Művészeti szükségállapot Bécsben

2012. február 1.

print

Művészeti szükségállapot Bécsben

Az elkövetkező napokban csak úgy hemzsegnek majd Bécsben a művészek, gyűjtők és kurátorok – november 25-ig tart ugyanis a Vienna Art Week. A Bécsi Művészeti Hét számtalan kiállítással, előadással, performansszal és stúdiólátogatással várja az érdeklődőket.

Az elkövetkező napokban csak úgy hemzsegnek majd Bécsben a művészek, gyűjtők és kurátorok – november 25-ig tart ugyanis a Vienna Art Week. A Bécsi Művészeti Hét számtalan kiállítással, előadással, performansszal és stúdiólátogatással várja az érdeklődőket.

„Predicting Memories” a mottója a nyolcadik alkalommal megrendezett Vienna Art Weeknek, amely mára elválaszthatlan részévé vált az osztrák főváros művészeti életének. A 2012. november 25-ig tartó rendezvénysorozat azokra a művészeti, muzeális és intézményi helyszínekre fókuszál, amelyek a művészettel mint a társadalmi tudás és emlékek őrzőivel foglalkoznak. Kiállításmegnyitók, pódiumbeszélgetések, előadások, speciális tárlatvezetések, installációk és perfomanszok ösztönzik az érdeklődőket arra, hogy konfrontálódjanak a kulturális emlékezet témakörével egy Google-dominálta világban.

Az emlékezet mint koncepció áll például a Vienna Art Week vezető kiállításának a középpontjában, melynek címe megegyezik a rendezvény mottójával. A „Predicting Memories” olyan híres nemzetközi művészeket vonultat fel mint a kínai Aj Vej-vej, aki az uralkodó rezsimet élesen bíráló alkotásaival vált híressé. Az egykori K. K. Telegrafenamtban (Börseplatz 1, 1010 Bécs) megnyíló tárlat a különböző művészgenerációknak a történelemhez való viszonyát és az általuk használt médiumokat állítja párba azok életterveivel, egzisztenciájával és magatartási mintájával. A projektben résztvevő művészek ugyanakkor a jelen reálpolitikai eseményeinek megtörésével gyakran ironizáló képi nyelvet dolgoznak ki.

A Vienna Art Week keretében – Berlin és Luxemburg után – a bécsi Künstlerhausban (k/haus, Karlsplatz 5., 1010 Bécs) lesz látható a „Kann es Liebe sein?” című kiállítás, amely a szerelemmel és annak jelentésével foglalkozik a kortárs művészetben.

Michael Borremans
kiállításával készül a rendezvényre a BAWAG Contemporary (Franz-Josefs-Kai 3., 1010 Bécs) november 22-től. A belga művész lebilincselő alkotásai belső ösztönző erők és külső befolyások valamint az emberi mivolttal együtt járó látens nyomás időtlen képei, amelyek a világ érzékelésének politikai és pszichológiai mintáival operáló rejtvényekre hasonlítanak.

Akárcsak tavaly, várhatóan idén is nagy siker övezi majd a Vienna Gallery Weekendet, amelynek során hét különböző galériatúrán vehetnek részt az érdeklődők. A 2012. november 23. és 25. között zajló Guided Gallery Tours-okat kurátorok vezetik majd.

Az idei év újdonsága, hogy november 24-én hetven művész nyitja meg műtermét a nagyközönség előtt. Így az Open Studio Day keretében a művészetek rajongóinak arra is lehetősége nyílik, hogy bepillantsanak a kulisszák mögé.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play