Bibione strandja idén is füstmentes

2019. június 26.

print Hetedhétország.hu

Bibione strandja idén is füstmentes

2019 nyarától kezdve Bibione egész tengerpartján tilos a dohányzás. Az első olasz strand lesz, ahol a vendégek garantáltan tiszta, füstmentes, tengeri levegőt szívhatnak be.





A venetói fürdőhelyen idén nyáron a napernyők első sorától kezdve egészen a tengerpartig – tehát a strand 8 km hosszú teljes területén – tilos a dohányzás.

Bibionéban azt szeretnék, ha a strand csikkmentes övezet lenne, és a gyerekek játék közben a friss levegőt szívnák be. A projekt ezért a „Szívd be a tengert” szlogent kapta.

A dohányozni csak elkerített területeken szabad. Ezek a zónák árvízből származó fából készülnek. Bibione nagyméretű strandja lehetővé teszi ezen kívül, hogy kényelmes, árnyékos helyet kínáljanak azoknak is, akik nem akarnak lemondani a cigarettáról. A strand kioszkjaiban is lehet dohányozni.

Bibione lépésről-lépesre jutott el a teljes tiltásig. 8 évvel ezelőtt indult el a dohánymentes strand felé vezető úton. 2011-ben tette meg a venetói strand az első lépést a „smoke-free tenger” irányába, amikor betiltotta a dohányzást a közvetlen tengerparton (vagyis a víz melletti első sorban elhelyezett napernyőknél). Bátor lépés volt, de a turisták pozitívan fogadták a kezdeményezést. A „Szívja be a tengert!” projektekkel Bibione ezekben az években rengeteg információt tett közzé, amellyel a médiákban nemzetközileg is tudatosította a passzív dohányzás kockázatait és a természeti örökség védelmét, valamint a homokos tengerpart és a lagúna csikkmentességének fontosságát. A strandi dohányzás hatását érzékelteti, hogy Bibione partjain 2014 és 2018 között 550 ezer csikket gyűjtöttek össze, amely egyébként a tengerbe vagy a homokba került volna. Érdemes felhívni rá a figyelmet, hogy a szűrőket felépítő műanyag miatt a cigaretta akár 10 év alatt bomlik le

Fotók: wikipedia


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play