20 olasz régió - 20 karácsonyi édesség

2022. december 1.

print Hetedhétország.hu

20 olasz régió - 20 karácsonyi édesség

Minden régióból kiválasztottunk egy-egy dolce di Natale-t. Neked melyik a kedvenced?





Olaszországban a karácsonyi desszertek jellemző alapanyagai közül nem maradhat el a csokoládé, a mandula, mogyoró, mazsola, a különböző kandírozott gyümölcsök és a méz.

Aosta-völgy: Mecoulin

A Cogne-völgyből származó Mecoulin hasonlít a panettone-ra és a liguriai pandolce-ra; ez egy mazsolás "tejes kenyér". Receptje a középkorig nyúlik vissza, amikor közös kemencékben sütötték, így a karácsonyt várva a közösség együttlétének alkalma volt.

Trentino-Alto Adige: Zelten

A 18. században Dél-Tirolból származó Zelten egy fűszeres, aszalt gyümölcsökkel készült édes kenyér, amely attól függően változik, hogy melyik völgyben készül.

A német "zelten" elnevezés jelentése "néha", ami arra utal, hogy csak az év egy bizonyos időszakában, ebben az esetben karácsonykor készült.

Piemonte: Tronchetto di Natale

A karácsony este megáldott, majd elégetett gesztenye- vagy tölgyfa törzse adta az ihletett a sütemény megszületéséhez. Kalóriadús, tojással, liszttel és mascarponéval készült tekercs, tetején gesztenyekrémmel és csokoládépelyhekkel.

Friuli Venezia Giulia: Gubana

Aszalt gyümölcsökkel, mazsolával és amarettóval töltött kovászos, spirál alakú édes tészta, amelyet grappába mártanak; az 1400-as években keletkezett, és a recept azóta is változatlan.

Veneto: Pandoro

A panettone mellett a pandoro a legnépszerűbb karácsonyi édesség Olaszországban. A "pan de oro"-ból származik, amelyet a 19. században, a Scala-dinasztia első karácsonyának megünneplésére hoztak létre Veronában, és 1894-ben Domenico Melegatti, az azonos nevű cég alapítója szabadalmaztatta először Pandoro néven.

Lombardia: Panettone

Karácsony, Téli, Dekoráció, December, Ünnepe, FinomA

A panettone a leghíresebb olasz karácsonyi édesség, amelyet ma már a csizmán túlra is exportálnak, a 9. században keletkezett Milánóban; a tésztát lisztből, tojásból, vajból, mazsolából és kandírozott gyümölcsből készítik. Ma már többféle változata létezik, amely lehet csokoládéval, narancsízű, vagy pisztáciakrémmel töltött.

Liguria: Pandolce

A középkori Genovából származik, mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel, többek között tökkel, fenyőmaggal és pisztáciával készült édes kenyér.

Emilia-Romagna: Panspeziale vagy Certosino

Ez egy tipikus bolognai édesség, mandulával, fenyőmaggal, étcsokoládéval, kandírozott gyümölcsökkel; a középkorból származik, amikor az akkori gyógyszerészek készítették, akiket speziali, később certosini néven ismertek.

Toszkána: Panforte

Az ostyás sütemények közül legismertebb az ostyába tekert, kerek formájú, mandulás, mézes, fűszeres sütemény, a panforte.

Az eredeti recept 1000-re nyúlik vissza, amikor a "speziali" készítette a nemesi osztály, a gazdagok és a papság számára, mivel olyan, akkoriban drága alapanyagokat tartalmazott, mint a narancs, a cédrus, a sárgadinnye, a mandula és a fűszerek. A Siena büszke arra, hogy panforte a városból származik.

Marche: Bostrengo

A toszkán panforte-hoz hasonlóan tartalmaz szárított és kandírozott gyümölcsöket, valamint gabonaféléket, például farro-t, árpát és rizst. Eredetileg a karácsonyi időszak "piatto povero"-ja (szegényes étel) volt, mivel maradékokból készült.

Umbria: Panpepato

A panpepato egyszerre édes és savanyú, szinte fűszeres, mandulával, mogyoróval, fenyőmaggal, borssal, fahéjjal, szerecsendióval, naranccsal, cédrussal, mazsolával, kakaóval, kávéval, likőrrel, szőlőmusttal töltött kenyér.

Abruzzo: Parrozzo

A "pane rozzo" (durva kenyér) 1920-ban készült először Luigi D'Amico pescarai cukrászmester által, a paraszti hagyományok kukoricás kenyereitől inspirálva; a szakács tojást, mandulalisztet és csokoládét is adott hozzá.

Az első ember, aki megkóstolta, Gabriele d'Annunzio költő volt, aki verset is írt róla, "La canzone del Parrozzo" (A Parrozzo dal) címmel.

Molise: Caragnoli

A caragnoli tojásból, lisztből és olajból készült, mézbe mártott, spirál alakú palacsinta, amely az 1500-as években keletkezett.

Lazio: Pangiallo

A császári Rómától napjainkig ezt a desszertet a téli napforduló napján készítették a hosszú, enyhe, napos napok visszatérésének jó előjeleként. Aszalt és kandírozott gyümölcsöket és mazsolát tartalmaz. A sárga színt (giallo) a liszt, az olaj és a sáfrány keveréke adja, amellyel a kenyeret sütés előtt megkenik.

Campania: Struffoli

Az eredetileg Nápolyból származó struffoli készítésénél a tojás, cukor, liszt, citrom-, és narancshéj, valamint kevés alkohol felhasználásával készült tésztát - nudliként - forró olajban kisütik, majd narancsból, citromból, cukorból és mézből készült sziruppal öntik le, s végül kandírozott gyümölcsökkel is megszórják.

Puglia: Cartellate

A szomszédos Calabriában és Basilicatában is megtalálható, lisztből, tojásból és cukorból készült, vincotto vagy méz hozzáadásával tálalt filotészta a Kr. e. 6. századra nyúlik vissza. A kereszténységgel vallási jelentőséget kaptak, mivel azt mondták, hogy alakjuk a Jézust beburkoló csíkokat ábrázolja.

Basilicata: Calzoncelli

Csicseriborsókrémmel, csokoládéval vagy főtt gesztenyével töltött sült ravioli, amelyet általában házi vörösborral vagy Aglianico borral öntenek le. Potenza környékéről származik, és a 16. században terjedt el az egész régióban.

Calabria: Nepitelle

Ezek a Catanzaro és Crotone tartományokra jellemző félhold alakú édességek dióval, aszalt fügével, mandulával, Strefa-likőrrel, kakaóval és étcsokoládéval vagy mézzel töltöttek, attól függően, hogy melyik területen készültek. A név a latin nepitedum szóból származik, ami szemhéjat jelent, mivel a nepitelle egy csukott szemhez hasonlít.

Szicília: Buccellati

A Palermóból származó buccellati aszalt fügével, mazsolával, mandulával, narancshéjjal, pisztáciával, vaníliával és egyéb összetevőkkel töltött sütemény, amelyek az elkészítés helyétől függően változnak. Más néven cucciddati, a panificatus, a rómaiak által készített tipikus desszert továbbfejlesztésének tekintik.

Szardínia: Sebadas

Bár egész évben kaphatók ezek a sült édességek, amelyek a helyi pecorinóval vannak töltve és a kiváló corbezzolo mézzel vannak bevonva, a szardíniaiak számára a karácsonyi ünnepekre jellemzőek. Eredetileg a 16. században készültek. 

(Címlapfotó: Panettone (c) wikipedia/Nicola from Fiumicino)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Régészeti és történelmi könyvek