Kultúra

Vérfarkassá változó boszorkányról szól a Hohenwerfen vár új látványossága

A salzburgi Hohenwerfen-várkastély legújabb kiállítása a helyi boszorkányok történeteit meséli el, és a boszorkányperek világába kalauzolja a látogatókat.

Ismét tűz pusztít egy francia katedrálisban: kigyulladt a székesegyház Nantes-ban

A tűzoltóság szerint a Nantes székesegyházában súlyos tűz tört ki.

A látogatók kényelmét szolgálja a hamarosan újra megnyíló Akropolisz

Mire újra látogatható lesz az athéni Akropolisz, addigra elkészülnek a látogatók kényelmét szolgáló felújítási munkák egyrészével.

Egy ostoba szelfi tette tönkre a legszebb nőt az olasz múzeumban

Az osztrák turista egy igazán csábító szelfit akart készíteni, ezért beleült Napoleon húgát ábrázoló híres szobor ölébe.

A Notre Dame előtti teret egy évvel a tűz után újra megnyitották

A híres párizsi székesegyház előtti teret május 31-én megnyitották a nagyközönség számára.

Látványos falfestmények engednek bepillantást Bécs középkori hétköznapjaiba

A középkori minnesänger egykori házában található freskók izgalmas bepillantást engednek Bécs középkori mindennapjaiba.

„Lady Bluetooth. Hedy Lamarr“

A bécsi Zsidó Múzeumban kiállítás nyílt Hedy Lamarr életéről, aki több volt mint korának szexszimbóluma: része volt a mobil telefonálás technikai alapjainak megteremtésében.

A világ 40 hagyománya lett Világörökség

Negyven hagyomány felvételéről döntött az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének szellemi kulturális örökség megőrzésével foglalkozó kormányközi bizottsága.

2020 Beethoven éve Bécsben

Az emlékév célja, hogy a bécsiek a legkülönbözőbb szempontokból azonosulhassanak a beethoveni idálokkal: a szabadsággal, az egyenlőséggel és a testvériséggel.

Újra látogatható Európa egyik leggazdagabb műkincstára

Krakkóban kilenc évig tartó felújítás után megnyílt a Czartoryski-gyűjtemény.

Valódi kincsek a londoni Tutanhamon kiállításon

Népszerű, de drága lesz a Londonba érkező Tutanhamon-kiállítás. A tárlaton 150 műkincset mutatnak be, amelyeket az egyiptomi régészeti minisztérium engedélyével adtak kölcsön a kiállításhoz.

Leonardo da Vinci életmű-kiállítás nyílt a Louvre-ban

Az olasz polihisztor halálának 500. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású tárlaton 162 festményt, rajzot, kéziratot, szobrot és egyéb műtárgyat állít ki a Louvre.

Igazi madárparadicsom Bécsben: megnyílt Ausztria legnagyobb "kalitkája"

Szeptember végén megnyitotta kapuit Ausztria legnagyobb "kalitkája" a bécsi Hirschstetten Állatkertben. A madárház 1.200 négyzetméteres területen nyújt otthont az Ausztriában honos madárfajoknak. A lakók elsősorban madármentő állomásokról kerülnek ide.

Egy amszterdami kiállítás Rembrandt munkamódszereinek modern kori vizsgálatába enged bepillantást

Az amszerdami Rembrandt Ház kiállítást úgy rendezték be, mint egy laboratóriumot, amelyben az érdeklődők maguk is kipróbálhatják azokat a módszereket, amelyekkel Rembrandt műveit tanulmányozzák a kutatók.

Ritkán látható Toulouse-Lautrec életmű-kiállítás nyílt Párizsban

Több mint negyed évszázad után Toulouse-Lautrec életmű-kiállítás Párizsban.

A Nyúl visszatér Bécsbe

A bécsi Albertina 2003 óta először mutat be megint egy átfogó tárlatot Albrecht Dürer alkotásaiból. A híres Mezei nyúl c. képe mellett ismét teljes gazdagságában megcsodálhatjuk a német reneszánsz legnagyobb művészének munkásságát.

Amerre jár, rekordokat dönt a Tutanhamon-vándorkiállítás

Franciaország leglátogatottabb tárlata lett a Tutanhamon-kiállítás, Los Angelesben is rengetegen látták.

Hiú Arisztotelésszel nyílik meg a görög Pompeji

Az athéni Akropolisz Múzeum 10. születésnapját ünneplő rendezvénysorozat megkoronázasaként megnyitják a múzeum új szárnyát, amelynek szenzációja egy Pompejihez hasonló régészeti terület.

