A Giro 9. szakasza. Lugo-Sestola

2014. május 18.

print

A Giro 9. szakasza. Lugo-Sestola

A 8.szakaszt ismét Ulissi nyerte, az összetettben a vezetést pedig Cadel Evans vette át. A kilencedik, 172 kilométeres szakasz is hegyi befutó lesz, Lugóból Sestolába fognak tekerni, érintve Bolognát és Imolát. A közvetítés a 130. kilométer körül fog bekacsolódni.





Az előző szakasz az idei Giro d'Italia első igazi hegyi befutója volt, mert két első kategóriás hegy is szerepelt az útvonalban. Sokáig Arredondo és Rolland vezetett, két perccel voltak a főmezőny előtt, mindössze az utolsó 1-2 kilométeren érték utol őket. A szakaszt ismét Ulissi nyerte, így az elmúlt 8 szakaszból kettőt ő, kettőt Kittel, kettőt Matthews, kettőt pedig Bouhanni nyert. Az összetettben a vezetést Cadel Evans vette át, mivel Matthews húsz percet kapott tőle.

 


Cadel Evans


A kilencedik, 172 kilométeres szakasz is hegyi befutó lesz, Lugóból Sestolába fognak tekerni, érintve Bolognát és Imolát. A közvetítés a 130. kilométer körül fog bekacsolódni, de az emelkedők ekkor még előttük lesznek: a Rocchetta Sandri 4. kategóriás, és a Sestola, átlagosan 4%-ot emelkedő, 2. kategóriás hegy a befutónál.

 



A 9. szakasz


Lugo Ravenna megyében fekszik, nem messze az Adriától, Bologna és Ravenna közt. Itt születetett Francesco Baracca, Olaszország legfontosabb pilótája és hőse, az első világháború alatt 34 győzelmet szerzett. Egy helyi múzeumban még a repülője is ki van állítva.

 


Lugo


Francesco Baracca repülője


A várost a középkorban alapították Lucus néven. Először 782-ben említették meg a források, de a neve csak 1071-ben bukkant fel elsőként. 1161-ben Cunio grófjainak volt a hűbérbirtoka, majd 1202-ben egy rövid ideig a pápai állam része volt, de csak 1597-ben maradt ott véglegesen. Addig birtokolták a da Polenták, a Pepolik, a Viscontik és az Esték is.

1424-ben Zagonara kastély (ma már nem áll) volt a helyszíne egy nagy csatának, melyben a milánói seregek legyőzték a firenzeieket.

1859-ben népszavazás döntött arról, hogy az olasz királysághoz fognak csatlakozni. A második világháború során a város folyója, a Senio volt a frontvonal a német és a szövetséges szeregek közt. Lugo nagy károkat szenvedett, de gyorsan felépült a háború után.

1993. január 19-én Lugo területén becsapódott egy meteor, 10 kilótonna TNT erejével.

Látnivalói a Rocca Estense, az Este kastély, melyet 1500-ban építettek, és a belseje számos festményt tartalmaz. 19. századi vásárcsarnoka, a Pavaglione főleg a selyemhernyó piacról volt ismert, Olaszország egyik legnagyobbja és leghíresebbje - szerdánként még mindig tartanak benn vásárokat. Híres a Teatro Rossini 18. századi színház, az Oratotia di Croce Coperta és a Collegiata templomok eredeti 15. századi freskókkal, melyeket a ferrarai iskolai diákjai festettek.

Szeptember utolsó hétvégén itt rendezik a Rombi di Passione veterán motorversenyt. Májusban Paliót rendeznek és könnyűzenei, júliusban pedig művészeti fesztivált rendeznek.

Helyi ételek a curzul (házi készítésű tészta), a salsiccia matta (sötét vörös disznókolbász) és a cannelloni alla Rossini. Itteni borok a Trebbiano di Romagna (fehér, pezsgő); az Albana di Romagna (fehér), a Cagnina di Romagna (vörös) és a Sangiovese di Romagna (vörös).

 


Még csak egyszer látogatott el ide a Giro, 1914-ben, mikor Pierino Albini nyert.

Sestola is Emilia-Romagna régióba tartozik, 60 km-rel fekszik délebbre Bolognánál és 50 km-re Modenától. 1500 méteren, egy nemzeti park közepén található.

 


Már a római korban lakott volt, nevét (Castrum Sextulae) valószínűleg a helytartótól, Sextusról kapta. Először 753-ban említették mikor az erődöt a longobárdoknak ajándékozták. A 14. századig sokáig kérdéses volt hovatartozása, végül – Lugóhoz hasonlóan – az Este család kezére került. Ettől kezdve egészen az 1800-as évekig Frignano megye székhelye volt. Ezután teljesen kihagyták a kereskedelemből; egyetlen haszna az volt, hogy az itteni erőd börtönként működött, 1866-ig. Az utóbbi száz évben a turizmus ismét fellendítette Sestolát, az erődben azóta meteorológiai állomás, illetve nyári gyerektábor működik.

 


Mellette fekszik a Monte Cimone 2,165 méter magas csúcs, mely a legmagasabb az Észak-Appenninekben. Kedvelt síparadicsom, több mint 50 kilométernyi pályával, különféle nehézségi szinttel (a leghosszabb 3,6 km). 26 lift működik itt, melyek november végétől április közepéig üzemelnek. 6 különböző részből áll: Passo del Lupo (Farkes-hágó), Polle, Cimoncino, Lago Ninfa, Montecreto, Pian del Falco. A síterep a snowboardosok számára is tartogat élményeket: a Passo del Lupón, a Lago Ninfán és a Pollén külön részleg van csak nekik, előbbin egy óriási nagy.

 


Monte Cimone


Természetesen nyáron is működik: kedvelt túra, kenu, golf, lovagló, hegymászó és ejtőernyős célpont.

Közelben van a Giardino Botanico Alpino „Esperia” botanikus kert, melyet a Heszperidákról neveztek el. 1500 méteren fekszik, több mint 200 faj található itt. Bemutatják a cimonei flórát, de találhatók itt himalájai növények is. Van itt egy tó is, benne gőtékkel.

Maga Sestola legfontosabb látnivalója egyértelműen az erőd. A középkorban a völgy őrzésére építették, körülötte található az óváros. Számos templomában eredeti freskók tekinthetők meg.

Nagyon sok helyi étel van, gombák, gyümölcsök és házi sajtok, melyeket szinte minden sarkon meg lehet kapni. Leghíresebb specialitás talán a tigelle egy házi készítésű kenyér, amelyet mindenféle finomsággal töltenek meg.

 


Fontos még a passatelli (tésztafajta, tojásból, morzsából és parmezán sajtból) húslevesben; a tortellini, a tagliatelle gomba vagy vaddisznó szósszal; bollito misto (főtt hús); a bensone modenese (édes fánk) és a cotechino (disznókolbász, melyet szilveszterkor szoktak enni lencsével és babbal; receptje 1511-ből származik).

 


Borok a Lambrusco, a Lambrusco Reggiano és a Lambrusco Grasparossa di Castelvetro (vörös, rozé, pezsgő)

Talán éppen ezek miatt a két legfontosabb fesztivál a „Giochi di Cioccolate e Croccante” csokifesztivál, mikor októberben egy hét teljesen az édességeknek van szentelve. A másik a „Festa della Gastronomia Locale”, melyen a látogatók a helyi ételekkel, népszokásokkal ismerkedhetnek meg.

Befutóként most rendeznek itt először szakaszt; 1971-ben start városként szerepelt (Sestola-Mantova), melyet Marino Basso nyert.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play