Canaletto a Canal Grandén.Videó

2013. november 11.

print

Canaletto a Canal Grandén.Videó

A művészetkedvelők Velencében a San Gregorio apátságban szokatlan nézőpontból nézhetik meg a „Canal Grande és a Basilica della Salute” c. képet. Canaletto 1740-ben itt, „camera obscura” segítségével festette a képet.

A művészetek kedvelői Velencében a San Gregorio apátságban szokatlan nézőpontból tekinthetik meg a „Canal Grande és a Basilica della Salute” c. képet. Canaletto 1740-ben ebben a teremben egy „camera obscura” (sötétkamra, belőle fejlődött ki a fényképezőgép) segítségével festette a képet. 

 


Canaletto minden alkotása a részletek aprólékos kidolgozásáról tanúskodik. Camera obscurát is azért használt, hogy az eléje táruló kép apró részleteit is felfedezze és rögzítse.

 


Canaletto Velencében született és halt meg, művészeti életpályája során a városlátképek, a veduták műfaját teljesen új művészi magaslatokra emelte. Velencéről készített látképei rendkívül változatosak; a szabálytalan alakú, kisebb zárt terektől a Canal Grande és a Szent Márk-öböl széles panorámájáig terjednek.

 


A „Canal Grande és a Basilica della Salute” c. képen a San Gregorio apátság ablakából nyíló kilátást festette meg. A kép, amely ma magántuladonban van, 277 év után tért vissza keletkezési helyére, amely ma is csaknem ugyanolyan, mint Canaletto korában. A képet az érdeklődők San Gregorio apátságban november 10. és december 27. között tekinthetik meg 8 fős csoportokban.