kaunertaler Gletscherstraße, amely 2.750 méter magasba vezet, a Weissespitze (3.532 m) gleccserének aljához. A 26 km hosszú út az Alpok legszebb alpesi útjai közé tartozik, amelyet 29 hajtűkanyar tesz izgalmassá.


Az úton található, 1.765 m magasban a Gepatsch-Stausee. A víztározó körüli hegyivilág látványa fantasztikus élményt jelent. Az út végén található Kaunentaler Gletscher síterület, ezért az út egész évben járható. Az út díjköteles, 22 euró személyautónként.


5. Staller Sattel

Kelet-Tiroli Staller Sattel (2.059 m) Defereggentalt és az olasz Antholzer Talt köti össze. A határ 2.052 m magasban található. Az útról grandiózus kilátás nyílik a környező hegyekre. A hágót a téli hónapokban lezárják, és ismét májusban nyitják meg a közlekedés előtt. Mivel az út igen keskeny, ezért csak szakaszosan lehet áthaladni rajta, minden óra 0-15 percig lehet lefele haladni, és 30-45 percig meg felfele.


Az alpesi út ingyenesen járható, azonban lakókocsival nem használható!

6. Timmelsjoch

A Timmelsjoch alpesi út szintén Ausztria és Olaszország határán található. A hágó 2.509 méter magasban van. A szerpentines úton 12 kanyart kell az autósoknak bevenni. Az út az osztrák Obergurglból az olaszországi Moos im Passeierbe vezet és tovább halad Meranba. Az út a biciklisek körében nagyon népszerű, minden év augusztusában itt rendezik meg az ötztali kerékpár maratont.


A csak nyáron járható út díjköteles, személyautónként 14 euró.

7. Silvretta-Hochalpenstraße

Tirolt és Vorarlberget köti össze a Silvretta-Hochalpenstraße. A montafoni hegyivilágon átvezető út legmagasabb pontja 2.018 méter magasban található. Ez a legkedveltebb és leggyakrabban autózott hegyi út Ausztriában, évente 400.000 turista keresi fel.


A 22,3 km hosszú út 34 hajtűkanyarral köti össze Montafont a Paznaun-völgyben található Galtürrel. A hágón található a Sivretta Stausee, amely a legmagasabban fekvő hajózható tó Európában. Az alpesi utat a motorosok is kedvelik, és több oldtimer versenyt és kerékpárversenyt is rendeznek itt.


Az utat a téli hónapokban lezátják és csak júniusban járható újra. Díjköteles, 14 euró személyautónként.

8. Malta-Hochalmstraße


Ausztria legmagasabban fekvő gátfalához vezet a Malta-Hochalmstraße. Útközben gyönyörű kilátás nyílik a Hohe Tauern hegyi világára. A táj szépségét több helyen vízesések látványa emeli. A 1.933 magasban fekvő a Kölnbrein-Staumauer a végponjta a 14,4 km hosszú alpesi útnak, amely 6 természetes kőalagúton át vezet. A Kölnbreinsperre 200 m magasságával és 626 m szélességével a legnagyobb gát Ausztriában.
A gát megtekintése ingyenes, az alpesi út használatáért kell csak fizetni, 18 eurót autónként.

9. Nockalmstraße

A 35 km hosszú Nockalmstraße a karintiai Nockberge Nemzeti Parkban található. A 52 hajtűkanyar fenyő- és cirbolyaerdőn keresztül vezet a 2.042 méter magasba. A 35 km hosszú alpesi panoráma út Innerkrems-t és Ebene Reichenau-t köti össze. Az utat kilátóteraszok, játszóterek szakítják meg. Ha figyelünk, mormotákat is láthatunk!


Az út a télen zárva van, májustól járható ismét. díjköteles, szeméylautónként 16 euró.

10. Sölkpass

Steiermark legszebb hágója a Sölkpass, amely a Sölktali Természeti Parkon vezet át. Az alpesi út a Mura-völgyet és az Enns-völgyet köti össze, legmagasabb pontja 1.788 méteren van. A 39 km hosszú utat a kerékpárosok különösen kedvelik. Az ingyenesen használható út télen zárva van, májustól járható újra.


 


Kapcsolódó hírek