Nyáron érdemes felfedezni: ezek 2023 legszebb olasz városkái

2023. január 23.

print Hetedhétország.hu

Nyáron érdemes felfedezni: ezek 2023 legszebb olasz városkái

"Borghi più belli d'Italia": 14 új taggal bővült a csapat.

 




Az "Olaszország legszebb falvainak" (Borghi più belli d'Italia) egyesülete 14 új taggal bővült. A hálózathoz jelenleg 348 egyedi jellegzetességekkel rendelkező falu tartozik, amelyeknek nemcsak a turizmus előmozdítása, hanem a falvak történelmi struktúráinak megőrzése és helyreállítása is a célja.

Ezek mellett a döntésben fontos szerepet játszott az érintetlen, forgalom nélküli óváros, az építészeti struktúra megőrzése, az élő hagyományok, valamint az életminőség előmozdítása.

Északról délre, beleértve a szigeteket is, az újonnan díjazott falvak összesen 12 régióban találhatók:

Az új tagok között van a piemonti Castagnole delle Lanze és Guarene, amelyek idilli módon ágyazódnak be a régió zöld dombos tájába és szőlőültetvényeibe.

Trentino két új belépőnek is örülhet: a Sugan-völgyben található Borgo Val Sugana mellett, amelynek történelmi központja késő reneszánsz és barokk stílusban épült, a Val di Sole-völgyben, a Presanella-csoport csúcsainak lábánál fekvő Ossana is bekerült a "Borghi più belli d'Italia" közé.

A középkori Golferenzo falu a lombardiai Pavia tartományban található, alig több mint 200 lakosú, festői környezetben, az Oltrepò Pavese dombjai között fekszik.

Celle Ligure egy gyöngyszem a liguriai tengerparton, Savonától keletre, amelynek környékét különösen szépen lehet felfedezni a "Hét templom túraútvonalán".

San Donato in Poggio a toszkánai Chianti képeslapra illő tájainak szívében szintén az új belépők között van.

Veneto régióban, a Garda-tónál fekvő Malcesine, amely a Monte Baldo hegység hátterében álló Scaliger-kastélyával nyűgöz le.

További új belépők közé tartozik az Emilia Romagnában található Bagno di Romagna, amely termálforrásairól és a Foreste Casentinesi Nemzeti Park természeti tájairól ismert.

A Lazio tartományban, Viterbo tartományban található Ronciglione a Vico-tóhoz való közelsége miatt ideális célpont a régió felfedezéséhez.

Olaszország közepén található Stroncone, egy középkori város Dél-Umbriában, amelyet olajfaligetek vesznek körül, és amely a fekete szarvasgombáról híres.

Délebbre, Calabriában található Badolato, amely egy dombtetőn fekszik, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik a Jón-tengerre.

Pugliában Sammichele di Bari-t választották egy másik Borgo-nak, amely szintén meggyőzi az ínyenceket: innen származik a híres Zampina, egy különböző húsokból készült kolbász, amelyet paradicsommal, sajttal, petrezselyemmel vagy bazsalikommal fűszereznek, majd grilleznek.

Az utazás az új "Olaszország legszebb falvai" címre Szardínián ér véget, ahol mindenképpen érdemes meglátogatni a Gallura területén található Tempio Pausaniát: a legjobb időpont a karnevál idejére esik, mivel a Tempio Pausania felvonulás a sziget egyik leghíresebb karneváli eseménye.

(Címlapfotó: Malcesine (c) pixabay)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play