Az osztrák Alpok csúcsai grandiózus élmény mindenkinek

2017. június 17.

print

Az osztrák Alpok csúcsai grandiózus élmény mindenkinek

Az Alpok látványa és a tiszta hegyi levegő élvezete fáradozás nélkül is elérhető a hegycsúcsokra vezető kényelmes osztrák hegyi vasutakkal.

Ausztriában nem csupán a jó erőnlétű hegyimádók élvezhetik a felhők felett kitárulkozó szabadság érzését: hála a modern felvonóknak, bármilyen életkorú és teljesítőképességű vendég is eljuthat a hegycsúcsokra. Itt az Alpok panorámája tárulkozik fel, bepillanthatunk a hegyek gyomrába, a kiépített élményvilágokban pedig az alpesi természet valamennyi részletébe.

Izgalom a Dachstein-gleccseren

Már a felvonó kabinjában felfelé utazva nagy örömmel várjuk az érkezést, miközben a tágas panorámaablakokon át az egyre közeledő hófehér hegycsúcsok látványa tárulkozik fel előttünk. A hegycsúcsra érve a látogatók – közvetlenül a felvonó hegyállomása mellett – a Skywalkot keresik fel. Távcsővel szemlélve felismerhetjük az ország impozáns hegycsúcsait felvonultató hegyláncokat – például a Großglocknert, a Hochköniget és a Großvenedigert. Aki a bátorságát is próbára akarja tenni, átsétálhat a függőhídon, amely mintha néhány száz méterrel a szakadék felett lebegne. A vendégek az időjárástól függően leláthatnak a völgybe vagy megtapasztalhatják, milyen érzés egy felhő kellős közepén állni.

Még ennél is nagyobb mértékben kell félretenni ösztönös félelmeinket, ha a „semmibe vezető lépcsőre” merészkedünk: a 14 lépcsőfok egy üvegpadlós platformra vezet, ahonnan a látogatók a Dachstein éles hegygerincére pillanthatnak. A gleccser szívében kiépített jégpalota kristálytiszta jégből készült és a megvilágított szobrok varázslatos légkört teremtő tárháza.Túrázás babakocsival Nassfelden

Karintia déli részén, Nassfelden a víz eleméhez kötődő játékos élményekkel várják a családokat. A Millennium-Express kabinos felvonóval, a Gartnerkofel ülőlifttel és a hatszemélyes Madritschen ülőlifttel a családok is kényelmesen szerezhetnek gazdag élményeket a hegyekben.

A Gartnerkofel felvonó hegyállomásánál például fogós feladatatok megoldásával próbálkozhatnak a gyermekek, hogy a jó kedélyű Almrausch kabalával együtt ezzel is óvják a hegyi növény- és állatvilágot. Az izgalmas próbák közé tartozik az utazás a Mini-Flying-Fox járművel, a tornázás a lábakon álló házban vagy a mászójáték is.

A Millennium-Express hegyállomásától indul a babakocsival is bejárható Aqua Trail, amelyen a víz őselemét ismerhetik meg közelebbről az apró látogatók. A túra során duzzasztógátat építhetnek vagy egy igazi vitorlást vizsgálhatnak meg a tengerszint felett 1900 méteres magasságban. Eközben a szülők és nagyszülők kényelmesen elfoglalhatják a kialakított pihenőhelyeket, miközben folyamatosan szemmel tudják tartani a csöppségeket is.

A kalandra vágyó ifjú látogatók a Pendolino nyári szánkópályán is lesuhanhatnak.

Az élvezetek csúcsa Tirolban

Az Ahorn-felvonó, Ausztria legnagyobb drótkötélpályas felvonója napkeltekor hívja hegyi reggelire a látogatókat.

Júliusban és augusztusban hajnalhasadta előtt, már reggel 5.00 és 6.00 óra között is használhatják a felvonót, hogy már a csúcsról köszöntsék az új napot. Az Ahorn-fennsíkon egy meleg csésze teával köszöntik a korán kelőket, hogy megcsodálhassák a hegyek fölé kapaszkodó napkorongot.

Közvetlenül napkelte után a Freiraum kávézóban és bisztróban tartalmas hegyi reggeli várja az érdeklődőket. Júliusban és augusztusban csütörtökönként lehet részt venni a hajnali élménycsemegézésen.

Reggeli után kényelmes túrákat is szerveznek az Ahorn-fennsíkra, de a vendégek megtekinthetnek egy történelmi jelentőségű felvonókabint, amely a hegyállomás közelében bepillantást enged a felvonótechnika történelmébe.

A természet élménye 3000 méteren

A nemzeti park természeti élményeit állítják a középpontba Salzburg tartományban a Kitzsteinhornon.

A Kitzsteinhorn felvonójának hegyállomása Salzburg tartomány – bárki által kényelmesen elérhető – legmagasabb pontja: a tengerszint felett 3029 méteren fekszik. Itt valamennyi érzékszervünk előtt feltárulkoznak a Magas-Alpok lenyűgöző természeti csodái és élményei. A felvonóból kilépve a Gipfelwelt 3000 a hegy csendjébe burkolja a látogatókat. A Kitzsteinhorn hegycsúcsán keresztül egy 360 méter hosszú tárna hat állomása mutatja be az olyan érdekességeket, mint a hegyikristály és a permafroszt.

Az útvonal érinti a nemzeti parkban kialakított panorámakilátót, ahol a látogatók a Großglocknerrel és Ausztria legmagasabb hegyeivel egy magasságból szemlélhetik a hegyek világát. A Cinema 3000 különlegesen nagy méretű mozivásznán látványosan és már-már kézzel foghatóan elevenedik meg a Kitzsteinhorn. A szabad kültérben kialakított Ice Area pedig tapinthatóvá teszi a látogatóknak a jeget és a havat, sőt még a nyári hóban is csúszkálhatnak.


Kapcsolódó hírek