Párizs Budapesten: Nagyszabású Matisse-kiállítás a Szépművészetiben

2022. június 30.

print MTI/Hetedhétország.hu

Párizs Budapesten: Nagyszabású Matisse-kiállítás a Szépművészetiben

A remekművek egyenesen a párizsi Pompidou Központból érkeztek.





Henri Matisse: A gondolatok színe - Remekművek a párizsi Pompidou Központból címmel látható átfogó, a francia festő életművét több mint 150 alkotáson keresztül bemutató kiállítás csütörtöktől a Szépművészeti Múzeumban.

Az elmúlt húsz évben a Szépművészeti jelentős kiállításokat rendezett mások mellett Monet, van Gogh, Cezanne és Picasso életművéből. A nagy adósságok közé tartozott azonban egy Matisse-tárlat, hiszen a francia mesternek még sosem szenteltek Magyarországon nagykiállítást.

A tárlat egy "száz éve várt kiállítás", mert Matisse művészetét a 20. század eleje óta ismerték Magyarországon és a francia mester számos magyar festőre, például a "magyar Vadakra" is hatott.

A kiállítás címe Matisse művészetének egy fontos aspektusára utal: az életmű egyik alapja ugyanis a szín keresése, a színek tisztaságának felmutatása volt.

A tárlat átfogó igénnyel, kronologikus rendben vezeti végig a látogatót a hosszú, csaknem hat évtizedes életmű meghatározó szakaszain. Felidézi a korai éveket, amikor Matisse képein még nem mutatkozott meg a festő későbbi kolorizmusa, majd felmutatja, hogyan kötelezte el magát a színek mellett.

Az 1910-es évek kísérletező pályaszakaszát olyan főművek szemléltetik, mint az enigmatikus Üvegajtó Collioure-ban vagy a Fehér és rózsaszín fej, de a budapesti közönség megismerheti Matisse szobrászati kísérleteit is.

A következő, nagyrészt Nizzában töltött évtizedben Matisse továbbfejlesztette festészetének addigi tanulságait, klasszicizáló időszakát azonban az 1930-as években modernista kísérletek követték.

Késői, vence-i időszakában a mester a táblaképfesztészettől búcsúzva újradefiniálta a szín és tér összefüggéseit, más műfajokban azonban még tovább alkotott. Nagyszabású műve a vence-i Rózsafüzér-kápolna megtervezése; az üvegablakok egyik életnagyságú modellje a kiállításban is helyet kapott.

Matisse késői invenciója a gouache papírkivágások módszerének kifejlesztése volt, a záró szekció elsősorban ezekből a munkákból nyújt válogatást.

Aurélie Verdier, a kiállítás francia kurátora, a Pompidou Központ művészettörténésze elmondta: Matisse a 20. század első felének egyik legfontosabb alkotója, aki, sok más mesterrel ellentétben, ma is jelentős hatást gyakorol a művészekre.

Az egyik legjelentősebb Matisse-gyűjteményt a Pompidou Központ őrzi, köszönhetően a festő fia és unokái által adományozott számos alkotásnak is.

Aurélie Verdier emlékeztetett arra, hogy Matisse már a 20. század elején, fauve korszakában ismertté vált Magyarországon, mégis ez az első alkalom, hogy önálló kiállításon szerepelhetnek művei, így "ez egy megható pillanat" - fogalmazott.

Ezért szerették volna, hogy a bemutatkozás minél reprezentatívabb legyen, a kiállítás minél teljeskörűbben áttekintse Matisse életművét, különösen az alkalmazott technikák gazdagságát - mondta el Aurélie Verdier az október 16-ig látogatható kiállításról.

A francia festő életművét több mint 150 alkotáson keresztül bemutató átfogó kiállítás június 30-tól október 16-ig tekinthető meg. 

(Címlapfőtó: Henri Matisse Arc sárga háttér előtt (1952) című festménye az Henri Matisse: A gondolatok színe - Remekművek a párizsi Pompidou Központból című kiállítás sajtóbemutatóján a Szépművészeti Múzeumban 2022. június 29-én. (c) MTI/Mohai Balázs)


Chapelle du Rosaire de Vence

Matisse Auguste Perret építésszel közösen alkotta meg Saint-Paul de Vence festői provence-i falu dominikánus kolostorának Rózsafüzér-kápolnáját, amelynek díszítésén 1949 és 1951 között dolgozott.

Az 1951. június 25-én felszentelt kápolnát a művész főművének tekintette, és egyben ez lett utolsó alkotása is. Az ablaküvegeket a napra, a természetre, és az égre utaló sárga, zöld és kék színekkel díszítette. A kápolnát vidám fénnyel elárasztó ablaküvegek kontrasztot alkotnak a kéthajós kápolna belsejének többi részével, a fehér kerámia alapon készült három fekete-fehér grafikával, amelyek Szent Domonkost, Szűz Máriát a gyermekkel és a Kálváriát ábrázolják. A gyóntatószék faragott ajtaja, akárcsak a kápolna valamennyi kultikus tárgya, az idős művész alkotása. Még a mai napig használt színes miseruhák is Matisse keze munkáját viselik magukon.

A kolostorban látható alkotások vázlatait, rajzokat, terveket Matisse fia, Pierre a Vatikánnak adományozta 1980-ban. 


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play