Kultúra

A látogatók kényelmét szolgálja a hamarosan újra megnyíló Akropolisz

Mire újra látogatható lesz az athéni Akropolisz, addigra elkészülnek a látogatók kényelmét szolgáló felújítási munkák egyrészével.

Látványos falfestmények engednek bepillantást Bécs középkori hétköznapjaiba

A középkori minnesänger egykori házában található freskók izgalmas bepillantást engednek Bécs középkori mindennapjaiba.

„Lady Bluetooth. Hedy Lamarr“

A bécsi Zsidó Múzeumban kiállítás nyílt Hedy Lamarr életéről, aki több volt mint korának szexszimbóluma: része volt a mobil telefonálás technikai alapjainak megteremtésében.

Régi propagandisták népszerű technikájáról nyílt kiállítás a bécsi Albertinában

A 15. század végén megjelenő rézkarc hamar felkeltette az akkori politikai elit figyelmét. I. Miksa német-római császár a pénzt nem sajnálva adott megbízásokat azzal a céllal, hogy hírneve fennmaradjon.

2020 Beethoven éve Bécsben

Az emlékév célja, hogy a bécsiek a legkülönbözőbb szempontokból azonosulhassanak a beethoveni idálokkal: a szabadsággal, az egyenlőséggel és a testvériséggel.

A világ 40 hagyománya lett Világörökség

Negyven hagyomány felvételéről döntött az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének szellemi kulturális örökség megőrzésével foglalkozó kormányközi bizottsága.

Egy amszterdami kiállítás Rembrandt munkamódszereinek modern kori vizsgálatába enged bepillantást

Az amszerdami Rembrandt Ház kiállítást úgy rendezték be, mint egy laboratóriumot, amelyben az érdeklődők maguk is kipróbálhatják azokat a módszereket, amelyekkel Rembrandt műveit tanulmányozzák a kutatók.

Ritkán látható Toulouse-Lautrec életmű-kiállítás nyílt Párizsban

Több mint negyed évszázad után Toulouse-Lautrec életmű-kiállítás Párizsban.

Valódi kincsek a londoni Tutanhamon kiállításon

Népszerű, de drága lesz a Londonba érkező Tutanhamon-kiállítás. A tárlaton 150 műkincset mutatnak be, amelyeket az egyiptomi régészeti minisztérium engedélyével adtak kölcsön a kiállításhoz.

Leonardo da Vinci életmű-kiállítás nyílt a Louvre-ban

Az olasz polihisztor halálának 500. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású tárlaton 162 festményt, rajzot, kéziratot, szobrot és egyéb műtárgyat állít ki a Louvre.

Igazi madárparadicsom Bécsben: megnyílt Ausztria legnagyobb "kalitkája"

Szeptember végén megnyitotta kapuit Ausztria legnagyobb "kalitkája" a bécsi Hirschstetten Állatkertben. A madárház 1.200 négyzetméteres területen nyújt otthont az Ausztriában honos madárfajoknak. A lakók elsősorban madármentő állomásokról kerülnek ide.

Hetven év legjobb utcai fotói Bécsben

Street.Life.Photography címmel hét évtized ikonikus utcai felvételeiből nyílik kiállítás szeptember elején a Kunst Haus Wienben, Bécsben. Merry Alpern, Diane Arbus, Robert Frank – csaknem negyven művész több mint kétszáz képe.

Mindenkinek van véleménye a berlini Múzeumsziget új épületéről

Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát.

A Nyúl visszatér Bécsbe

A bécsi Albertina 2003 óta először mutat be megint egy átfogó tárlatot Albrecht Dürer alkotásaiból. A híres Mezei nyúl c. képe mellett ismét teljes gazdagságában megcsodálhatjuk a német reneszánsz legnagyobb művészének munkásságát.

Amerre jár, rekordokat dönt a Tutanhamon-vándorkiállítás

Franciaország leglátogatottabb tárlata lett a Tutanhamon-kiállítás, Los Angelesben is rengetegen látták.

Hiú Arisztotelésszel nyílik meg a görög Pompeji

Az athéni Akropolisz Múzeum 10. születésnapját ünneplő rendezvénysorozat megkoronázasaként megnyitják a múzeum új szárnyát, amelynek szenzációja egy Pompejihez hasonló régészeti terület.

A leideni Rijksmuseum Boerhaave lett az év európai múzeuma

A leideni Rijksmuseum Boerhaave, a holland nemzeti tudományos és orvostudományi múzeum nyerte el Az év európai múzeuma díjat.

Bansky Velencében járt

Annak ellenére, hogy Banskyt nem hívták meg a Velencei Biennáléra, ő mégis elmet, sállal és kalappal és egy újsággal álcázva magát. Művével Velence problémáira hívta fel a figyelmet.

