Kiállítás Almásy Lászlóról, az angol betegről

2012. szeptember 10.

print

Kiállítás Almásy Lászlóról, az angol betegről

Almásy László, a kalandos életű Afrika-kutató életéről nyílt kiállítás pénteken az ausztriai Kismartonban (Eisenstadt) a Burgenlandi Tartományi Múzeumban.

Almásy László, a kalandos életű Afrika-kutató életéről nyílt kiállítás pénteken az ausztriai Kismartonban (Eisenstadt) a Burgenlandi Tartományi Múzeumban.

 


Almásy László az akkor Magyarországhoz tartozó, a mai Burgenland területén található Borostyánkő (Bernstein) várában született 1895-ben, nemesi családban. Neve sivatagkutatóként, kalandorként, repülőgép-pilótaként, autóversenyzőként, motortervezőként és kémként is ismert.


Almásy kalandos élettörténetének felhasználásával 1992-ben Michael Ondaatje regényt írt Az angol beteg címmel. A könyvből 1996-ban 9 Oscar-díjjal jutalmazott film készült a brit Anthony Minghella rendezésében. A könyv és a film szélesebb körben is megismertette Almásy alakját.

Mint arra a múzeum közleménye rámutatott, Almásy életének és személyiségének megismerésére és értelmezésére azóta is sokan vállalkoztak. A kismartoni kiállítás ezért három megközelítésben, a történelem, a regény és a film szempontjából mutatja be titokzatos alakját. Összeveti a filmből, a regényből vett motívumokat a kortársaktól és útitársaktól származó idézetekkel. Írott dokumentumok, tárgyak, fényképek és filmrészletek bemutatásával Almásy alakjának árnyaltabb megismertetésére tesz kísérletet.

 


A Landesmuseum Burgenland tárlatához a német mellett magyar nyelven is készültek ismertetők.

„Schwimmer in der Wüste". Auf den Spuren des "Englischen Patienten" Ladislaus Eduard von Almásy

 


Nyitva:

2012. június 22. – november 11.

2012. szeptember 30-ig naponta 9:00 – 17:00
2012. október 1. – november 11. kedd-vasárnap 9:00 – 17:00

Landesmuseum Burgenland
Museumgasse 1-5
A-7000 Eisenstadt, Burgenland

(MTI/hetedhétország.hu)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play