Megnyílt a Louvre iszlám művészeti szárnya

2012. december 3.

print

Megnyílt a Louvre iszlám művészeti szárnya

A világ leglátogatottabb múzeumának új épülete 3000 négyzetméteren mutatja be az iszlám művészet remekeit, összesen mintegy háromezer műtárgyat, köztük monumentális alkotásokat.

A közel hárommilliárd forintnak megfelelő összegből kialakított tárlatot Francois Hollande francia elnök adta át.

A világ leglátogatottabb múzeumának új épülete 3000 négyzetméteren mutatja be az iszlám művészet remekeit, összesen mintegy háromezer műtárgyat, köztük monumentális alkotásokat. Az új állandó kiállítást látványos üvegtető fedi, a részleg kialakítására 98,5 millió eurót költöttek, jórészt hazai és külföldi adományokból. A nagyközönség szombattól veheti birtokába a létesítményt.

A francia állam 31 millió euróval finanszírozta a múzeumépület Visconti nevű belső udvarában megvalósult projektet. Muzulmán országok is hozzájárultak a megvalósításhoz: többek között Marokkó, Kuvait, Omán és Azerbajdzsán 26 millió eurónak megfelelő összeget adott. A fennmaradó csaknem 30 millió adományokból, vállalati és alapítványi támogatásokból érkezett. Al-valid bin Talal szaúdi herceg alapítványa 17 millióval segítette a híres üvegpiramis után vélhetően szintén jelképpé váló szárny létrejöttét.

A Louvre világszerte az egyik legnagyobb iszlám művészeti gyűjtemény birtokosa, a kincsek jó része azonban sokáig raktárban porosodott. Henri Loyrette főigazgató már 2001-es kinevezésekor tervbe vette, hogy kiemeli az elszigeteltségéből az iszlám művészetet. 2003-ban Jacques Chirac elnöksége alatt hozták létre a keleti művészetek főosztályát. Az új helyiségek alapkövét Nicolas Sarkozy, az előző elnök helyezte el 2008 júliusában.

Az iszlám művészeti kiállítás alapterülete immár háromszor akkora, mint korábban, és két szintet foglal el. A természetes fény által megvilágított földszinten a VII-XI. századi, az alagsorban pedig a XI-XVIII. századi műveket állítják ki. A kiállítás földrajzi értelemben Spanyolországtól Indiáig terjed.

"Az iszlám régebbi, élőbb és toleránsabb civilizáció, mint azok, akik manapság a nevében beszélnek" - jelentette ki Holland elnök, aki "valamennyi civilizáció elleni támadásnak" és "megmagyarázhatatlan ostobaságnak" nevezte a kulturális emlékhelyek lerombolását, például a timbuktui mauzóleumok elpusztítását.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play