A Notre Dame-t eredeti formájában építik újjá

Az áprilisi tűzvészben megrongálódott párizsi Notre Dame eredeti formában történő helyreállítását javasolja a főépítész.

Feltárul a budai vár titka

A budai várban régészeti sétányon járhatják be a látogatók a 2018-ban feltárt Erdélyi bástya falait. 

Velencei Biennále - humanitárius válság a középpontban

"Élj érdekes időkben!" (May You Live In Interesting Times) címmel, kilencven nemzet hivatalos részvételével rendezik meg május 11. és november 24. között az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálét.

Sokáig nem látható még Berlin legnépszerűbb látnivalója

A berlini Pergamon Múzeum felújítása miatt a Pergamon-oltár már 2014 óta nem látogatható és ez még évekig így is marad. 

Notre Dame - "Parázs és könnyek"

A lángok martalékául esett párizsi Notre Dame székesegyház képei láthatók a keddi napilapok címlapján mind Franciaországban, mind külföldön - áll a Le Monde című francia napilap online változatában a tragédia másnapján, kedden közölt összeállításban.

Franciaországban több kiállítással emlékeznek meg Leonardo halálának 500. évfordulójáról

Leonardo da Vinci ötszáz éve, 1519. május 2-án halt meg. Franciaországban, ahová halála előtt pár évvel, 1516-ban érkezett, több kiállítással emlékeznek meg az évfordulóról.

Átvizsgálják Európa legnagyobb katedrálisait

A párizsi Notre Dame-ot pusztító tűz után Európa nagyvásosaiban vizsgálatnak vetik alá a katedrálisok tűzbiztonságát.

300 év óta újra látható a Szent lépcső Rómában

Megszabadítják eddigi burkolatától a Szent lépcsőt, amely most eredeti állapotában látható. Ezen a lépcsőn haladt fel Jézus, amikor kihallgatásra ment Pilatushoz. A lépcső megőrizte a megkínzott Krisztus ráhullott vérét. 

Tutanhamon, Leonardo és házibuli idén a párizsi múzeumokban

2019-ben a nagyszabású párizsi kiállítások között lesz Vasarely-tárlat, elektronikus zenei kiállítás, de bemutatják a Tutanhamon fáraó sírjában talált kincseket is. Természetesen Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulójáról is megemlékeznek Párizsban.

500 programmal emlékeznek az 500 éve meghalt Leonardóra Olaszországban

Kiállításokkal, digitális programokkal, bélyegekkel és többek között egy Leonardo-festménnyel díszített kéteurós érme kibocsátásval emlékeznek meg a tudós művész, Leonardo Da Vincire halálának 500. évfordulójáról a Leonardo-emlékév programja szerint. 

Az Esterházy-kincsekről nyílt kiállítás Fraknó várában

A részben Magyarországon és Ausztriában található Esterházy-kincsek összetartozását szemléltető kiállítás nyílt szerdán a burgenlandi tartományban található fraknói várban (Burg Forchtenstein).

A Loire-völgy 2019-ben az 500 éves reneszánszot ünnepli

2019-ben „A reneszánsz 500 éve” mottóval ünneplik meg a Loire völgyében Leonardo da Vinci halálának, Medici Katalin születésének és a Château de Chambord alapkőletételének 500. évfordulóját.

Nemcsak március elején lesz ingyenes a belépés az olaszországi múzeumokba

Március 5. és 10. között a látogatóknak nem kell fizetniük a belépésért az olaszországi állami múzeumokba, amelyek ezt követően is további kedvezményeket kínálnak az "ingyenes múzeumok" kampány keretében. 

Vasarely-életműkiállítás a párizsi Pompidou Központban

Több mint öt évtized év után először nyílt Victor Vasarely (1906-1997) magyar származású francia képzőművész munkáiból kiállítás Párizsban.

2019-ben így nézheti meg ingyen a Louvre kiállításait

A párizsi Louvre-ban 2019-től kezdve minden hónap első szombat estéjén ingyenesen látogathatók az állandó kiállítások.

Hamarosan óriási dinoszaurusz látható a bécsi Természettudományi Múzeumban

Egy plateoszaurusz eredeti csontváza kerül a bécsi Természettudományi Múzeumba. A csontokat a svájci Dinoszaurusz-múzeum adta kölcsön a bécsi múzeumnak. A csontváz feltárása és összeállítása egy évig fog tartani, csak ezután láthatják majd a látogatók a plateoszauruszt teljes valójában.

Felújítás miatt februárban bezár a bécsi Freud Múzeum

Már csak február végéig látogatható a bécsi Sigmund Freud Múzeum, 2020-ig ugyanis kibővítik és felújítják a népszerű kiállítóhelyet. Az átalakítás idejére a Freud életét és munkásságát bemutató tárlat néhány épülettel arrébb költözik.

arrow_upward