Hetven év legjobb utcai fotói Bécsben

Street.Life.Photography címmel hét évtized ikonikus utcai felvételeiből nyílik kiállítás szeptember elején a Kunst Haus Wienben, Bécsben. Merry Alpern, Diane Arbus, Robert Frank – csaknem negyven művész több mint kétszáz képe.

Mindenkinek van véleménye a berlini Múzeumsziget új épületéről

Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát.

A Notre Dame-t eredeti formájában építik újjá

Az áprilisi tűzvészben megrongálódott párizsi Notre Dame eredeti formában történő helyreállítását javasolja a főépítész.

Feltárul a budai vár titka

A budai várban régészeti sétányon járhatják be a látogatók a 2018-ban feltárt Erdélyi bástya falait. 

Velencei Biennále - humanitárius válság a középpontban

"Élj érdekes időkben!" (May You Live In Interesting Times) címmel, kilencven nemzet hivatalos részvételével rendezik meg május 11. és november 24. között az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálét.

A leideni Rijksmuseum Boerhaave lett az év európai múzeuma

A leideni Rijksmuseum Boerhaave, a holland nemzeti tudományos és orvostudományi múzeum nyerte el Az év európai múzeuma díjat.

Bansky Velencében járt

Annak ellenére, hogy Banskyt nem hívták meg a Velencei Biennáléra, ő mégis elmet, sállal és kalappal és egy újsággal álcázva magát. Művével Velence problémáira hívta fel a figyelmet.

Franciaországban több kiállítással emlékeznek meg Leonardo halálának 500. évfordulójáról

Leonardo da Vinci ötszáz éve, 1519. május 2-án halt meg. Franciaországban, ahová halála előtt pár évvel, 1516-ban érkezett, több kiállítással emlékeznek meg az évfordulóról.

Átvizsgálják Európa legnagyobb katedrálisait

A párizsi Notre Dame-ot pusztító tűz után Európa nagyvásosaiban vizsgálatnak vetik alá a katedrálisok tűzbiztonságát.

300 év óta újra látható a Szent lépcső Rómában

Megszabadítják eddigi burkolatától a Szent lépcsőt, amely most eredeti állapotában látható. Ezen a lépcsőn haladt fel Jézus, amikor kihallgatásra ment Pilatushoz. A lépcső megőrizte a megkínzott Krisztus ráhullott vérét. 

Sokáig nem látható még Berlin legnépszerűbb látnivalója

A berlini Pergamon Múzeum felújítása miatt a Pergamon-oltár már 2014 óta nem látogatható és ez még évekig így is marad. 

Notre Dame - "Parázs és könnyek"

A lángok martalékául esett párizsi Notre Dame székesegyház képei láthatók a keddi napilapok címlapján mind Franciaországban, mind külföldön - áll a Le Monde című francia napilap online változatában a tragédia másnapján, kedden közölt összeállításban.

Az Esterházy-kincsekről nyílt kiállítás Fraknó várában

A részben Magyarországon és Ausztriában található Esterházy-kincsek összetartozását szemléltető kiállítás nyílt szerdán a burgenlandi tartományban található fraknói várban (Burg Forchtenstein).

A Loire-völgy 2019-ben az 500 éves reneszánszot ünnepli

2019-ben „A reneszánsz 500 éve” mottóval ünneplik meg a Loire völgyében Leonardo da Vinci halálának, Medici Katalin születésének és a Château de Chambord alapkőletételének 500. évfordulóját.

Nemcsak március elején lesz ingyenes a belépés az olaszországi múzeumokba

Március 5. és 10. között a látogatóknak nem kell fizetniük a belépésért az olaszországi állami múzeumokba, amelyek ezt követően is további kedvezményeket kínálnak az "ingyenes múzeumok" kampány keretében. 

Tutanhamon, Leonardo és házibuli idén a párizsi múzeumokban

2019-ben a nagyszabású párizsi kiállítások között lesz Vasarely-tárlat, elektronikus zenei kiállítás, de bemutatják a Tutanhamon fáraó sírjában talált kincseket is. Természetesen Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulójáról is megemlékeznek Párizsban.

500 programmal emlékeznek az 500 éve meghalt Leonardóra Olaszországban

Kiállításokkal, digitális programokkal, bélyegekkel és többek között egy Leonardo-festménnyel díszített kéteurós érme kibocsátásval emlékeznek meg a tudós művész, Leonardo Da Vincire halálának 500. évfordulójáról a Leonardo-emlékév programja szerint. 

arrow_upward