Lámák a Szent Jakab-úton - ezért népszerű a zarándoklat Ausztriában

2023. július 5.

print Hetedhétország.hu

Lámák a Szent Jakab-úton - ezért népszerű a zarándoklat Ausztriában

A zarándoklat alatt tiszta döntésekre juthatunk, és felfedezzük a jó irány - a lámák ebben is segíthetnek.





A zarándokszezon már javában tart: zarándokolni lámák társaságában a Szent Jakab-úton csak egy a sok lehetőség közül, amelyet az idei zarándoknyár kínál.

A "Klösterreich" turisztikai kezdeményezés szerint Ausztriában a zarándoklatok fellendülése töretlen.

"Sok zarándok szeretne időt szakítani, vagy új orientációt keres. Az indítékok teljesen különbözőek, van, aki nehéz időszakon van túl, van, aki valami jót akar tenni magának" - mondta Thomas Margreiter atya a heiligenkreuzi apátságból.

"Vannak, akik hitből zarándokolnak, mások sportambíciók miatt. Én mindig azt ajánlom a zarándokoknak, hogy vegyenek részt az úton és élvezzék az időt" - mondta Margreiter atya. Az ember másképp érzékeli a természetet, és mindig van lehetőség arra, hogy tiszta döntésekre jusson, és "felfedezzen egy jó irányt".

Gerwig Romirer atya, a Szent Lambrecht bencés kolostor priorja, ide tartozik Mariazell, Ausztria legfontosabb zarándokhelye is, szintén nagy tapasztalatokkal rendelkezik a zarándoklással kapcsolatban. "Bármi legyen is a mögöttes indíték, ha valaki zarándokolni megy, mindenképpen élményt visz magával, még akkor is, ha nem tartja magát vallásosnak" - mondja Romirer atya. "Amikor zarándoklatra megyünk, nem csak külsőleg vagyunk mozgásban, belsőleg is sok minden megváltozik - néhány dolog feloldódik, néhány dolog felébred és tudatosan érzékelhetővé válik."

Hogy a mindennapok ne rángassanak vissza azonnal "az örvénybe", fontos, hogy adjunk magunknak egy kis teret és időt. Az út során tudatossá vált dolgok egy ideig kísérjék el a zarándokokat - mondta Romirer atya. Egyeseknek ez lehet egy gondolat, másoknak egy rituálé, amit útközben megszerettek. "Arra bátorítom a zarándokokat, hogy vigyenek magukkal egy szimbólumot - egy képet vagy valamit a természetből, például egy követ. Ez egyfajta horgonyként szolgál otthon, és nagy szimbolikus erővel bírhat"."

Wandern am Pilgerweg Hoch&Heilig

Hoch&Heilig zarándokút (c) Österreich Werbung/TVB Osttirol/Peter Maier

A "Klösterreich" 30 kolostora és rendháza található a zarándokutak mentén, és a kezdeményezés szerint különleges ajánlatokat kínálnak a zarándokoknak és mindenkinek.

Lehetőség van például arra, hogy a Szent Jakab-utat lámákkal, mint teherállatokkal járják végig, a Göttweig apátságtól a Melki apátságig tartó 44 kilométeres útvonalon.

A Heiligenkreuz és Lilienfeld kolostorok a Via Sacra, Ausztria legrégebbi zarándokútja mentén fekszenek, és a zarándokok számára kikapcsolódást és csendes napokat kínálnak. A vendégek bármikor beléphetnek a templomba, a kolostorba, a kolostorkertbe és a káptalanba, és meghívást kapnak a ciszterci imaórákra.

A stájer hegyvidéken található Szent Lambrecht apátság bencés szerzetesei meditatív túrázó heteket és zarándokhétvégéket kínálnak, ahol a mozgás által békére és csendre lelhetünk. Az "időnapló" és a természetnapló impulzusokat ad az utána következő időre.

A Bad Kreuzen-i Mária Nővérek Curhausában a Strudengauban tett túrákat Kneipp-kezelésekkel kombinálhatja. A Curhaus, amely egyben a Hagyományos Európai Gyógyászat (TEM) első központja is, közvetlenül a Donausteig hosszútávú túraútvonal mellett található, és ideálisan alkalmas egy többnapos zarándoklat és egy wellness-kikapcsolódás eltöltésére. A tudatosság, az önmagunkkal való megbékélés, a lassítás, az önregeneráció és az öngyógyítás a zarándoklat és a TEM értékei a Curhausban.

A Benedek-zarándokút felső-ausztriai szakaszát augusztus 25-én nyitják meg ünnepélyesen a kremsmünsteri apátságban. A "Kolostortól kolostorig" mottó alatt 370 km gyalogos és kerékpáros zarándokútvonal jött létre. Ez azt jelenti, hogy Passautól Spital am Pyhrnig gyalogosan lehet eljutni, vagy a Traunviertel zarándokútvonalat megtenni. A Benedek-zarándokút projekt 2009 óta tart.

A karintiai Lavant-völgyben lévő Szent Pál kolostor újratelepítésének 200. évfordulója alkalmából indították útjára. Ha elkészül, az útvonal délre a montecassinói kolostorig, ahonnan a bencés rend elindult, és északra a skóciai Pluscardenig, a legészakibb bencés apátságig vezet majd, és összesen 4000 km hosszú lesz.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play