Mindenkit a Habsburgok érdekelnek Bécsben

2013. január 24.

print

Mindenkit a Habsburgok érdekelnek Bécsben

A turisták császári örökségek iránti rajongása soha nem látott méreteket öltött 2012-ben Bécsben.

A turisták császári örökségek iránti rajongása soha nem látott méreteket öltött 2012-ben Bécsben.

A schönbrunni kastélyt 2,8 millióan látogatták meg, ami hat százalékos növekedést jelent 2011-hez képest. Így ez volt az eddigi legerősebb év - közölte a múzeumokat kezelő Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsgesellschaft (SKB). A kastély évek óta egyik rekordját dönti a másik után. "A kínálat javítása, például az új látogatócentrum vagy a nagy galéria restaurálása hosszú távon kifizetődő" - mondta el Reinhold Mitterlehner turizmusért felelős miniszter.

 


A Hofburg múzeumai, illetve a szintén az SKB-hez tartozó bútormúzeum, a Hofmobiliendepot 2, illetve 4 százalékos növekedéssel zárta az évet. Az SKB teljes bevétele 2012-ben a számítások szerint 37,4 millió euró volt, melyből mintegy 24 millió euró a belépőkből származik. Ez öt százalékos növekedést jelent.

A szervezet 13 millió eurót invesztált restaurálási és fenntartási intézkedésekbe. 2013-ra további fejlesztéseket terveznek.

Az osztrák állami múzeumok látogatóinak száma összességében 14,8 százalékkal növekedett 4 578 621-re.

A leglátogatottabb intézmény 2012-ben a Belvedere volt, melynek három háza összesen 1 139 585 látogatót számlálhatott. A Klimt-jubileumnak köszönhetően ez volt a legjobb év az intézmény életében, csak a szecessziós tárlatra több mint 460 ezren voltak kíváncsiak. "Büszkék vagyunk az elért látogatószámra, ám ez egyben teher is. Idén nem lesz Klimt-év, de nagyon fogunk igyekezni" - hangsúlyozta Agnes Husslein-Arco igazgató.

Az igyekezetben nagy segítségre lesz az is, hogy Savoyai Jenő születésének 350. évfordulója előtt ősszel kiállítással tiszteleg a Belvedere. Az intézmény 2012-ben 13,2 millió eurós bevételt könyvelhetett el, amelyből 7,1 millió euró a belépőjegyekből származik.

A leglátogatottabb múzeumok sorában az "aranyérmes" Belvederét a Művészettörténeti Múzeum és az Albertina követi.

Egyedül az Iparművészeti Múzeumban (MAK) csökkent a látogatók száma, ami az igazgató, Christoph Thun-Hohenstein szerint nem meglepő, 2012-ben ugyanis megszűntek a szombati ingyenbelépők, mivel nehezen finanszírozhatóak. Helyette keddenként este 6 és tíz óra között ingyenes a kiállítások megtekintése.

(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play