© Hetedhétország - Minden jog fenntartva!
Impresszum - Kapcsolat - Partnerek - Médiaajánlat - RSS - Adatvédelem
20 olasz régió - 20 karácsonyi édesség
2022. december 1.
Minden régióból kiválasztottunk egy-egy dolce di Natale-t. Neked melyik a kedvenced?
Olaszországban a karácsonyi desszertek jellemző alapanyagai közül nem maradhat el a csokoládé, a mandula, mogyoró, mazsola, a különböző kandírozott gyümölcsök és a méz.
Aosta-völgy: Mecoulin
A Cogne-völgyből származó Mecoulin hasonlít a panettone-ra és a liguriai pandolce-ra; ez egy mazsolás "tejes kenyér". Receptje a középkorig nyúlik vissza, amikor közös kemencékben sütötték, így a karácsonyt várva a közösség együttlétének alkalma volt.
Trentino-Alto Adige: Zelten
A 18. században Dél-Tirolból származó Zelten egy fűszeres, aszalt gyümölcsökkel készült édes kenyér, amely attól függően változik, hogy melyik völgyben készül.
A német "zelten" elnevezés jelentése "néha", ami arra utal, hogy csak az év egy bizonyos időszakában, ebben az esetben karácsonykor készült.
Piemonte: Tronchetto di Natale
A karácsony este megáldott, majd elégetett gesztenye- vagy tölgyfa törzse adta az ihletett a sütemény megszületéséhez. Kalóriadús, tojással, liszttel és mascarponéval készült tekercs, tetején gesztenyekrémmel és csokoládépelyhekkel.
Friuli Venezia Giulia: Gubana
Aszalt gyümölcsökkel, mazsolával és amarettóval töltött kovászos, spirál alakú édes tészta, amelyet grappába mártanak; az 1400-as években keletkezett, és a recept azóta is változatlan.
Veneto: Pandoro
A panettone mellett a pandoro a legnépszerűbb karácsonyi édesség Olaszországban. A "pan de oro"-ból származik, amelyet a 19. században, a Scala-dinasztia első karácsonyának megünneplésére hoztak létre Veronában, és 1894-ben Domenico Melegatti, az azonos nevű cég alapítója szabadalmaztatta először Pandoro néven.
Lombardia: Panettone
A
A panettone a leghíresebb olasz karácsonyi édesség, amelyet ma már a csizmán túlra is exportálnak, a 9. században keletkezett Milánóban; a tésztát lisztből, tojásból, vajból, mazsolából és kandírozott gyümölcsből készítik. Ma már többféle változata létezik, amely lehet csokoládéval, narancsízű, vagy pisztáciakrémmel töltött.
Liguria: Pandolce
A középkori Genovából származik, mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel, többek között tökkel, fenyőmaggal és pisztáciával készült édes kenyér.
Emilia-Romagna: Panspeziale vagy Certosino
Ez egy tipikus bolognai édesség, mandulával, fenyőmaggal, étcsokoládéval, kandírozott gyümölcsökkel; a középkorból származik, amikor az akkori gyógyszerészek készítették, akiket speziali, később certosini néven ismertek.
Toszkána: Panforte
Az ostyás sütemények közül legismertebb az ostyába tekert, kerek formájú, mandulás, mézes, fűszeres sütemény, a panforte.
Az eredeti recept 1000-re nyúlik vissza, amikor a "speziali" készítette a nemesi osztály, a gazdagok és a papság számára, mivel olyan, akkoriban drága alapanyagokat tartalmazott, mint a narancs, a cédrus, a sárgadinnye, a mandula és a fűszerek. A Siena büszke arra, hogy panforte a városból származik.
Marche: Bostrengo
A toszkán panforte-hoz hasonlóan tartalmaz szárított és kandírozott gyümölcsöket, valamint gabonaféléket, például farro-t, árpát és rizst. Eredetileg a karácsonyi időszak "piatto povero"-ja (szegényes étel) volt, mivel maradékokból készült.
Umbria: Panpepato
A panpepato egyszerre édes és savanyú, szinte fűszeres, mandulával, mogyoróval, fenyőmaggal, borssal, fahéjjal, szerecsendióval, naranccsal, cédrussal, mazsolával, kakaóval, kávéval, likőrrel, szőlőmusttal töltött kenyér.
