Kritikus szintet ért el a poloskainvázió Párizsban

2023. szeptember 30.

print Hetedhétország.hu

Kritikus szintet ért el a poloskainvázió Párizsban

Eldurvult az ágyi poloskahelyzet Párizsban, már az olimpia megrendezését fenyegetik a vérszívók.Viszkető csípések egy metróút vagy egy mozi látogatás után: a francia főváros, Párizs a számos kerületben elterjedt ágyi poloskák számának ugrásszerű növekedéséről számol be. "Senki sincs biztonságban" - hangzik a városházáról. A kis vérszívókról számtalan videó és fotó terjed jelenleg a közösségi oldalakon - a kormány most intézkedéseket ígért a lakosság "megnyugtatására és védelmére".

Clement Beaune francia közlekedési miniszter pénteken a Twitteren (X) azt írta, hogy a jövő héten találkozik a közlekedési vállalatokkal, hogy "további intézkedéseket hozzanak". A rovarok az 1950-es években tűntek el a mindennapi életből, és mintegy 30 éve ismét terjednek sok ipari országban. A probléma Párizsban sem új keletű, de a mértéke igen. Az elmúlt évtizedekben ellenállóbbá váltak a vegyszerekkel szemben, és most már a tömegközlekedési eszközökön, a gyorsvasutakon és még a Charles de Gaulle repülőtéren is megjelentek. Egy évvel az olimpiai játékok megrendezése előtt azonban a fertőzés különösen alkalmatlan időpontban történik.

Pénteken az LCI francia televíziós csatornának nyilatkozva Emmanuel Gregoire, Párizs főpolgármester-helyettese "széles körben elterjedtnek" nevezte a jelenséget. Senki sincs biztonságban - hangsúlyozta. "Természetesen vannak kockázati tényezők, de a valóságban bárhol el lehet kapni poloskákat és hazavinni őket" - mondta Gregoire. Ugyanakkor óva intett a hisztériakeltéstől, és utalt a város és a francia kormány által nyújtott széles körű tájékoztatásra.

Gregoire szerint nem tart attól, hogy az ágyi poloskák "veszélyeztetnék az olimpiai játékokat". A közelgő nagyszabású esemény inkább "egy lehetőség" arra, hogy együtt dolgozzanak a problémán. Ő maga csak a múlt hét közepén szólította fel a francia kormányt a cselekvésre, és követelte mind a bejelentési kötelezettség bevezetését, mind az érintettek pénzügyi támogatási lehetőségeit.

Johanna Fite, az Anses francia egészségügyi hatóság munkatársa a médiának elmondta, hogy az ágyi poloskák terjedése elsősorban az emberek utazásának ugrásszerű növekedésének köszönhető, és az állatok a poggyászokban könnyen terjedhetnek szállásról szállásra. A jelenlegi "eszkaláció" azonban annak is köszönhető, hogy az ágyi poloskák egyre ellenállóbbak a rovarölő szerekkel szemben.

Az almamag méretű ágyi poloskák főleg éjszaka emberi vérrel táplálkoznak, általában matracokban vagy ágykeretekben bújnak meg, és ruhákban, poggyászokban szállítják őket. Ahhoz, hogy megszabaduljunk tőlük, elengedhetetlen a fertőzött hely alapos kitakarítása, és gyakran van szükség speciális kártevőirtó szolgálat igénybevételére.  Párizsban jelenleg nagy a kereslet a rovarirtók iránt.

A kis állatokról vagy harapásnyomukról jelenleg sok hátborzongató képet osztanak meg a közösségi oldalakon. A közterületeken történt támadásokról szóló beszámolók egyre csak gyűlnek, és az érintett helyek - például mozik - listája is kering a neten.

A tömegközlekedési vállalatok számára kihívást jelentenek a jelentések. Minden gyanúnak utánajárnak, a vonatokat kivonják a forgalomból és ellenőrzik, mondják. A Le Parisien című lap szerint mind a párizsi tömegközlekedési vállalat (RATP), mind a francia vasúttársaság közölte, hogy a többszöri bejelentés ellenére az elmúlt napokban egyetlen bizonyított esetet sem tudtak megerősíteni járműveiknél.

 

Hogyan szabadulj meg a poloskáktól? Itt vannak a legjobb trükkök!

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play