Giro d’Italia 2015 1. szakasz

2015. május 8.

print

Giro d’Italia 2015 1. szakasz

A 2015-ös Giro d’Italia - ahogy előző alkalommal is- egy csapatidőfutammal kezdődik, ezúttal a mediterrán parton az elejétől a végéig. A 17,6 kilométeres út San Lorenzóból Sanremóba tart.





A 2015-ös Giro d’Italia - ahogy előző alkalommal is- egy csapatidőfutammal kezdődik, ezúttal a mediterrán parton az elejétől a végéig. A 17,6 kilométeres út San Lorenzóból Sanremóba tart.

 


A pálya végig teljesen sík, egy körforgalom vagy éles kanyar sem található az útvonalban, ezért a nagy sebesség garantált. Az időmérő pont nagyjából félúton található, Taggiában.

 

 


Renato Laghi, korábbi versenyző: „12-szer vettem részt a Giro d’Italián, de még egyszer sem voltam egy hagyományos csapatidőfutamon. Vincenzo Torriani versenyigazgató nem szerette őket, de egyszer teljesítettünk egy váltó időfutamot… Ez az 1971-es Giro első szakasza volt, Puglia régióban kezdődött, Leccében. Torrianinak mindig is furcsa ötletei voltak. Minden versenyző letekert 6 km-t, aztán a következő jött. Akkoriban 10 fős csapatok voltak, ezért a teljes táv 60 km volt. A Salvarani csapat nyert, és mivel prológ volt, és nem voltak akkor még erre szabályok, a következő nap 10 rózsaszín trikós volt a mezőnyben. Mindenesetre, szerintem az Orica-GreenEdge, vagy a BMC fogja megnyerni. Az Orica nyert tavaly Belfastban és nekik nincsen összetett menőjük, ezért erre fognak koncentrálni. Ez lesz az első maglia rosa, ezért ez különösen fontos lehet nekik.”

 


San Lorenzo al Mare régebben kettő kicsi városka volt. Először csak együtt harcoltak a szaracén kalózok ellen, majd az osztrák megszállás után, 1749-ben, egyesültek. Alapterülete mindössze 1 négyzetkilométer, ezzel egész Liguria legkisebb települése. A legközelebbi nagyváros az 5 kilométerre található Imperia. A körülbelül 1400 fő lakosból 101 külföldi. 2014-ben a strandja megkapta a Kék Zászlót, amely díjat csak a legtisztábbak nyerhetnek el.

 


Sanremo, azaz a virágok városa nagy közönség előtt ismert, a Milánó-Sanremo kerékpárversenynek köszönhetően, amely idén már a 102-ik kiadását ünnepelte, és egy igazi klasszikus a versenyek között.

 


A Sanremo-i Dalfesztivál az olasz zenei díjátadók közül a legrangosabb. Számos híres énekes kezdte itt karrierjét, például Eros Ramazzotti, Laura Pausini, a Ricchi e Poveri, Zucchero, Gigliola Cinquetti és Andrea Bocelli. Erről mintázták az Eurovíziós Dalfesztivált. 2011 óta (és előtte az 1960-as években) a sanremo-i győztes indul a nemzetközi színpadon. A leghíresebb győztes eddig Domenico Modugno a Nel blu di pinto di blu, vagy más néven a Volare című száma volt. Idén, 2015-ben az Il Volo nevű együttes kapta meg a lehetőséget a Grande Amore című számukkal.

A Sanremo Rally-t először 1928-ban rendezték meg, azóta pár év kihagyással minden év szeptemberében elindul. 2003-ig a FIA Rallyvilágbajnokság (WRC) része volt, az utolsó évben Sebastien Loeb győzedelmeskedett. 2004-ben a WRC a Szardíniai Rally javára kivették a naptárból, azóta az International Rally Challenge része, és természetesen az olasz nemzeti bajnokságba is beletartozik. Tavaly, 2014-ben Umberto Scandola nyert.

A Casino di Sanremo kaszinó egyike Olaszország mindössze négy kaszinójának; a másik három Velencében, Saint-Vincent-ben és Campione d’Italiában van. Több alkalommal itt rendezték az Európai Póker Bajnokság egy fordulóját Monte-Carlo, Deauville, Baden, Barcelona, Las Vegas és mások mellett.

1951-ben és 1982-ben Sanremo adott otthont a Miss Italia szépségversenynek.

Sanremo „beceneve” a Virágok Városa. Minden év februárjában egy nagy felvonulást rendeznek, ahol virágba borított járművek mutatják meg magukat. Innen szállítanak virágot a bécsi újévi koncertre és a Nobel-díjátadóra.

Alfred Nobelnek nem ez az egyetlen vonatkozása a várossal: a tengerparton található Nobel Villa valaha a híres svéd kémikus tulajdonában állt.

 


A város történetéről röviden: a középkorban először a Genovai Köztársaságé volt, de ők eladták a Doria családnak. Ebből az időkből maradt meg a szinte tökéletes állapotban lévő óváros rész. Több évszázad elteltével, miután a franciák uralma alatt állt, a Szardíniai Királysághoz csatolták. Az 1750-as évektől kezdve épültek a nagy hotelek, amelyekben nyaralt Sissi magyar királyné, Marija Alekszandrovna orosz nagyhercegnő, II. Miklós orosz cár és Nobel.

A helyi ételek természetesen mind a hal körül forognak, de híres még a Focaccia, a Sardenaira (mindkettő a pizzához hasonló, utóbbit szardínia krémmel készítik), a coniglio alla Sanremese (sanremo-i nyúl; zellerrel, hagymával, rozmaringgal, vörös borral és dióval készítik; gyakran tálalják tésztával).

 


A környék legjobb borai a Vermentino (fehér), a Pigato (szintén fehér) és az Ormeasco (vörös), Dolceacqua (vörös) és Rossese (vörös).

A Giro és a Tour de France is végződött már Sanremoban. 





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play