Itália legszebb templomi műemlékei. 3. rész

2013. március 23.

print Hetedhétország.hu

Itália legszebb templomi műemlékei. 3. rész

Az olasz templomokban található műkincsek elfoglalják az első helyet Európa legszebb ingyenes galériáinak listáján. Íme itt van a legszebb és legérdekesebb húsz. 3.rész: Toszkána és Umbria





A közelmúltban Monsignor Francesco Moraglia érsek vitát robbantott ki amiatt, hogy a templomoknak nem lenne szabad belépődíjat kérni. A legtöbb olasz templomban ugyanis - beleértve Velencében legalább 16-ban -, amelyek gyönyörű mesterműveket tartalmaznak, belépőjegyet kérnek el a turistáktól, hogy segítsenek fenntartani és restaurálni őket.

A vita során emlékeztettek, hogy mennyi gyönyörű festmény, mozaik és szobor van az olasz templomokban, amelyeket ingyen is meg lehet tekintetni. Együtt biztosan elfoglalnák az első helyet Európa legszebb ingyenes galériáinak listáján – ráadásul az még jobban megerősítené helyüket, hogy úgy maradtak meg, ahogy eredeti alkotóik akarták.

Íme itt van a legszebb és legérdekesebb húsz. 3. rész: Toszkána és Umbria

Jacopo Pontormo freskói, Santa Felicita, Firenze


Pontormo rágógumi színei és kitekert figurái nem mindenki ízlésének felelnek meg, de a Krisztus levétele a keresztről az oltár felett ütős, szinte rajzfilmszerű jelleget kölcsönöz a népszerű sírbatétel témának (1526-28).

Portugál kardinális kápolna, San Miniato al Monte, Firenze

Az egyik legszebb és legrégebbi templom. A quattrocento képzőművészetének kiemelkedően szép együtttese a bal oldalhajóból nyíló kis kápolna. Az itt eltemetett portugál kardinális síremlékét Antonio Rosselino faragta, a falak freskóit Baldovinetti és Antonio Pollaiuolo, a mennyezet terrakotta domborműveit Luca della Robbia készítette.

Giotto: Szent Ferenc élete, Basilica di San Francesco, Assisi

Földrengés rongált meg sok freskót a plafonon 1997-ben ebben a gótikus zarándok templomban, de egy csodálatra méltó restaurátorokból álló csapat hamar a helyére tette a kirakós összes darabját, és most már úgy néz ki a bazilika, mint régen. Cimabue, Cavallini, Lorenzetti és más mesterek dolgoztak a gyönyörű képeken.

Giotto 28 jelenetben festette meg Szent Ferenc életének, legendájának legfőbb eseményeit, a freskók a felső templomban láthatók. A restaurátorok 2011 novemberében egy rejtett ördögalakot fedeztek fel bazilika egyik Giotto-freskóján. Az ördög vonásait egy felhő részletei között látták meg a szemfüles szakértők a Szent Ferenc életének és halálának jeleneteit ábrázoló freskók egyikén. A templom padlójáról feltekintve nehéz kivenni az ördög vonásait a szent halálát bemutató képen, de a közeli képeken kitűnően látszik a hajlott orrú, vigyorgó, sötét szarvakat viselő elbújtatott alak. A kutatók úgy vélik, hogy Giotto nyilván nem szánt főszerepet az ördögnek a képen, ezért rejtette a felhők közé, "egy kis mulatságul".

Pinturicchio: Mária élete és a gyerek Jézus, Santa Maria Maggiore, Spello

1500-ban Pinturicchio visszatért szülővárosába, Umbriába Rómából, hogy freskókat fessen a Santa Maria Maggiore templom kápolnájába Spelloban. A drágakőszerű színeivel gyönyörű ablakképeket festett, ezenkívűl megalkotta az Angyali Üdvözletet, az Imádatot, a Pásztor és a Vitát, és a Doktorokat.

Perugino szentképe, Pala di Corciano, Santa Maria Assunta, Corciano

Corciano közel található Perugiához, csodálatos szentképe (1513) pedig igazán különleges: egy helyi festő, Pietro Perugino ecsetjéből származik. Festett antik hősöket és isteneket, de főként oltárképeket, Madonna-képeket, szentek képeit festette lírai felfogásban. A corcianoi Szűz Mária Mennybemenetele c. képen az udvar a főjelenet mögött igazán emlékeztet a mai Umbriára.

Az orvietói dóm homlokzata, Orvieto

Ki kell magadból préselni 3 eurót, ha be akarsz jutni Orvieto katedrálisába, Itália egyik leglátványosabb templomába. Ha ez nagy megterhelésnek tűnik, a homlokzat díszei biztosan enyhíteni fogja a bánatot. Egy sienai építész, Lorenzo Maitani bízták meg az építéssel, de a 14- 15. századi mestermű, amely az Ó- és Újszövetség jeleneteit dolgozza fel, Európa mindien tájáról érkezett mesterek vésőit dícsérik.



Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play