Ezen a 10 olasz tengerparton a legjobb nyaralni

2017. június 1.

print Hetedhétország.hu

Ezen a 10 olasz tengerparton a legjobb nyaralni

Ha még gondolkozik, hova menjen nyaralni, segítségül megmutatjuk azokat az olasz tengerpartokat, ahol nemcsak fürödni és napozni lehet, hanem kulturális látnivalók is bőven akadnak.

Az olasz Touring Club Italiano a milánói expón mutatta be idei rangsorát a legszebb és legtisztább olasz tengerpart szakaszokról. Az 1894-ben alapított szervezet az értékelésnél figyelembevette a partok tisztaságát, a táj és a vársoközpontok szépségét (építészeti és kulturális örökség), az infrastruktúra, a szállások és a vendéglátás minőségét. Kiemelt szempont volt, hogy a települések mennyire ügyelnek a környezetvédelemre, a szelektív hulladékgyűjtésre és az energiatakarékosságra.


1. Castiglione della Pescaia - Toszkána

Az első helyet a toszkán Castiglione della Pescaia érdelmelte ki. A középkori tengerparti kisvárosnak  nagy halász hagyománya van. Pont szemben van Elbával, amely Napóleon száműzetésével vált népszerűvé. A város a koraközépkorban nagyon sok kalóztámadást szenvedett el, emiatt szinte teljesen eltűnt. A 9. században menekült meg miután a Pisai Köztársaság elfoglalta.

Castiglione kulcsszerepet játszott Pisa Tirrén-tengeri védővonalában. Először egy, majd három tornyot építettek a dombra, amelyek még ma is dominálják a látképet.

A 13. században a lakosságot a malária tizedelte, mivel az Ombrone folyó mellett fekszik a város, ahol nagyon sok szúnyog él. Miután Toszkána elfoglalta Castiglionét, az uralkodók egyik legelső intézkedése volt ezeknek a szúnyogoknak kiirtása.

2. San Vito lo Capo - Szicília

A szicíliai Trapani közelében található apró város nagy figyelmet fordít természeti örökségére. Szépségén túl az a vonzereje, hogy egyelőre a turisták még nem nagyon fedezték fel. Ezért aki egy igazi olaszos, de kevésbé zsúfolt tengerpartra vágyik, annak kitűnő választás lehet San Vito lo Capo.


3. Pollica - Campania

Pollica a Tirrén-tenger partján, Campaniában, a Cliento Természeti Parkban található. A táj szépségét erősíti, hogy a város a Monte Stella lábainál fekszik. Partja a legrégebbi Kék zászlós strandok egyike. Hemigwayt is megérintett a türkiszkék tenger, az itt töltött idő inspirálta Az öreg halász és a tenger c. regényének megírására.


4. Posada - Szardínia

A szardíniai Posada az erdők újratelepítésében jár az élen. A festői óváros egy hegyen fekszik, csúcsán pedig a város jelképe, a Castello della Fava romjai találhatók.
5. Vernazza - Liguria

Vernazza a varázslatos Cinque Terrén fekszik, amely az UNESCO világörökség része, a világ egyik legfestőibb vidéke.

A település eredete valószínűleg a rómaiak idejére nyúlik vissza. A 10. század elejére épült ki a mai fekvéséhez képest távolabb, a szárazföld belsejében. Miután 1276-tól a Genovai Köztársaság része lett, helyeződött át a település központja a tengerpartra. A házsorok erődként védték a stratégiailag fontos kikötőt.

6. Otranto - Puglia

A pugliai Otranto nemcsak gyönyörű tengerpartjáról híres, hanem a Santa Maria Annunziata székesegyház keresztkápolnájában látható az1480-ban mártírhalált haltak csontjairól is.


Amikor 1480-ban Otrantót török-támadás érte, 12 ezren haltak meg. A csata végén a török parancsnok felajánlotta, hogy megkíméli a 800 túlélő életét, ha azok áttérnek az iszlámra. Miután megtagadták, szörnyű kínzások között kivégezték őket. A bazilika keresztkápolnájában ma is láthatók a mártírok csontjai.

7. Domus de Maria - Szardínia

A Szardínián található Domus de Maria aranyszínű, impozánsan hosszú homokos tengerpartja a város természeti csodáinak egyike.

8. Capalbio - Toszkána

A Toszkánában található középkori kisváros gyönyörű tengerpartja mellett Niki de Saint-Phalle francia szobrásznő által létrehozott szoborkertről híres. Színes és gigantikus, sokszor a 15 méteres magasságot is elérő szobrok jelenítik meg a tarocco olasz kártyajáték legfontosabb figuráit. Az olajfaligetben fekvő parkból fantasztikus kilátás nyílik a tengerre.

9. Melendugno - Puglia

A város Pugliában, Leccétől délkeletre fekszik. Az első erődített települést az i.e. 15-11. században alapították ezen a területen. A rómaiak az i.e. 3 században meghódították. A Nyugat-római Birodalom bukása után, a 14. században építették újra erődjét Roca néven, de 1480-ban az otrantói herceg csapatai elpusztították. Ezután a lakosok kicsivel távolabb megalapították Roca Nuovát, a mai település központját.

10. Baunei - Szardínia

Itt található Szardínia legtöbbet fényképezett strandja, a Cala Goloritzé, amely egy meredekpart mentén található néptelen öbölben bújik meg. A tenegerfenék 30 méter mély, avíz pedig hidegebb, mint a többi öbölben, a tengerbe itt beáramló patakok miatt. A homokot pedig az teszi különlegessé, hogy apró fehér kavicsokból áll, amelyeket tilos szuvenírként elvinni. 


Kapcsolódó hírek