Abruzzo: Parrozzo
A "pane rozzo" (durva kenyér) 1920-ban készült először Luigi D'Amico pescarai cukrászmester által, a paraszti hagyományok kukoricás kenyereitől inspirálva; a szakács tojást, mandulalisztet és csokoládét is adott hozzá.
Az első ember, aki megkóstolta, Gabriele d'Annunzio költő volt, aki verset is írt róla, "La canzone del Parrozzo" (A Parrozzo dal) címmel.
Molise: Caragnoli
A caragnoli tojásból, lisztből és olajból készült, mézbe mártott, spirál alakú palacsinta, amely az 1500-as években keletkezett.
Lazio: Pangiallo
A császári Rómától napjainkig ezt a desszertet a téli napforduló napján készítették a hosszú, enyhe, napos napok visszatérésének jó előjeleként. Aszalt és kandírozott gyümölcsöket és mazsolát tartalmaz. A sárga színt (giallo) a liszt, az olaj és a sáfrány keveréke adja, amellyel a kenyeret sütés előtt megkenik.
Campania: Struffoli
Az eredetileg Nápolyból származó struffoli készítésénél a tojás, cukor, liszt, citrom-, és narancshéj, valamint kevés alkohol felhasználásával készült tésztát - nudliként - forró olajban kisütik, majd narancsból, citromból, cukorból és mézből készült sziruppal öntik le, s végül kandírozott gyümölcsökkel is megszórják.
Puglia: Cartellate
A szomszédos Calabriában és Basilicatában is megtalálható, lisztből, tojásból és cukorból készült, vincotto vagy méz hozzáadásával tálalt filotészta a Kr. e. 6. századra nyúlik vissza. A kereszténységgel vallási jelentőséget kaptak, mivel azt mondták, hogy alakjuk a Jézust beburkoló csíkokat ábrázolja.
Basilicata: Calzoncelli
Csicseriborsókrémmel, csokoládéval vagy főtt gesztenyével töltött sült ravioli, amelyet általában házi vörösborral vagy Aglianico borral öntenek le. Potenza környékéről származik, és a 16. században terjedt el az egész régióban.
Calabria: Nepitelle
Ezek a Catanzaro és Crotone tartományokra jellemző félhold alakú édességek dióval, aszalt fügével, mandulával, Strefa-likőrrel, kakaóval és étcsokoládéval vagy mézzel töltöttek, attól függően, hogy melyik területen készültek. A név a latin nepitedum szóból származik, ami szemhéjat jelent, mivel a nepitelle egy csukott szemhez hasonlít.
Szicília: Buccellati
A Palermóból származó buccellati aszalt fügével, mazsolával, mandulával, narancshéjjal, pisztáciával, vaníliával és egyéb összetevőkkel töltött sütemény, amelyek az elkészítés helyétől függően változnak. Más néven cucciddati, a panificatus, a rómaiak által készített tipikus desszert továbbfejlesztésének tekintik.
Szardínia: Sebadas
Bár egész évben kaphatók ezek a sült édességek, amelyek a helyi pecorinóval vannak töltve és a kiváló corbezzolo mézzel vannak bevonva, a szardíniaiak számára a karácsonyi ünnepekre jellemzőek. Eredetileg a 16. században készültek.
(Címlapfotó: Panettone (c) wikipedia/Nicola from Fiumicino)
Kapcsolódó hírek
Top 10 karácsonyi finomság Elzászból
A hívogató táj, ínycsiklandozó gasztronómia, nagy borválaszték, kiváló sörök és a finom péksütemények Franciaország egyik legvonzóbb vidékévé teszik Elzászt. A karácsony különösen varázslatos, a világ legrégebbi karácsonyi vására a strasbourgi vásár. Itt és az elzászi kisvárosok karácsonyi piacai a hagyományos adventi finomságok nélkül elképzelhetetlenek.
Népszerű
- Advent Hallstattban
- Krampuszok riogatnak Ausztriában
- Friss információk 2024: utazási, közlekedési hírek, benzinárak és rendkívüli időjárás
- Idén is megépült a mesebeli Jégtemplom a Tátrában
- Graz adventi vásárai
- Bizarr látványosságok: A leghátborzongatóbb helyek Itáliában
- Großglockner panorámaút ősszel is gyönyörű, ráadásul olcsóbb
- A kis jégkorszak leghíresebb festménye életre kelt
- Leopoldifest: Hatalmas vursli és hordócsúszdázás Klosterneuburgban
- A Napkirály 10 legszebb műve