A Nyúl visszatér Bécsbe

2019. szeptember 18.

print

A Nyúl visszatér Bécsbe

A bécsi Albertina 2003 óta először mutat be megint egy átfogó tárlatot Albrecht Dürer alkotásaiból. A híres Mezei nyúl c. képe mellett ismét teljes gazdagságában megcsodálhatjuk a német reneszánsz legnagyobb művészének munkásságát.





Albrecht Dürer (1471-1528) érzékeny akvarelljét csak néhány évente egyszer szabad nyilvánosan kiállítani. Utoljára 2016-ban állították ki hét óráig. 

Az 1502-ben festett képet a kezdetektől legendák övezték. Egyesek szerint a festő egy árvízből mentette ki az állatot, mások szerint egy macska volt a modellje a festménynek. Egy újabb történet Dürer és Giovanni Bellini olasz festő velencei találkozásához fűződik, amikor az olasz mester azt kérte Dürertől, mutassa meg azt a különleges ecsetet, amellyel az állat bundájának finom részleteit festette. Dürer számos egyszerű ecsetet mutatott Bellininek, és kérte tőle, válassza ki, vajon melyiket használta. Nem az ecsetek, hanem Dürer páratlan képessége tette világhírűvé a festőművészt.

Dürer halála után az eredeti akvarell a Nüremberg család tulajdonába került, majd II. Rudolf császár vásárolta meg, azóta van az osztrák császári gyűjteményben, amely az Albertina kollekciójának alapját képezi.

Az ugrifüles azonban csak egy Dürer számos lenyűgöző munkája közül, amelyek ezen a tárlaton bemutatásra kerülnek. Több mint 140 Dürer alkotás van az Albertina tulajdonában, így ez a mester rajzainak a világszinten legjelentősebb gyűjteménye.

Az Albertina kiállításának szíve az a 100 grafika, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt. A tárlaton látható rajzok és nyomatok egy része azonban más múzeumokból érkezik. Egyebek mellett a firenzei Uffizi képtár tucatnyi képet ad kölcsön, köztük az 1504-ben készült Királyok imádása című művet, a madridi Pradóból, valamint a berlini Gemäldegalerie gyűjteményéből pedig két portré látható a mestertől. A londoni Nemzeti Galéria két festménye is gazdagítja a tárlatot. 

A kiállítás szeptember 20-tól 2020. január 6-ig tekinthető meg a bécsi Albertina múzeumban.

(© Albertina, Wien)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play