Itália legszebb templomi műemlékei. 4. rész

2013. március 25.

print Hetedhétország.hu

Itália legszebb templomi műemlékei. 4. rész

A legtöbb olasz templomban belépőjegyet kérnek. Mi most bemutatjuk, mely műalkotásokat lehet ingyen is megtekintetni. Íme itt van a legszebb és legérdekesebb húsz. 4. rész: Dél-Olaszország





A közelmúltban Monsignor Francesco Moraglia érsek vitát robbantott ki amiatt, hogy a templomoknak nem lenne szabad belépődíjat kérni. A legtöbb olasz templomban ugyanis - beleértve Velencében legalább 16-ban -, amelyek gyönyörű mesterműveket tartalmaznak, belépőjegyet kérnek el a turistáktól, hogy segítsenek fenntartani és restaurálni őket.

A vita során emlékeztettek, hogy mennyi gyönyörű festmény, mozaik és szobor van az olasz templomokban, amelyeket ingyen is meg lehet tekintetni. Együtt biztosan elfoglalnák az első helyet Európa legszebb ingyenes galériáinak listáján – ráadásul az még jobban megerősítené helyüket, hogy úgy maradtak meg, ahogy eredeti alkotóik akarták.

Íme itt van a legszebb és legérdekesebb húsz. 4. rész: Dél-Olaszország

Pietro Cavallini: Keresztrefeszítés, San Domenico Maggiore, Nápoly

Egy római hírnök, Pietro Cavallini Nápolyban dolgozott a 14. század elején. A Brancaccio kápolna hatalmas kolostorának falára ő festette a keresztrefeszítés történetét.


Pantaleone: Mozaik padló, Santa Maria Annunziata, Otranto

A valószínüleg görög eredetű Pantaleone szerzetes aláírása látható az egyedi mozaikokon az otrantoi katedrálisban. A 12. századi mozaikok hátborzangatóak, de lenyűgőzőek, például Diana istenő, Arthur király, Kharón, a hajósé, aki a halottakat szállította a Sztüx folyón és a három Sorsistenő képe, valamint az ortodox ikonok.


Mozaikok, Santa Maria Nuova, Monreale

A 12. és 13. századokban a velencei kézművesek összefogtak, hogy kidíszítsék az egyik normann katedrálist a sziciliai Palermo külvárosában aranyalapú mozaikokkal. A mozaikok elmesélik az Ó- és Újszövetség történeteit, Krisztus életének jeleneteit (a folyosókon és kereszthajón) és a felséges Pantokrátór Krisztust (a szentélyen) is ábrázolják.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play