Piazza Armerina római mozaikjai újjászülettek

2012. július 16.

print

Piazza Armerina római mozaikjai újjászülettek

Hatévnyi restaurálás után ismét teljes szépségében láthatók Szicília egyik leghíresebb ókori műemléke, a Piazza Armerina római villájának mozaikjai.





Hatévnyi restaurálás után ismét teljes szépségében láthatók Szicília egyik leghíresebb ókori műemléke, a Piazza Armerina római villájának mozaikjai - írta a La Repubblica című napilap szicíliai kiadása.

 


A Piazza Armerina padló- és falmozaikjainak újjászületése 18 millió euróba (5,18 milliárd forintba) került. Az összeg háromnegyedét az Európai Unió finanszírozta.

A munkálatok során klímaszabályozó berendezéssel helyettesítették a hatvanas években felszerelt, a mozaikokat beborító, könnyen párásodó műanyag paneleket. A restaurálást az olasz Roberta Bianchini vezetésével ötven fiatal európai régész végezte.

A szakemberek egyenként megtisztították a 3500 négyzetméteres római villa 120 millió mozaikkövét. A penésztől, szennyeződéstől eddig csak homályosan látható ókori díszítés visszanyerte eredeti fényét, a legkisebb részletek is jól kivehetőkké váltak a mozaikokon.

 


A mitológiai alakokat, valamint halász- és vadászjeleneteket ábrázoló mozaikok páratlannak számítanak az egész világon, az UNESCO 1997-ben nyilvánította az egyetemes kulturális örökség részévé.

A 3-4. század között emelt római villát 1881 és 1950 között ásták ki Szicília közepén, az Etna közeli Piazza Armerinában. Az észak-afrikai mesteremberek által rakott mozaikokat a villára földcsuszamlás miatt rázúduló sárréteg őrizte meg. Piazza Armerina mozaikjai arról is ismertek, hogy ezeken látható az ókorból fennmaradt egyetlen, bikinit viselő nőalak.

 


www.villaromanadelcasale.org

(MTI)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play