» Németország

» Németország » Hessen


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:DomRömer

Évekig tartó építés után, újra látogatható a frankfurti DomRömer negyed festői házaival és kanyargós utcáival.

Az óváros a második világháborúban semmisült meg. Frankfurt zegzugos óvárosa gyakorlatilag teljesen megsemmisült egy 1944-es légitámadásban.

A rekonstrukció során a frankfurti katedrális (Dom) és Römerberg tér által közrefogott területen lebontották a háború utáni időszakban felhúzott épületeket, helyükre pedig korabeli források alapján építették meg a régi időket idéző házakat. Egyes hajdani épületeket többé-kevésbé eredeti formájukban rekonstruáltak, másutt vadonatúj épületeket húztak fel.

A 7000 négyzetméternyi újjáépítendő területet felosztották 35 parcellára, amelyeket más-más építész tervei alapján építettek be. Kialakítottak egy történelmi emlékeket tartalmazó Régészeti Kertet.

Míg a 35 házból 20 esetében csak az ott álló elődjének hangulatát igyekeztek felidézni, addig tizenöt történelmi szempontból is kiemelkedő házat teljes mértékben rekonstruáltak, az utolsó részletig próbáltak az elődjével azonos kinézetűre felépíteni. Ilyen például a Goldenen Waage, azaz az arany mérleges ház. A bejárata felett két évszám is szerepel: egyik az eredeti építés éve, másik pedig az idei, 2018-as év, amikor újra átadják a házat a városnak.

Zsidó Múzeum

A frankfurti kiállítóhely Németország első önkormányzati fenntartású zsidó múzeuma, 1988 óta működik, átalakítása 2016-ban kezdődött. Felújították főépületét, a Rotschild-palotát, és megtoldották egy új szárnnyal. Ebben az időszakos kiállítások termei mellett helyet kapott egy könyvtár és egy kóser delikátesz is, amelyet nemcsak a múzeum látogatói kereshetnek fel, hanem az utcáról betérve bárki.
   
A tárlat a jelennel kezdődik, és a történelmi folyamatokat mindig jelenkori, és a városon, országon túlmutató perspektívába ágyazva mutatja be, így például igyekeznek rámutatni a zsidó és az iszlám kultúra közötti párhuzamokra, a zsidógyűlöletet tematizáló teremben pedig az a felirat fogadja a látogatót, hogy "Mit teszel az antiszemitizmus ellen?".

A frankfurti egykor a legnagyobb németországi zsidó közösségek közé tartozott, 1933-ban, a náci hatalomátvétel idején több mint harmincezer főt számlált. Történetüket több helyszínen lehet tanulmányozni. Feltárták és kiállítóhellyé alakították például a középkori gettót. Az egykori városfalon kívül elhelyezkedő településrész volt Európa első zsidó gettója. Most a városi zsidó múzeum részeként működik, a középkortól a 19. századig mutatja be a frankfurti zsidóság történetét.

Tartomány:Hessen
Cím:Frankfurt
GPS: 50° 6′ 38.31984″, 8° 40′ 55.53012″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward