A nyugat-nílusi vírus ismét támad!

2012. augusztus 23.

print

A nyugat-nílusi vírus ismét támad!

Ismét felbukkant a nyugat-nílusi vírus Olaszország északkeleti részén.

Ismét felbukkant a nyugat-nílusi vírus Olaszország északkeleti részén - állítják olasz járványszakértők a Veneto tartományból jelentett újabb fertőzés után.

Már július közepén pozitívnak bizonyult egy venetói véradó mintája a nyugat-nílusi vírusra.

A kórokozó új törzséről van szó. Ez azt bizonyítja, hogy az Itáliában négy éve fertőző vírust nem sikerült felszámolni. Őshonossá vált Olaszország egész északkeleti területén - jelentette ki Giorgio Palu, a padovai egyetem mikrobiológiai és járványügyi tanszékének professzora az Ansa hírügynökségnek.

 


Palu elmondta, hogy az utóbbi években a potenciálisan halálos veszélyt jelentő vírus mindig szeptemberben jelentkezett. A mostani korai, július közepén történt felbukkanása a fertőzésveszély erősödésére figyelmeztet. A vírust a hideg téli hónapok sem tudják megölni - tette hozzá a professzor, aki az Eurosurveillance című szaklapban közölte az általa vezetett kutatás eredményeit.

Az Egyiptomból érkezett és Közép-Kelet-Európában, valamint a Földközi-tengeri országokban elterjedt vírus Olaszországban 2008-ban fertőzött meg először embert a Pó-folyó deltájában.

2008-2009 között Veneto, Friuli Venezia Giulia és Emilia Romagna tartományból jelentettek megbetegedést, 2010-ben csak Venetóból, tavaly pedig Olaszország északkeleti részéből, Marchéből és Szardínia szigetéről is.

A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, s 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főképp madarak, az emberre - esetlegesen lovakra - történő átvitel szúnyogcsípés útján történik.

 


Embereknél a fertőzés általában tünetmentesen zajlik le, de lázzal jár. Az esetek egy részében azonban a fertőzés agyhártyagyulladást vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play