Robotok. Gép és ember?

2012. december 17.

print

Robotok. Gép és ember?

2012. december 14-től 2013. július 14-ig a bécsi Műszaki Múzeum a gép és az ember közti érdekfeszítő kapcsolat tanulmányozásának helyszíne lesz.

A robotok sokáig csak fikciónak számítottak, mára azonban már mindennapi életünk szerves részévé váltak. Autókat szerelnek össze, felporszívózzák a lakást, csatornát tisztítanak, aknákat hatástalanítanak, figyelmeztetnek minket, ha tűz üt ki, és operálnak az orvosok helyett.

2012. december 14-től 2013. július 14-ig a bécsi Műszaki Múzeum (Technisches Museum) a gép és az ember közti érdekfeszítő kapcsolat tanulmányozásának helyszíne lesz. A kiállítás egyrészt a művészet és színház világába tartozó egyedülálló tárgyak (például régi italárusító automaták, az 1950-es évek futurisztikus 'bádogemberei', játékrobotok és 'mechanikus lények'), másrészt modern ipari, háztartási és megfigyelő/biztonsági automaták felsorakoztatásával mutatja be a robotika múltját, a jelenlegi trendeket és a lehetséges jövőt.

A mai robotok előfutárai közt számos különféle tárgy szerepel, amelyek közül néhány már a középkorban is létezett. A modern kor fejlett technikai találmányainak gyökerei a 16. század mechanikai kísérleteihez nyúlnak vissza, amelyek eredményeként 'csodálatos' automaták születtek, mint például Friedrich Knaus "Mindent író csodagépe", nem is beszélve a gőzgépekről és a telefonról! Ma már a mesterséges intelligenciának köszönhetően például robotok operálnak látszólag önállóan, és egyre hatékonyabbá válik az ember és robot közti interakció.

A kiállítás interaktív részlegében a látogatók megtekinthetik a RoboLab-ot, és saját szemükkel/kezükkel tapasztalhatják meg, hogyan működnek a robotok, és mi rejlik az automaták külső váza alatt. Az Ars Electronica Futurelab által kifejlesztett RoboLab lehetővé teszi, hogy az érdeklődők megismerkedjenek a robotok programozásával és irányításával, és izgalmas betekintést nyújt mechanikus segítőink érzékelők és processzorok által irányított 'agyába'.

(APA/OTS)


Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play