A Vasálarcos ihlette a vízalatti ökomúzeumot Cannes partjainál

2021. február 8.

print Hetedhétország.hu

A Vasálarcos ihlette a vízalatti ökomúzeumot Cannes partjainál

Jason deCaires Taylor brit művész legújabb munkáját a Vasálarcos legendája ihlette. Cannes partjainál, a víz alatti múzeum vonzza a búvárkodás szerelmeseit.

A múzeum a Côte d'Azur-on 2021. február 1-én nyílt meg - hat monumentális háromdimenziós portrét mutat be, amelyek mindegyike két méter magas és tíz tonna súlyú, két és három méter mélységben elhelyezve.

A szobrok a kristály tiszta vízben könnyen hozzáférhetőek, csupán egy maszkra és egy vízipipára van szükség a sznorkelezéshez és közelről szemlélhetőek, akárcsak egy múzeumban megcsodált festmény.

Cannes hat lakosa szolgált a szobrok mintájául. Maurice, a nyolcvanéves halász, Anouk, a kilencéves fiú, aki még mindig iskolába jár, és a többiek, akiknek az arca örökre elmerül a Croisette előtti vizekben.

A hatalmas arcokat néhány tíz méterre tették le Île Sainte-Marguerite partjától, amely a Lérins-szigetek egyike, fél órányi hajóútra Cannes-tól. A múzeum olyan részen található, ahol csak fürödni lehet, és tilos a hajók kikötése.

A maszkok témáját deCaires Taylor választotta Cannes polgármesterével, David Lisnarddal. Az ötlet az volt, hogy felidézze a híres és titokzatos Vasálarcost, aki a sziget börtönében raboskodott 11 évig, és adózzon Cannes szimbólumának, a mozinak.

Az ökológiai anyagból készült szobrok a fehér homokos fenékre, a növények közé helyezve elősegítik a víz alatti fauna és növényvilág visszatérését. Ez Jason deCaires Taylor munkájának valódi célja, aki már több víz alatti múzeumot is felépített a világ minden táján.

Legutóbbi munkája hat hónappal ezelőttre nyúlik vissza. Tavaly augusztusban a brit művész vízalatti múzeumot hozott létre egy csodálatos helyen: az ausztrál Nagy-korallzátonynál. A MOUA, a Vízalatti Művészetek Múzeuma az egyetlen víz alatti művészeti múzeum a déli féltekén, ahogy Cannes-ban is elsőként született vízalatti múzeum a Földközi-tengeren.

Île Sainte-Marguerite az egyik legnépszerűbb hely a Francia Riviérán nyáron, a Lérins-szigetek egyike. A szigetek Cannes-ból induló hajóval érhetők el.

Cannes öblével szemben, gyönyörű természeti környezetben fekszenek a Lérins-szigetek. Két szigetből áll, egyik a Sainte-Marguerite sziget, ahová járműveknek tilos a hajtás, több erdei sétány szeli át, illetve egy sétálóút is szegélyezi. Az egyetlen nagyobb épület a szigeten a Fort Royal királyi erőd épületegyüttese, amelynek felfedezése során történelmi utazást tehetünk egészen a római korig. A vár érdekessége, hogy a legendás Vasálarcos börtönéül szolgált a 17. században több mint tíz éven át. A legenda személyét azóta is homály fedi és bebörtönzésének okát is. A Fort Royal várbörtöne ma múzeumként működik. A római korból származó hajómaradványokból van egy kiállítás, de a legtöbben valószínűleg azért keresik fel a múzeumot, hogy megnézhessék a cellát, ahol a vasálarcos férfi raboskodott. A sziget kedvelt kirándulóhely, helyiek is szoktak itt strandolni és piknikezni.

A másik a Saint-Honorat sziget, amely mindig fontos szerzetes központ volt: a sziget déli részén található egy ciszterci apátság. Az itt élő szerzetes közösség nagyon aktív és rendszeresen fogadnak vendégeket, akik lelki békét keresnek. Itt nem szokás piknikezni, és strandolni sem lehet, így csak azoknak ajánljuk, akik szeretnének egy-két órát egy csendes helyen eltölteni. A sziget kolostora már az 5. század óta üzemel, a legendák szerint itt tanult az a szerzetes is, aki később Szent Patrik néven az írek védőszentje lett. A szerzetesek ma szőlőt gondoznak és borászatot üzemeltetnek. A középkor óta hétféle bort és néhány likőrt készítenek ősi módszerrel, amelyeket aztán eladnak a szigetet látogató turistáknak. Saint Honoratig külön komp közlekedik. A fürdés itt tilos, míg a séta és a meditáció megengedett.

(Nyitókép: Molinere Underwater Sculpture Park (c) wikipedia/Boris Kasimov)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play