» Németország

» Németország » Hessen

Eberbach kolostor: A Rózsa neve kolostora


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Sean Connery főszereplésével készült fim kolostori jeleneteinek nagy részét a németországi Eberbach kolostorban forgatták.


Az Umberto Eco világhírű regénye alapján, Sean Connery és Christian Slater főszereplésével készült film szinte valamennyi belső jelenetét a Wiesbadentől nem messze eső Eberbach kolostorában forgatták1985/86 telén.

A Eberbach kolostort a Rajna menti Rheingau borvidéken a XII. század elején francia cisztercita szerzetesek - 13 barát, Ruthard apát vezetésével - alapították a mainzi érsekség területén.

Az egykori cisztercita kolostor a 12-14. századi kolostorépítészet kiemelkedő alkotása. Legrégibb része az 1186-ban felszentelt templom. A legnagyobb épületrész az egykori Klausura a szerzetesek szobáival az emeleten és a káptalani teremmel a földszinten. Fénykorát a XIV–XVI. században élte, ekkor mintegy 100 szerzetes és 200 laikus testvér lakhatta.

A napóleoni háborúk idején a szekularizáció jegyében a francia császár gyakorlatilag elvette a kolostor szőlőültetvényeit, a rendet feloszlatták. Ezután magát az épületegyüttest női börtöntől "bolondokházán" át állattartó helyig, sok mindenre felhasználták, jelenlegi formáját hosszú restaurálás után 1995-re nyerte el.

Az eberbachi épületegyüttes nagyobb része a harmincéves háború pusztításait követő XVII. századi újjáépítést tükrözi, ezeket a felvételek során elkerülték. A barátok régi, középkori formájában megmaradt hálóterme (dormitorium) lett a filmben a szkriptórium (a kódexírók munkahelye), azispotályból lett az étkező, a pincéből a bírósági terem. A négyszögletű tanácsteremben folyt a vita a pápa képviselőjével.

A szerzetesek a sok ima mellett szőlőtermesztéssel és borkészítéssel is foglalkoztak. A Rajnai rizlinget a rómaiak után a cisztercita szerzetesrendek telepítették a környékre. Az Eberbach kolostor 1998-ig a 200 ha szőlőtermő területével Németország legnagyobb gazdasága volt.Tartomány:Hessen
Cím:Kloster Eberbach
GPS: 50° 2′ 36.32568″, 8° 2′ 46.7952″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward