Osztálykirándulás Raidingban

2011. június 2.

print

Osztálykirándulás Raidingban

Liszt Ferenc szülőháza gyerekszemmel.

Amikor beléptünk, egy udvaron találtuk magunkat, ahol két ház volt. Az elsőbe belépve láttuk, hogy ott a kassza és az ajándék bolt. Lehetett ott kapni CD-ket, Lisztes öngyújtót és ceruzát.
 
Ezután át mentünk a másik házba, ami a szülőház volt. Az ajtó mellett egy nagy, zongorázó, papír Liszt Ferenc állt, felette pedig egy emléktábla hirdette, hogy itt született Liszt Ferenc.

 
A tábla magyarul írodott, pedig Ausztriában voltunk! Bár a táblát magyarok állíttatták, a híres magyar zeneszerzőt a határon túl is tisztelik. Az épületben három terem volt, ahol Liszt Ferenc műveit hallhattuk, ki volt állítva a zongorája, festmények lógtak a falakon a zeneszerző családtagjairól. A bejárattal szemben például a nagypapa képe lógott, akinek, mint a felirat szólt, 25 gyereke volt! Nyomon követhettük egész pályafutását: vitrinekben megtekinthettük naplóját, műveinek kéziratát. Sajnos, a feliratok németül voltak.
 
A termekben hét darab Liszt Ferenc életéről szóló papír volt elhelyezve, rajtuk a szöveg német, angol, magyar és kínai nyelveken. Néhányan az osztályból, azzal szórakoztatták magukat, hogy ezeket összegyűjtik. Ezután kimentünk egy tanösvényre (Liszt Strasse) melynek a végén egy óriási zongorát találtunk és egy árnyas, boltíves zugra bukkantunk. Utóbbi alatt egy piros zenedoboz zenélte a Liebesträume című csodálatos művet.
 
Ezután visszasétáltunk a másik épületbe (ahol a pénztár volt), és egy hangszer gyűjteményt néztünk meg. Láttuk, hogy ott hangverseny terem is van, de nem hallgattuk meg az előadást. Mindezek után visszaültünk a buszba, és elindultunk a Szécsényi-kastély felé.
Törökvész Úti Általános Iskola 6.b osztályos tanulói:
Duray Csilla
Rieder Anna
Toók Levi
Tóth Gy. Bori

Hasznos információk:
Raidingi Liszt-ház
„Le petit Litz”. Egy zseni gyökerei.
2011. március 17.-november 11.
Hétfő-vasárnap 9.00-17.00
Felnőtt belépő 3,50 euró
Gyerek belépő 3 euró
Családi belépő 8 euró (14 éven aluli gyerekkel)

Raidingi Liszt Központ
Liszt Ferenc. Weimari dallamok.
Liszt zenekara és hangszerei (1848-1860)
2011. március 17.-november 11.
Hétfő-vasárnap 9.00-17.00
A belépés ingyenes.

7321 Raiding, Lisztsraße 46.

Megosztás a Facebook-on

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play