Megdöbbentő fényinstalláció figyelmeztet a tengerszint ijesztő emelkedésére

2022. október 3.

print Hetedhétország.hu

Megdöbbentő fényinstalláció figyelmeztet a tengerszint ijesztő emelkedésére

Írországi fényinstalláció mutatja meg a következő 150 évben bekövetkező, félelmetes tengerszint-emelkedést.





A partmenti áradások a klímaváltozás egyik legveszélyesebb és legfenyegetőbb következményei, mivel emberek milliárdjai élnek tengerek és óceánok közelében.

Timo Aho és Pekka Niittyvirta finn művészek egy fényinstallációt hoztak létre, amely a klímaváltozás káros hatásait illusztrálja Galway városában.

Galway Írország nyugati partvidékén fekvő város, amely egyben az ország fontos kulturális és turisztikai központja is.

Az Atlanti-óceán partján fekszik, és 2018 óta, amikor az Eleanor vihar pusztított a partvidéken, népszerű célpontjává vált az emelkedő tengerszint káros hatásainak tanulmányozására. 

A Línte na Farraige (A tenger vonalai), ahogyan a projektet nevezik, azt kívánja bemutatni, mit jelent, ha a tengerszint egy méterrel emelkedik - ez egy mérsékelt éghajlatváltozási forgatókönyv.

A projekt a művészet és a tudomány együttműködéséből született, a finn művészek a Trinity College Dublin és a Maynooth Egyetem tudósaival, a Climate Action Regional Offices (CARO) és a galwayi hatóságok, valamint az Algorithm és a Native Events tervezőivel dolgoztak együtt.

Az emelkedő tengerszint hatásainak felméréséhez a csapat az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület 2021 augusztusában közzétett adatait és előrejelzéseit használta fel.

Galwayben először 1842-ben mérték a tengerszintet, ami azóta körülbelül 25-30 centiméterrel emelkedett.

A város lett a viharhullámok mérésének helyszíne is, a jelenséget olyan időjárási események okozzák, amelyek a normál árapályszint fölötti vízszintet okoznak. 2018 januárjában Galway városát az Eleanor vihar következtében viharhullámok érték el, a katasztrófát fokozta a magas tavaszi árhullám is. Ekkor a vízszint mintegy 90 centiméterrel emelkedett a Spanyol ív - a város kikötőjében található 1584-es rakpart kőépülete - talapzata fölé.

A Línte na Farraige fényinstallációjának vonala azonban 1,9 méterrel a boltív talapzata felett húzódik. Ez jelzi a tengerszint előrejelzett emelkedését egy hasonló viharhullám során 2150-ben, amikor a tengerszint egy méterrel emelkedik - és ez egy mérsékelt éghajlatváltozási forgatókönyv.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play